VERSLAG: Theaterfestival de Parade Amsterdam: zondag 10 augustus 2014

Festivalinfo was aanwezig op Parade Amsterdam 2014 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 12 foto's.

VERSLAG:

Theaterfestival de Parade Amsterdam: zondag 10 augustus 2014

De Parade reist dit jaar weer door Nederland en bouwt in enkele grote steden dorpen van theaters en horeca voorzieningen. Eerder deze zomer kwamen zij langs Utrecht, Rotterdam en Den Haag, maar van 8 tot 24 augustus staat dit theaterfestival in het Martin Luther Kingpark te Amsterdam. Het festival draait voornamelijk om de vele theatervoorstellingen die de hele dag door in de verschillende tenten te zien zijn.

De Parade heeft voor het theaterfestival het Martin Luther Kingpark omgebouwd tot een dorp van tenten en theaters. Het vertrouwde recept van terrasjes en een smörgäsbord van korte theatervoorstellingen verwelkomen de bezoekers met open armen. Het succes van de Parade blijkt voor een deel echter afhankelijk te zijn van weersomstandigheden. Tijdens een regenachtige en bewolkte dag blijft het park voor een groot deel leeg en doen de verschillende artiesten extra moeite om mensen te ronselen voor hun theatervoorstellingen. Door het gebrek aan zon en volle terrassen is de luchtige, vrije zomersfeer moeilijk te vinden en kan het terrein grauwig overkomen. Eet- en drink tenten worden nog goed bezocht maar het festivalgevoel is weggespoeld.

De dualiteit van de Parade weet dit echter goed op te lossen door treffende en toegankelijke voorstellingen aan te bieden. De frisse toneelverenigingen zetten sterke stukken neer, zoals De Trein van Pavlovsk. Daarin worden verhalen van Toon Tellegen over zijn Russische grootvader tot leven gebracht door drie acteurs in een stuk waarin, met een vlot tempo, humor en ontroering worden afgewisseld. De diversiteit van het theaterfestival is tevens zichtbaar wanneer bezoekers naar Bokko gaan, een voorstelling waarin door Karel van Laere en Vanja Rukavina energiek gedanst wordt op opwekkende muziek en een achtergrond van Japanse video animatie. Dit zijn twee voorbeelden van de voorstellingen die de Parade elk jaar weer de moeite waard maken om te bezoeken, zelfs wanneer onweer voorspelt wordt.

FOTOGRAFIE:

 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zondag 10 augustus 2014 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zondag 10 augustus 2014 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zondag 10 augustus 2014 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zondag 10 augustus 2014 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zondag 10 augustus 2014 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zondag 10 augustus 2014 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zondag 10 augustus 2014 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zondag 10 augustus 2014 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zondag 10 augustus 2014 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zondag 10 augustus 2014 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zondag 10 augustus 2014 foto Theaterfestival de Parade Amsterdam: zondag 10 augustus 2014
 
 
festival logo

IEPERFEST 2014Ondanks het stormweer kan het grootste underground hardcorefestival van...

festival logo

SUIKERROCK 2014 Suikerrock vond ook dit jaar weer plaats in het mooie Tienen. Festivalinfo...