VERSLAG: New Fall Festival 2015 - Donderdag

Naar het New Fall Festival 2015 - Vrijdag verslag

VERSLAG: Gracia Visscher  

Chassol en AURORA / New Fall

Je ontkomt er niet aan in Düsseldorf: het New Fall Festival is terug in de stad! Toch is er van een klassiek festivalterrein en grote feesttenten geen sprake. New Fall vindt plaats in de mooiste zalen van Düsseldorf met de mooiste acts, want het programma is niet mis met artiesten als Curtis Harding, Kitty, Daisy & Lewis en Balthazar.

Maar wel een nadeel, want zoveel tofs te zien en zo weinig tijd! De bezoeker wordt gedwongen te kiezen tussen concerten die allemaal ongeveer gelijk beginnen. Voor ons staat vanavond AURORA op het programma met een verrassende openingsact van Chassol in de mooie Robert-Schumann-Saal.

De Franse Christophe Chassol is al toe aan zijn vierde album, genaamd Big Sun. Geïnspireerd door eiland van herkomst Martinique, maakte de artiest 27 nummers waarvan hij er een aantal vanavond opvoert, en op bijzondere wijze. Terwijl hij samen met drummer Lawrence Clais op het podium staat is er een derde muzikant aanwezig op het doek.

Grote beelden van fluitende vogels en pratende mensen vormen de leidraad van de set. Op geniale wijze is het ritme van een pratende Fransman de basis voor een track die door Chassol op intelligente wijze wordt gebouwd voor het publiek. Je ervaart de start, de opbouw en de finale van een volledig nummer, bestaand uit drums, keyboard/piano en alledaagse geluiden als pratende mensen. Dagelijks geklets is dus ook gewoon kunst!

De zaal stroomt na een korte pauze weer vol voor het hoofdprogramma, het Noorse engeltje AURORA. In september stond ze nog in een uitverkochte zaal van de Melkweg, vanavond in een volle zaal in Düsseldorf. De opkomst laat zien welke kant het opgaat met de 19-jarige singer-songwriter; de wereld veroveren met fans in allerlei soorten en maten.

Terwijl ik in de Melkweg tussen puberende meisjes stond, de harde kern van de AURORA fanbase genaamd Warriors, zit ik vanavond in een rustige zaal vol 30, 40 en 50-plussers. En ook deze setting werkt prima met de muziek van AURORA.

Een van de fijnste aspecten aan haar show is haar loepzuivere stem. Het geluid lijkt moeiteloos uit haar te komen, terwijl ze als een bijzonder licht veertje op het podium staat. De band die haar begeleidt is erg goed ingespeeld en weet goed tussen elektronische pop en akoestische versies van nummers als 'Five Four Three Two One' te schakelen.

Hoewel de hele set als een huis staat en ook de stem van AURORA van begin tot eind prachtig klinkt zijn er een paar hoogtepunten. Zo wordt de single 'Runaway' met heerlijke bas opgevoerd, maar ook 'Running With The Wolves' dendert door de zaal. Daarnaast is zijn de akoestische nummers erg bijzonder. Maar misschien wel het leukste zijn de awkward pauzes tussen nummers in waarbij de zangeres verandert van een theatrale engel naar een onwijs verlegen meisje die niet zo goed weet hoe ze op dit podium is gekomen.

De eerste avond van het New Fall Festival is een succes in de Robert-Schumann-Saal. Dit weekend volgt nog meer, zoals Apparat op vrijdag!

 
festival logo

LONDON CALLING #2 2015 - VRIJDAGWat deze editie van 'London Calling' te bieden had was al bekend, zij het dat...

festival logo

KRACHTSTROOM FESTIVAL 2015 Festivalinfo was bij de eerste editie van Krachtstroom Festival in Vorstin te...