VERSLAG: Graspop Metal Meeting 2016, dag 1

Festivalinfo was aanwezig op Graspop Metal Meeting 2016 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 102 foto's.

Naar het Graspop Metal Meeting 2016 dag 2 verslag
Bekijk de Graspop Metal Meeting 2016, dag 1 foto's

VERSLAG: Bas van Poppel  

vrijdag

Voor de 21e editie heeft Graspop weer een flink affiche weten neer te zetten, al hebben nagenoeg alle namen al vaker het festival gezien. Desalniettemin is het druk op de Belgische weide. Druk en modderig.

Vrijdag's trapt al op het middaguur het Deense Myrkur af. Deze blackmetal sensatie wordt snel populairder en valt op door de jongedame die de band heeft gevormd. Muzikaal wordt de melodsiche blackmetal afgewisseld met Enya achtige zang. Het vormt een fijne afwisselende set in de vernieuwde Marquee tent, die meer aanvoelt als een concerthal dan als een festivaltent.

Op de mainstage is Soilwork een van de eerste grote namen. Deze Zweden touren nog om hun vorig jaar uitgekomen plaat The Ride Majestic te promoten, maar de focus is toch op het beste werk van de band. Bij het podium is het druk, ondanks de regen.

Wat Monuments te zoeken heeft op Graspop is vandaag niet helemaal duidelijk. Meerdere malen wordt "Hello Pinkpop!" vanaf het Jupiler Stage geroepen. Erg overtuigend komt de band ook muzikaal niet over, al komen tegen het einde van de show wel wat voetjes van de vloer.

Het Duitse Heaven Shall Burn zijn bekenden van het festival. Deze jongens hebben de afgelopen vijf jaar een stormachtige groei doorgemaakt en weten met hun tegen deathmetal aangrenzende hardcore veel zielen voor zich te winnen. Het is geen 'oldschool' band, maar zelfs fans van klassieke deathmetal moeten toegeven dat deze band zijn mannetje staat op het Belgische podium.

De metaldome is goed gevuld voor Amaranthe. Deze nog vrij jonge band heeft de nodige bezettingswisselingen ondergaan en een aantal ijzersterke albums afgeleverd, waarmee een plek op een van de grotere podia eigenlijk wel verdiend zou moeten zijn. Het optreden is in ieder geval klasse. Vocaliste Elize is erg goed bij stem, de band vermaakt zich op het podium en het publiek zingt luidkeels mee. Chapeau!

Amon Amarth is de bekendste deathmetal band van dit moment. Of viking metal, als je dat een leukere term vind. De Zweden hebben een nieuw album uit en hebben het podium vol gebouwd met ornamenten. Een show vol humor, vlammen en vooral stevig beukende deathmetal zorgt dat Amon Amarth een van de hoogtepunten van de dag wordt. De toegift met onder andere 'Guardians of Asgaard' zal nog lang door de hoofden van de festivalgangers blijven hangen.

"The End Tour" voor Black Sabbath, de laatste show in de BeNeLux op het grootste metalfestival van de lage landen. Ozzy Osbourme is niet de beste zanger die de band heeft gehad, maar is vanavond goed in vorm. Het grootste genot is echter het gitaarspel van Tony Iommi, die riff na riff perfect over de festivalweide laat glijden. De set is een berg klassiekers op een rij. 'Iron Man', 'War Pigs', 'N.I.B.', ze zitten er allemaal in. En als 'Paranoid' toegift wordt gespeeld kunnen we alleen hopen dat de heren ooit terug komen.

De dag wordt in stijl afgesloten door de 'Abigail' tour van King Diamond. Een van de mooiste shows van het festival wordt ijzersterk vertolkd op het grote podium, al zijn veel festivalgangers uitgeput en zijn er toch aanzienlijk minder mensen aanwezig dan tijdens de hoofdact. We worden naast het volledige Abigail album getrakteerd op enkele Mercyful Fate klassiekers, 'Melissa' en 'Come To The Sabbath', toch is afsluiter 'The Family Ghost' het hoogtepunt van de bijna anderhalf uur durende show.

FOTOGRAFIE: Tim van Veen  

123456789
Firewind foto Graspop Metal Meeting 2016, dag 1 Firewind foto Graspop Metal Meeting 2016, dag 1 Firewind foto Graspop Metal Meeting 2016, dag 1  foto Graspop Metal Meeting 2016, dag 1 Firewind foto Graspop Metal Meeting 2016, dag 1  foto Graspop Metal Meeting 2016, dag 1 Myrkur foto Graspop Metal Meeting 2016, dag 1 Myrkur foto Graspop Metal Meeting 2016, dag 1 Myrkur foto Graspop Metal Meeting 2016, dag 1 Soilwork foto Graspop Metal Meeting 2016, dag 1 Soilwork foto Graspop Metal Meeting 2016, dag 1 Soilwork foto Graspop Metal Meeting 2016, dag 1
 
123456789
 
festival logo

BEST KEPT SECRET 2016 - VRIJDAGDe vierde editie van Best Kept Secret vindt plaats op vrijdag 17, zaterdag 18...

festival logo

SCHIPPOP 2016 Zaterdag waren we bij de 18e editie van Schippop, het intieme en gezellige...