VERSLAG: Sky City 2014

Festivalinfo was aanwezig op Sky City Festival 2014 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 30 foto's.

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Sky City 2014

Het Amsterdamse Arenapark is het decor voor een gloednieuw dancefestival van Mojo Concerts. De organisator van onder andere Lowlands, Pitch en Down the Rabbit Hole zet hiermee ook in op de wat commercielere dance-stromingen. Gezien het succes van Tomorrowland in België is dit natuurlijk een logische keuze. Met onder andere Afrojack, Knife Party en Avicii op het programma, staat er een prima line-up. Deze grote namen staan op het mainstage in het Arena-park. Verder is er nog meer dan genoeg te zien in de aangrenzende Heineken Music Hall.

Tegenvaller voor het festival is de late afzegging van popster Rita Ora. Het festival lost dit op door Apster in de Heineken Music Hall door te schuiven naar een stuk ruimer tijdslot.

Het festivalterrein van Sky City ziet er verzorgd uit. Het main-stage is opgebouwd uit een enorme stellage van LCD-schermen die een skyline van wolkenkrabbers maken. Dit past prima rond Amsterdam Bijlmer, waar diverse wolkenkrabbers het festivalterrein omgeven. Het is de eerste editie van Sky City nog niet enorm druk. Het terrein buiten ziet er met 12.000 bezoekers lekker gevuld uit, maar in de Heineken Music Hall is het regelmatig veel te rustig. Als je meeneemt dat Avicii in zijn eentje twee keer de Ziggo Dome van 17.000 man vult (en Afrojack dit in oktober ook wil doen), dan valt dit toch wat tegen. De bezoekers die er zijn komen wel van over de hele wereld. Er zijn Canadezen, Amerikanen en zelfs mensen uit Australië.

Het internationale publiek vermaakt zich in ieder geval prima bij Blasterjaxx Geen moeilijk gedoe, maar gewoon steeds zo'n groot mogelijke 'drop' creeren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van festivalklassiekers als 'Seven Nation Army' en 'Zombie Nation'. Niet erg origineel, maar wel erg effectief.

Van Knife Party is maar een van de twee leden aanwezig. De act, die bestaat uit twee leden van Pendulum, moet natuurlijk wel helemaal uit Australië komen. Knife Party houdt het wat origineler dan Blasterjaxx en gebruikt vooral zijn eigen tracks. Echt werken doet het niet. Het publiek gebruikt de tijd vooral om wat van de zon te genieten en nog wat te eten voordat de echte headliners Afrojack en Avicii aan het werk gaan.

Afrojack is duidelijk blij een thuiswedstrijd te spelen en doet dit met verve. Gesteund door een MC gaan de handjes regelmatig in de lucht. Met tracks als 'Titanium' en 'Ten Feet Tall' heeft hij natuurlijk ook wel een paar hits in handen. De show van Sky City komt tijdens Afrojack met rook, licht en confetti ook lekker op stoom.

Avicii mag afmaken wat Afrojack is begonnen. Het is duidelijk dat hij de absolute headliner is. Merchandise op Sky City was er alleen maar van deze Zweed te krijgen. De Ziggo Dome was twee keer uitverkocht de vorige keer dat hij in Amsterdam te zien was. Nu is de show wat soberder, in een grote zaal is ook meer mogelijk dan buiten, maar nog steeds maakt Avicii zijn status als headliner waar.

Voor de mensen die nog energie hadden was er een afterparty in de Heineken Music Hall. Daar kon nog tot de kleine uurtjes worden doorgedanst.

Alleen fans van Rita Ora zullen vandaag na Sky City ontevreden naar huis zijn gegaan. Met een puike line-up en strakke organisatie is het festival een verrijking voor de Nederlandse festivalagenda.

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

123
 foto Sky City 2014  foto Sky City 2014 Example foto Sky City 2014 Example foto Sky City 2014 Example foto Sky City 2014 Example foto Sky City 2014 Example foto Sky City 2014 Shermanology foto Sky City 2014 Shermanology foto Sky City 2014 Shermanology foto Sky City 2014 Shermanology foto Sky City 2014 Shermanology foto Sky City 2014
 
123
 
festival logo

SUIKERROCK 2014Suikerrock vond ook dit jaar weer plaats in het mooie Tienen. Festivalinfo...

festival logo

DAMARIS 2014 Dit jaar vond op de NDSM-werf te Amsterdam de eerste editie van Damaris...