VERSLAG: Down The Rabbit Hole 2016 - Zaterdag

Festivalinfo was aanwezig op Down the Rabbit Hole 2016 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 73 foto's.

Naar het Down The Rabbit Hole 2016 - Vrijdag verslag
Naar het Down The Rabbit Hole 2016 - Zondag verslag
Bekijk de Down The Rabbit Hole 2016 - Zaterdag foto's

VERSLAG: Gracia Visscher  

Down The Rabbit Hole - Zaterdag

Als we één ding kunnen zeggen van de 2016 editie van Down The Rabbit Hole, is dat het programma veel variatie kent. Vandaag renden we van tent naar tent, van de singer-songwriters naar de beatmakers.

De middag wordt vooral geregeerd door het weer. Festivalgangers zien er al heel wat minder fris uit en het terrein, hoe groen het er ook eerst uitzag wordt tot zijn limiet getest. Lopen kan, chillen zoals voorgaande jaren wat minder. Gelukkig maakt ook vandaag de muziek weer alles goed. We zien een gelukkige Glen Hansard die het publiek tot totale zaligheid brengt en The National die zonder meer weer veel harten weet te raken. Maar eerst, De Staat!

De band uit Nijmegen is wel de Nederlandse festivalact van dit jaar te noemen, en met zo'n setlist krijgen ze eigenlijk elke muziekliefhebber wel mee. Zelfs de Down The Rabbit Hole-ganger die eigenlijk al wel een beetje lam is door alle regen en modder. Vanaf opener 'Blues Is Dead' lijkt de Hotot wakker te schrikken en de energie weer in de voeten te krijgen. Hoogtepunt is natuurlijk de aflsuiter 'Witch Doctor', waar de inmiddels beruchte cirkelpit rondom Torre eigenlijk de hele tent treft. Rondrennen en springen, het festival is officieel wakker!

Net op tijd om het donkere viertal in de vorm van Savages te verwelkomen. De band snapt 't, het oog wil ook wat. Chique, strak en gitzwart is Savages echt een verschijning met als grote blikvanger frontvrouw Jehnny Beth. Hoe strak het er ook allemaal uitziet, Savages overtuigt door de hele show fel en hard te spelen. De opener 'I Am Here' slaat op het publiek in als een bom, gepaard met hard en fel licht. Met twee platen en verpletterende live shows laat Savages zien wat het kan: postrock, maar dan bikkelhard.

De meest sympathieke en geliefde artiest dit weekend moet Glen Hansard wel zijn. Zelfs schrijvend op deze zondag, met nog een hele dag aan acts te gaan, kan ik wel zeggen dat er niemand me zal ontroeren en meenemen in zijn enthousiasme als deze ex frontman van The Frames. Hoogtepunten zijn dan ook moeilijk te benoemen. De vele meezing momenten, zijn aanstekelijke humor, de gehele band waar de enthousiasme vanaf straalt. Het maakt het optreden bijna een huiskamer avond met je vrienden. Maar Glen, pas wel op hoor. Plat op je bek gaan tijdens een show kan natuurlijk ook verkeerd aflopen.

De leeftijdsgroepen zijn rond deze tijd wel overduidelijk verdeeld. De gemiddelde leeftijd zakt minimaal tien jaar als je van Glen Hansard naar de Fuzzy Lop loopt producer Mura Masa het podium beklimt. En deze jonge honden hebben gewoon zin om het feest te laten beginnen. De Brit heeft de zangeres Bonzai meegenomen om de boel bij elkaar te zingen en de link tussen het podium en het publiek te zijn. Mura Masa zelf staat vooral live zijn beats te produceren achter zijn Macbook, synthesizers en drumcomputers. Maar dat lijkt het publiek niet te deren, op en neer springend op de elektronische geluiden die de tent vullen.

Het is dan ook wel even terugkomen op aarde bij The National. Hoewel het de headliner is van vandaag lijkt de zaal tijdens het optreden toch al snel leeg te lopen. Gaan de mensen door dansen bij Flume of knappen mensen af van de missers en schoonheidsfoutjes van de band?

Wij denken het eerste, zo zonde! Want The National, ondanks de schoonheidsfoutjes, levert een staaltje muzikale emotie af die maar weinig bands voor elkaar krijgen. Ook vooral frontman Matt Berninger draagt hieraan bij. Als hij niet vanuit zijn tenen zingt, bijna schreeuwt, in de microfoon loopt hij wel heen en weer over het podium. Met uiteraard hier en daar een slokje wijn. Sommige bands maken mooie muziek en zijn intrigerend om naar te kijken, en dat is The National bij uitstek. Niet perfect maar vol, interessant en uniek.

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

1234567
The National foto Down The Rabbit Hole 2016 - Zaterdag The National foto Down The Rabbit Hole 2016 - Zaterdag The National foto Down The Rabbit Hole 2016 - Zaterdag The National foto Down The Rabbit Hole 2016 - Zaterdag The National foto Down The Rabbit Hole 2016 - Zaterdag The National foto Down The Rabbit Hole 2016 - Zaterdag The National foto Down The Rabbit Hole 2016 - Zaterdag The National foto Down The Rabbit Hole 2016 - Zaterdag The National foto Down The Rabbit Hole 2016 - Zaterdag The National foto Down The Rabbit Hole 2016 - Zaterdag The National foto Down The Rabbit Hole 2016 - Zaterdag The National foto Down The Rabbit Hole 2016 - Zaterdag
 
1234567
 
festival logo

DOWN THE RABBIT HOLE 2016 - ZONDAGDe laatste dag van Down The Rabbit Hole was er eentje van zonneschijn. Zie...

DTRH fest

DOWN THE RABBIT HOLE 2016 - VRIJDAG De eerste dag van Down The Rabbit Hole 2016 is eentje van modder en muziek....