VERSLAG: Lowlands 2015 - zaterdag

Festivalinfo was aanwezig op Lowlands 2015 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 89 foto's.

Naar het Lowlands 2015 - vrijdag verslag
Naar het Lowlands 2015 - zondag verslag
Bekijk de Lowlands 2015 - zaterdag foto's

VERSLAG: Céline Claassens  

Lowlands 2015 - zaterdag

Na een nachtje rust – voor zover het rustig is op de Lowlands campings – maakt iedereen zich op voor een tweede dag festival in de zon. Met een goede kop koffie is het prima wakker worden in de rij voor de douches en al sloffend richting festivalterrein komt het enthousiasme bij de meesten weer goed los. Weer een dag met een fantastisch programma, lekker weer en gezellige mensen.

Ook vandaag hebben wij weer een aantal artiesten uit het programma gepikt om wat nader te bekijken en te beluisteren. Vijf shows die fascinerend, opvallend of gewoon steengoed zouden zijn. En alle drie deze termen schieten door je hoofd als je je richt op de volgende artiesten.

Christine and the Queens stond vorig jaar op de planken als voorprogramma van Stromae . Inmiddels is zij uitgegroeid tot hoofprogramma en wie de Franse Héloise Létissier, oftewel Christine, ooit live gezien en gehoord heeft, weet waarom. Direct bij opkomst heeft de kleine, breekbaar uitziende zangeres twee dansers achter zich staan die haar bijstaan in haar half Franse, half Engelse nummers. Zelf danst Létissier ook mee verrassend genoeg. Zo vaak zie je op festivals dit soort uitgebreide, licht theatrale shows niet meer. Christine and the Queens start rustgevend met een diepe, trage bassdreun en de relatief lage zangstem van Létissier die af en toe toch ook flink kan uithalen. Als het ritme opgevoerd wordt, barst er gejuich uit en de Bravo begint langzaamaan steeds voller te raken. Gedurende de gehele set duiken de dansers af en toe weer op. Soms twee, soms vier, maar allemaal even energiek. Het is prachtig om te zien hoe de dansers bewegen terwijl dezelfde choreografie op het grote scherm achter het podium te volgen is. De toegevoegde kleureffecten houden de aandacht vast en er zijn maar weinig toeschouwers die interesse tonen in iets anders dan het spektakel op het podium. De hit ‘Christine’ wordt natuurlijk gespeeld, maar wat echt als een verrassing komt is de cover van ‘Pump up the Jam’ van Technotronic. Spetterend en energiek geeft Christine and the Queens een goede mix tussen rustige chansonachtige nummers en de upbeat electropop doorspekt met house en zelfs drum and bass.

Velen kennen het Schotse Franz Ferdinand vast nog wel van onder andere de hitjes ‘Take me Out’ en ‘The Dark of the Matinée’. Die oorwurmen die je de hele dag niet kwijtraakt als je ze eenmaal een keer gehoord hebt. Dan heb je nog Sparks uit Los Angeles, opgericht in de jaren zeventig. Gezamenlijk vormen de twee artistieke bands tegenwoordig FFS en in die formatie staan ze op Lowlands in de Alpha tegenover een grote groep gevarieerd publiek. Het is aan velen goed te zien welke van de twee ‘basisbands’ ze kennen; de wat oudere garde en de jongelingen. Bij entree van FFS start een bombastisch muziekje en de toon is meteen gezet. De rest van de show bevat die typische over de top glam elementen waar Sparks bekend om staat. Voeg daar de aanstekelijke indie rock van Franz Ferdinand bij en je krijgt het fascinerende FFS. De stemmen van beide zangers vullen elkaar goed aan: de een hoog en doordringend en de ander diep en kalmerend. Dit gecombineerd, neemt op momenten bijna de sfeer van een rockopera aan. Je moet er van houden, maar een ding is in ieder geval zeker: FFS vermaakt zich prima en de goed gevulde Alpha ook. Zodra er wat bekende hitjes van Franz Ferdinand in hun nieuwe jasje voorbij komen, gaat het spreekwoordelijke dak er af en eerlijk is eerlijk, opbeurend is het geheel sowieso! Dus of het je smaak is of niet, je kunt niet ontkennen dat het interessant is.

Dan iets totaal anders: Ho99o9. Wat moet je je in hemelsnaam voorstellen bij de genre omschrijving “horrorpunkrap”? Nou, inmiddels is het duidelijk dat dat een flinke bak herrie betekent. In de X Ray zijn beelden uit oude films te zien. Van alles komt voorbij: van horror tot cartoons, maar ook vreemde arthouseachtige pornofragmenten. Daarbij is Ho99o9 te horen. Al is het niet echt te volgens wat precies te horen is. Harde, snelle doordringende drums in ieder geval waar je niet anders kan dan van onder de indruk raken. Direct ontstaat er een moshpit als de Amerikanen los gaan met hun hardcorepunk en hiphop combinatie. Begeleid door agressieve stroboscoopflitsen stuiteren, vallen en kruipen de heren over het podium. Eén groot spektakel dit, maar is het echt goed? Veel toeschouwers houden het al snel voor gezien. Waarschijnlijk is het chaotische optreden niet voor iedereen even interessant. Hoewel voorin iedereen het goed naar zijn zin lijkt te hebben, is het geen overtuigend goede act. Bij sommige nummers denk je: “Ja, dit heeft wel wat,” maar daaropvolgend is er direct weer de gedachte: “Waar sta ik nou naar te luisteren?” Het heeft wellicht wat meer tijd nodig, maar voor nu is Ho99o9 op het punt van ‘een beetje vreemd’ blijven hangen. Echt lekker kan het nog niet genoemd worden.

Voor degenen die nog onder de indruk zijn van Ho99o9 is Lianne La Havas een goede optie om weer op aarde te landen. Hoewel de Heineken in eerste instantie vrij leeg blijft, loopt deze toch snel vol als de zomerse, zwoele tonen van de uit Engeland afkomstige Lianne La Havas de buitenlucht in stromen. Hoewel er wat gedoe is met het geluid klinkt zowel de soulzangeres als haar begeleidende band snel genoeg weer top. In haar lichtblauwe jumpsuit is deze dame met gitaar een baken van rust op het podium. Het zingen lijkt haar moeiteloos af te gaan en ze is relaxed en straalt een soort warmte uit richting de zaal. Ook haar muziek heeft die warmte in zich, ook al zijn niet alle teksten even vrolijk. Lianne La Havas is goed en dat is goed af te lezen op de gezichten in en om de tent. De sfeer is easy going en luchtig en Lianne is dankbaar voor haar publiek. Als ze zich laat ontvallen dat ze morgen – zondag – jarig is, gaat het dak er af. Vanuit het publiek deze keer. Spontaan wordt er getrakteerd op een luid ‘Happy birthday’ waar Lianne oprecht blij van lijkt te worden. Goede muziek voor in de zon, voor als je even helemaal niets te doen hebt en gewoon naar iets fijns wil luisteren.

Wat je op deze zaterdag absoluut niet mocht missen, is The Chemical Brothers. Wie de Britse big beat artiesten niet denkt te kennen, hoeft maar tien seconden te luisteren naar de opening van de show op zaterdagavond in de Alpha. De herkenbare tonen van ‘Hey Boy, Hey Girl’ schallen direct door de Alpha en worden daar, en daarbuiten, met hard gejuich en geklap ontvangen. Vanaf dat moment is het al zo klaar als een klontje: dit gaat een goed feestje worden. Het is donker, er flitst afwisselend wit, blauw, of juist rood licht de tent in, elke keer heel simpel maar doeltreffend in het ondersteunen van de muziek en het opzwepen van de toeschouwers. Direct hier achteraan wordt er al een tweede hit ingegooid. Met ‘Do It Again’ wordt het publiek nog wat wilder; overal dansen mensen, lachen ze en gaan ze volledig op in de muziek. Met kunstzinnige visuals is er ook wat meer te zien dan alleen twee mannen achter hun knopjes, al maakt dat in principe helemaal niets uit. De muziek, het tempo, de dansende mensen, daar let iedereen voornamelijk op. Af en toe kan er even adem gehapt worden, maar niet te lang. Net lang genoeg om tegen degene die naast je zijn dansje onderbreekt te zeggen hoe goed dit is en dan is je tijd alweer op. Dansen zul je in de grote deinende massa in en rond de Alpha.

Kortom weer een geslaagde dag in Biddinghuizen. Voor de zondag belooft dit niet minder dan dat te worden: weer veel mooie artiesten op de planning en genoeg te zien en te luisteren.

FOTOGRAFIE: Arend Jan Hermsen   Irwan Notosoetarso  

12345678
The Chemical Brothers foto Lowlands 2015 - zaterdag The Chemical Brothers foto Lowlands 2015 - zaterdag The Chemical Brothers foto Lowlands 2015 - zaterdag The Chemical Brothers foto Lowlands 2015 - zaterdag The Chemical Brothers foto Lowlands 2015 - zaterdag The Chemical Brothers foto Lowlands 2015 - zaterdag Jacco Gardner foto Lowlands 2015 - zaterdag Jacco Gardner foto Lowlands 2015 - zaterdag Jacco Gardner foto Lowlands 2015 - zaterdag Jacco Gardner foto Lowlands 2015 - zaterdag Jacco Gardner foto Lowlands 2015 - zaterdag Christine And The Queens foto Lowlands 2015 - zaterdag
 
12345678
 
festival logo

NIRWANA TUINFEEST - VRIJDAGNirwana tuinfeest beleefde niet alleen haar 40ste maar ook haar eerste...

Lowlands

LOWLANDS 2015 - VRIJDAG Lowlands dag 1 - Een fijne zonnige eerste dag als voorbode voor nog veel meer...