VERSLAG: Theaterfestival de Parade Amsterdam: zaterdag 10 augustus 2013

Festivalinfo was aanwezig op Parade Amsterdam 2013 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 12 foto's.

VERSLAG:

Theaterfestival de Parade Amsterdam: zaterdag 10 augustus 2013

Terwijl de rijen zich vormen voor de eetgelegenheden, mijmert de oude generatie over de vergane glorie van the Boulevard of Broken Dreams, het internationale reizend theaterfestival waar de Parade uit is voortgekomen. Hoewel de moderne Parade in zowel doelgroep als doelstelling erg veranderd is sinds de jaren ’80, kunnen zelfs de bezoekers van het eerste uur niet betwijfelen dat de sfeer van de Parade al 23 jaar hetzelfde is gebleven.

De Parade reist ook deze zomer weer door Nederland en bouwt in enkele grote steden een kermisterrein van theaters en horeca voorzieningen. Eerder deze zomer kwamen zij langs Utrecht, Rotterdam en Den Haag, maar van 9 tot 25 augustus staat dit theaterfestival in het Martin Luther Kingpark te Amsterdam. Het festival draait voornamelijk om de vele theatervoorstellingen die de hele dag door in de verschillende tenten te zien zijn. Deze korte theatervoorstellingen hadden voorheen als functie om mensen warm te maken voor het komend theaterseizoen, maar tegenwoordig worden de voorstellingen vaak exclusief voor de Parade gemaakt. Deze korte voorstellingen worden door de dag heen herhaald en duren meestal tussen de 30 en 60 minuten, zodat de bezoekers meerdere voorstellingen op een avond kunnen bekijken.

Zo is er bijvoorbeeld de voorstelling van de Nineties; Nineties, Live Your Life Like a Rave Machine, waarin de jaren ’90 worden herleefd door 6 theatermakers met behulp van toneel en muziek. De simpele setting van 4 stoelen op een leeg toneel van Toen geluk en ongeluk zich in elkaar vergisten, een voorstelling waarin scherpe dialogen op het publiek werden afgevuurd, wordt afgewisseld met het technologisch theater van Social Fiction, waar internet door middel van augmented reality aan de kaak wordt gesteld.

Hoewel de theatervoorstellingen het hart van de Parade zijn, is het terrein, met de horecagelegenheden die hier vertegenwoordigd zijn, hetgeen wat de Parade tot een geheel maakt. Door de combinatie van kort, vermakelijk theater en een vrij kermisgevoel wordt het evenement tot een festival gevormd wat bepalend is voor de karakteristieke sfeer die men alleen nog bij de Parade kan vinden. Een sfeer die een overblijfsel lijkt te zijn van een festival uit de jaren ’80 waar nieuwe generaties zich zonder moeite bij in kunnen voegen.

FOTOGRAFIE:

 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zaterdag 10 augustus 2013 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zaterdag 10 augustus 2013 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zaterdag 10 augustus 2013 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zaterdag 10 augustus 2013 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zaterdag 10 augustus 2013 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zaterdag 10 augustus 2013 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zaterdag 10 augustus 2013 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zaterdag 10 augustus 2013 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zaterdag 10 augustus 2013 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zaterdag 10 augustus 2013 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zaterdag 10 augustus 2013 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zaterdag 10 augustus 2013
 
 
festival logo

ALCATRAZ METAL FESTIVAL 2013Festivalinfo trok dit jaar voor een uitgebreid verslag in beeld naar het...

festival logo

PINKPOP CLASSIC 2013 Pinkpop Classic; Met the Waterboys als hoofdact was het de hele dag ook de...