VERSLAG: Smeerboel Festival 2014

VERSLAG: Sjoert Bakker  

Smeerboel Festival 2014

Halverwege september een uitverkocht festival vol zon neerzetten. Smeerboel flikt het. Dit jaar staan onder andere Typhoon, ROD, Chef'Special, Aphrodite, Jack Parow, Digitzz, The Darkraver, Fakkelbrigade, Skip&Die, Kees van Hondt en Karimooo op het programma. Festivalinfo was erbij om verslag te doen.

Qua aankleding en area's is het goed te begrijpen wat hier leuk aan is: Er is ruimte voor techno, drum and bass, house, live acts, 80's en 90's, en hiphop met daarnaast de mogelijkheid om in jacuzzi's te stappen, op banken te chillen, in een draaimolen te gaan, jezelf onder te kliederen en mee te doen aan een playbackshow.

In de live area heeft TivoliVredenburg Splendid neergezet om het publiek in beweging te krijgen. Dat lukt! Vooral stelletjes staan vooraan los te gaan. Daarna is het aan de beurt aan Jack Parow met zijn meterslange pet. Zijn act doet een beetje denken aan een Rage Against The Machine in het Zuid-Afrikaans. Die taal is helaas moeilijk te verstaan boven het gitaargeweld maar gelukkig wordt zijn hit 'Cooler as ekke' door het publiek meegerapt.

Ondertussen worden techno-liefhebbers in de techno area bekoort door Gary Beck gevolgd door Joris Voorn. De tent wordt verlicht door lasers en visuals op de beeldschermen. Het is er druk en de flow van deze muziek heeft vooral veel meiden naar zich toegetrokken en een aantal jongens verkleed als Batman en Superman.

Als verrassing staat er een bunker midden op het terrein waar om het kwartier mensen toegelaten worden om binnen een feestje te bouwen met onder andere Guerilla Speakerz, confetti, rook en een groep danseressen verkleed als cheerleaders. Gelukkig ook grote ventilators want het is er binnen kapot warm.

Bij de Hiphop area is er één onbesliste winnaar: Typhoon. Zijn band heeft erg veel weg van The Roots en samen weten ze met het spelen van bekende deuntjes de hele tent mee te krijgen. Waarschijnlijk vanwege de warmte treedt het gezelschap met ontblote bovenlijven op. Het publiek is uiteindelijk zo meegaand dat Typhoon twee keer de toeschouwers aanzet om te gaan zitten om vervolgens weer op te springen en los te gaan. Daarna komt Fakkelbrigade samen met Winne onder andere een aantal nummers van Great Minds performen. Een toffe combo!

De Los area heeft dit jaar een kwartiertje Def Rhymz waar zijn bekendste liedjes weer even voor nostalgie zorgen. Ook The Darkraver knalt er even later zijn oude hardcore nummers voor meer mensen dan het tentje aankan.

Ook Chef'Special en Skip&Die mogen dit jaar optreden in de live area. Acts die de afgelopen zomer en de zomer(s) ervoor overal in het land hebben gestaan. Nog steeds goed maar het nieuwe is er helaas af. Kees van Hondt treedt er ook op en het publiek weet waar het aan toe is: takken meenemen en rondgooien!

De Bass area van Resist is aangekleed met camouflagenetten en benzinetanks en een bunnker als DJ-booth. Gedurende de dag gaan er veel festivalgangers uit hun dak op Ganz, Sinjin Hawke en Monki. 's Avonds is het aan Aphrodite (ft. Junior Red) en afsluiter Karimooo om de drum and bass-liefhebber bezig te houden. Aphrodite draait een solide set met oude en nieuwe nummers. Aangevoerd door de MC wordt er flink op gedanst. De altijd als Rasta Demon gemaskerde Karimooo neemt daarna het stokje over en gooit er wat crossbreed bovenop. Aan het publiek te merken een goeie zet!

Na het festival gaan de feestgangers in de met discolampen uitgeruste pendelbussen weer terug naar het station of nog even door naar de afterparty. Het jonge Smeerboel Festival heeft er een mooie editie bij en mag de weergoden bedanken.

 
festival logo

TAKE ROOT 2014Het Take Root festival in Groningen geldt al jaren als het Mecca voor de...

festival logo

APPELPOP 2014 Veel zon, heerlijke muziek en de juiste vibes op Appelpop 2014. Festivalinfo...