VERSLAG: Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag

Naar het Where The Wild Things Are 2015- zaterdag verslag

VERSLAG: Marco Vlot  

Where the Wild Things Are 2015 - vrijdag

De lente is nog niet begonnen, maar in bungalowpark de Eemhof in Zeewolde is het festivalseizoen al in volle gang. Where the Wild Things Are heeft een mooie line up bij elkaar weten te verzamelen. Daarnaast is er nog van alles te doen, van zwemmen tot Rummikub, dus het belooft een mooi weekend te worden.

In de grote Willem Ruis Tent wordt de muzikale aftrap verricht door Oscar & the Wolf. De band brengt in 2014 debuutalbum Entity uit, en speelt in thuisland België al in het grote Sportpaleis. Vanavond opent de band met ‘Joaquim’. Zanger Max Colombie komt al dansend op. Zijn pirouettes complementeren de dromerige muziek. Bij Oscar & the Wolf ontmoeten electronica en mooie liedjes elkaar, waarbij de focus duidelijk op de expressieve frontman ligt. De muziek is niet uitbundig, maar het publiek is er niet minder enthousiast om. Het festival is nog maar net begonnen, en het eerste hoogtepunt is al binnen.

België is op de vrijdag goed vertegenwoordigd, want na Oscar & the Wolf mag Magnus aantreden in de Action Factory. In het dagelijks leven fungeert dit gebouw als activiteitencentrum van de Eemhof, wat maakt dat vele bezoekers zich vermaken met airhockey en flipperen in de speelhal tegenover het podium. Magnus is een danceproject van Tom Barman en CJ Bolland, maar met gitarist Tim VanHamel en drummer Christophe Claeys staat er een heuse band op de planken. De akoestische drums zijn een welkome aanvulling op de beats van Bolland. VanHamel is een fantastische gitarist en zanger en vormt een mooi duo met Barman. Nummers als ‘Jumpneedle’ en ‘Catlike’ overtuigen, maar halverwege het optreden zakt de band wat in. Gelukkig is dit maar van tijdelijke aard. Magnus lijkt soms niet te weten of ze volledig voor de stevige beats of voor wat rustiger, minder dansbaar werk gaan. Voor een echt goed feest is dat eerste wellicht het beste.

Terug in de Willen Ruis Tent brengen de Allah-Las hun sixties-muziek ten gehore. Wat uiterlijk van de bandleden betreft klopt het helemaal. Helaas kleuren de heren erg binnen de lijntjes en wordt het optreden nergens echt spannend. Dat doet Afterpartees een stuk beter in de Action Factory. In ieder geval met een stuk meer ballen. Een frontman die zijn teksten het publiek in schreeuwt helpt daar al flink bij. De prettig rockende garagepunk gaat stevig rechtdoor, en daarmee bouwt Afterpartees een mooi feestje. Een experiment waarbij het hele publiek zittend door elkaar moet bewegen loopt niet als gepland, maar dat deert de band niet. Afterpartees knalt gewoon door.

dEUS bestaat 20 jaar en heeft in het kader daarvan een best of-cd uitgebracht. Op Where the Wild Things Are spelen ze dan ook een dwarsdoorsnede van hun oeuvre. Hoe gevarieerd dat is blijkt uit de setlist, van het prettig groovende ‘Quatre Mains’ tot het enigszins chaotische ‘Fell Off The Floor Man’ en het vrolijke ‘Little Arithmetics’. En soms horen we de variatie zelfs binnen een nummer, zoals in ‘Instant Street’, wat begint als een mooi luisterliedjes om te ontaarden in een heerlijke bak herrie met een hoofdrol voor supergitarist Mauro Pawlowski. Na het optreden met Magnus barst Tom Barman nog van de energie, en gelukkig geldt dat ook voor de rest van de band. Ondanks dat ze al 20 jaar bestaan, speelt dEUS nog vol overtuiging. De Willem Ruis-tent juicht de Belgen dan ook vol enthousiasme toe. Wellicht is daar de toegift aan te danken. Het publiek is in ieder geval blij met ‘Roses’ en ‘Suds and Soda’.

Het is aan Benjamin Booker om nog even een feestje te maken in de Action Factory. De gruizige garagerock met een vleugje blues die hij met zijn trio voortbrengt swingt, maar is niet memorabel. Afterpartees had wat dat betreft het gras voor hun voeten weggemaaid. Het is dan ook tijd om de nacht in te gaan waar in diverse bungalows van alles plaatsvindt. De eerste dag was vooral een Belgische aangelegenheid, waarbij de hoogtepunten bestonden uit nieuwe beloftes Oscar & the Wolf, en de oudgedienden van het machtige dEUS.

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

12
dEUS foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag dEUS foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag dEUS foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag dEUS foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag dEUS foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag Afterpartees foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag Afterpartees foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag Afterpartees foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag Afterpartees foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag  foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag  foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag  foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag  foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag Allah-Las foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag Allah-Las foto Where The Wild Things Are 2015 - vrijdag
 
12
 
festival logo

WHERE THE WILD THINGS ARE 2015- ZATERDAGIn Zeewolde is Where the Wild Things Are nog in volle gang met weer een mooie...

festival logo

SCUMBASH 2015 De tweede editie van het rock ‘n roll festival van Schorem Haarsnijders en...