VERSLAG: Fortarock 2014

Festivalinfo was aanwezig op Fortarock 2014 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 54 foto's.

VERSLAG: Bas van Poppel  

Fortarock 2014

Het kleine Nijmeegse metal festival Fortarock barste vorig jaar uit zijn voegen met stadion act Rammstein. Dit jaar is de grootte nog steeds drie keer groter dan het ooit was, maar de helft van vorig jaar. Zo’n 25.000 man krijgen een dag met achttien bands op drie podia en schitterend weer. De rijen zijn korter dan vorig jaar, er is meer ruimte om rustig in het gras te liggen en het is geen moment te druk bij een tent/podium zodat er geen optreden gemist hoeft te worden.

Rond de klok van twaalf trapt Blood Ceremony af. Weinig mensen zijn al bekend met het Canadese viertal, maar toch staat de grote tent al half vol voor het optreden. De zangeres bespeelt naast een synthesizer ook een dwarsfluit. Het is even wennen, maar denk aan Black Sabbath, Ghost en The Devil’s Blood en je krijgt een aardig idee van wat je kan verwachten.

Adje Vandenberg is weer te zien op de Nederlandse podia: Moonkings heet zijn nieuwste project. Na enkele clubshows en een show op Paaspop is de show op Fortarock de grootste show tot op heden. De heavy rock komt in het begin niet goed over, vooral doordat de zanger nauwelijks te horen is vanuit het veld voor het hoofdpodium. Na een half uurtje lijkt het probleem gelukkig verholpen, maar veel oren worden pas echt naar het hoofdpodium gericht als Whitesnake hits ‘Judgement Day’ en ‘Here I Go Again’ worden ingezet.

De rituelen van Ghost zijn inmiddels wereldwijd bekend. Papa Emeritus II en zijn collega’s zijn al een aantal jaar continue op tournee (waaronder een show op Fortarock enkele jaren terug) en weten hoe een show opgevoerd moet worden. Alles klinkt perfect, op fouten zijn de heren niet te betrappen en de setlist is gevuld met het beste materiaal dat de band over twee albums verdeeld heeft opgenomen. Het enige wat we missen is een nummer van de recente If You Have Ghosts EP.

Een stuk harder is het Poolse Behemoth. Kwam de band afgelopen jaren niet in het nieuws door Nergal’s overwinning op Leukemie, dan wel door het feit dat hij jurylid was in The Voice Of Poland. Dat gezegd hebbende heeft de band vorig jaar The Satanist uitgebracht, wat gevuld is met het beste werk dat we in jaren hebben gehoord van de groep. Live wordt het nieuwe werk nog eens onderstreept met fakkels en brandende kruizen. Dit is aangevuld met enkele klassiekers als ‘Christians To The Lions’ en ‘Conquer All’ en resulteert in een van de beste optredens op Fortarock 2014.

De band Deafheaven komt niet uit Scandinavië en de hoes van het vorig jaar uitgebrachte album Sunbather is roze gekleurd, maar we hebben hier te maken met een black metal band. Met een vleugje postmetal en een dikke laag shoegaze wel te verstaan. Op het podium staat een band te spelen alsof ze in hun oefenruimte staan te jammen, met in het midden een imposante zanger die vol overgave onverstaanbare teksten op het publiek afvuurt. Voor het podium is het niet druk, en het publiek dat er is staat vooral geconcentreerd te luisteren naar de dromerige melodieën die de band produceert. Een absolute aanrader voor liefhebbers van bands als Agalloch en Alcest.

Carcass is sinds enkele jaren weer regelmatig op de Europese podia te zien. Ter promotie van het recente album Surgical Steel spelen ze op Fortarock. De halve set bestaat uit nieuw werk waarbij vooral ‘Captive Bolt Pistol’ aanslaat. Toch zie ik de mannen liever een show met enkel oud werk spelen; echt los gaat het namelijk bij ‘Corporal Jigsaw Quandary’ en het aan elkaar gewerkte ‘Ruptured in Purulence’, ‘Heartwork’ en ‘Carneous Cacoffiny’.

Over Slayer valt niets te zeggen wat niet eerder is verteld. Na twee nummers van het meest recente album World Painted Blood pakt de band hits uit de hele albumcatalogus. Verrassen doen de heren geen moment, en het is vooral uitkijken naar het nieuwe album dat in 2015 uit komt.

Een album integraal spelen op een festival, dat gebeurt niet vaak. Dimmu Borgir doet het deze zomer met Death Cult Armageddon. De band is in topvorm en heeft alles technisch dik voor elkaar. Binnen de set van een uur is er echter maar ruimte gemaakt voor een kleine helft van het album: intro ‘Allegiance’, ‘Progenies’, ’Vredesbyrd’, ’Lepers Among Us’ en ‘Cataclysm Children’. De andere helft heeft een hoger tempo en lijkt het publiek een stuk verder op te zwepen met onder andere ‘Puritania’ en ‘Mourning Palace’. Ook Dimmu Borgir komt komend jaar met een nieuw album.

Afsluiter en hoofdact is Iron Maiden. Voor het derde en laatste jaar gaat de band de wereld rond met een set vol klassiekers van albums als Seventh Son Of A Seventh Son en The Number Of The Beast. Wie de show vorig jaar heeft gezien in de Ziggo Dome of op Graspop en had gehoopt op iets nieuws is teleurgesteld, buiten enkele kleine wijzigingen in de setlist is de show hetzelfde gebleven. Desalniettemin is de vreugde van de band zichtbaar groot, is Bruce Dickinson (zoals altijd?) goed bij stem en straalt de band twee uur lang plezier uit. De headbangende en springende menigte voor het podium bevestigt: Iron Maiden is van het hoogste niveau.

FOTOGRAFIE: Frans LaHaye  

12345
Iron Maiden foto Fortarock 2014 Iron Maiden foto Fortarock 2014 Iron Maiden foto Fortarock 2014 Iron Maiden foto Fortarock 2014 Iron Maiden foto Fortarock 2014 Iron Maiden foto Fortarock 2014 Iron Maiden foto Fortarock 2014 Iron Maiden foto Fortarock 2014 Iron Maiden foto Fortarock 2014 Iron Maiden foto Fortarock 2014 Iron Maiden foto Fortarock 2014 Iron Maiden foto Fortarock 2014
 
12345
 
festival logo

DAUWPOP 2014Het jaarlijkse Dauwpop festival tijdens Hemelvaartsdag in Hellendoorn is al...

festival logo

LE GUESS WHO? MAY DAY 2014 De derde editie van Le Guess Who? May Day was er een met een echte...