VERSLAG: Bevrijdingsfestival Utrecht 2007

Festivalinfo was aanwezig op Bevrijdingsfestival Utrecht 2007 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 27 foto's.

VERSLAG: Mike van Stroe  

Bevrijdingsfestival Utrecht 2007

Racoon, Krezip en Opgezwolle, de drie ambassadeurs van de vrijheid, vliegen per helikopter door het land om op te treden op verschillende bevrijdingsfestivals. Zo ook op Bevrijdingsfestival Utrecht. De Zeeuwse band Racoon trapt het festival af. Een groots applaus klinkt wanneer de band het podium bedreed. Op een eigenzinnige en ingetogen manier weten ze het toegestroomde publiek te boeien met nummers als 'Hero's in Town' en 'Close Your Eyes'. De stijl van optreden van Racoon wordt gekenmerkt door goede kwaliteit muziek, maar voor spektakel moet je niet bij deze vierkoppige band zijn.

Het festival in Utrecht had plaats voor maarliefst drie podia: het Hoofdpodium, Utrechtpodium en het Binnenpodium. Direct na het optreden van Racoon stond La Melodia op het Binnenpodium. Wat gelijk opvalt is de energie die de vrouwelijke diva van het tweetal uitstraalt op het podium. Ze vermaakt het weinige publiek met knallende hiphop. Een half uur later promoot La Melodia nog even hun CD, maar daarna moet het tweetal het podium al snel verlaten, want nog dezelfde dag zijn ze te zien op het bevrijdingsfestival in Amsterdam.

Op het Utrechtpodium begint de Utrechtse hiphop band Jiggy Djé met zijn optreden. Eigenlijk vallen ze in dezelfde muziek categorie als La Melodia. Het verschil: deze band bestaat uit vijf rasechte hiphoppers. De mannen weten met hun act het publiek te laten swingen. Na een halfuur hiphop moeten ook zij het podium verlaten.

In de namiddag is de jonge Utrechtse band Findel te vinden op het Utrechtpodium. De talentvolle groep zal op 12 mei aanstaande de eer van Utrecht moeten verdedigen op de PopNL Awards. Geïnspireerd door computergames speelt Findel electro-punk, of hoe de bandleden deze muziekstijl zelf noemen: ‘Nintendo-punk’. Vanaf de eerste seconde zijn ze zeer energiek en muzikaal, maar om dit vol te houden kost ze wel enige moeite wanneer het sweet ze letterlijk uitbreekt.
Gelijk na Findel komt de tweede grote band van deze dag op het podium. The Opposites, vooral bekend van het monsternummer 'Slaap'. Het publiek wordt in de show betrokken door opmerkingen als 'Fuck you, doe je vingers in de lucht'. De strakke hiphop wordt de hele show volgehouden en ze verdwijnen na een groot applaus van het podium.

Carlema Orkestar is een vreemde eend in de bijt. Het is namelijk de enige Nederlandse Balkan band. Met grote trompetten en verschillende ongebruikelijke instrumenten weten ze er een leuke show van te maken. De volgende band heeft wat meer bekendheid. Alamo Race Track. De slome muziek in het begin is slaapverwekend maar naarmate het concert vordert, weet de band zich in elk nummer te overtreffen. Aan het einde gaan de 'racers' pas echt los en begint het eindelijk echt te rocken.

De avond wordt afgesloten door Zuco 103. De hoofdact van de avond geniet voornamelijk bekendheid door de succesvolle tour in Brazilië. Hier bezocht de band allerlei 'guerrilla' wijken. De bandleden hebben verschillende nationaliteiten, te kennen: Nederlands, Duits en Braziliaans. Wanneer de eerste klanken uit de speakers komen horen we gelijk de herkenbare, doch vrolijke Braziliaanse muziek. De 'be-happy sfeer' die de muziek uitstraalt slaat over op het publiek. Daarmee weet Zuco 103 de avond spetterend af te sluiten en kan het publiek met een big-smile huiswaards keren.

FOTOGRAFIE: Benno Tielen  

123
Alamo Race Track foto Bevrijdingsfestival Utrecht 2007 Alamo Race Track foto Bevrijdingsfestival Utrecht 2007 Alamo Race Track foto Bevrijdingsfestival Utrecht 2007 Blue Grass Boogiemen foto Bevrijdingsfestival Utrecht 2007 Blue Grass Boogiemen foto Bevrijdingsfestival Utrecht 2007 Carlama Orkestar foto Bevrijdingsfestival Utrecht 2007 Carlama Orkestar foto Bevrijdingsfestival Utrecht 2007 Findel foto Bevrijdingsfestival Utrecht 2007 Findel foto Bevrijdingsfestival Utrecht 2007 Findel foto Bevrijdingsfestival Utrecht 2007 Jiggy Djé foto Bevrijdingsfestival Utrecht 2007 Jiggy Djé foto Bevrijdingsfestival Utrecht 2007
 
123
 
festival logo

BEVRIJDINGSPOP HAARLEM 2007In Haarlem werd op 5 mei Bevrijdingspop Haarlem gehouden. Festivalinfo was...

festival logo

GROEZROCK 2007 Met meer dan 20.000 bezoekers, 6 headliners en opnieuw een tweede podium op...