VERSLAG: Pukkelpop 2016 - Zaterdag

Festivalinfo was aanwezig op Pukkelpop 2016 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 33 foto's.

Naar het Pukkelpop 2016 - Vrijdag verslag
Bekijk de Pukkelpop 2016 - Zaterdag foto's

VERSLAG: Jasper Wognum  

Dag 4

Het was een latertje gister. Drank en slaapgebrek eisen hun tol, maar we mogen nog een dag! Met een frisse pint op naar Defeater. En hop! We zijn weer wakker. De hardcore die ze door de Shelter beuken wordt met grote intensiteit gebracht. Grappig dat een band die zo hard staat te rammen na haar show heel vriendelijk bedankt en tot ziens zegt.

Sowieso heel vriendelijk is The Temper Trap. De Australiërs zijn er een stuk volwassener uit gaan zien. Met meer haar vooral. De band klinkt ook wat ruiger dan enkele jaren geleden. Die verandering is erg positief. Goede show, volle tent en het is weer mooi weer. De dag kan nu al niet meer stuk.

Anderson .Paak staat op mijn lijstje als ‘kijken of het wat is live’. In de stralende zon begint hij aan zijn set op Main Stage. Hele zware 808 bassen dreunen door mijn botten. Tot zover aardig, maar gewoon traditionele hiphop. Dan verschijnt een band en neemt .Paak zelf plaats achter de drums. Wacht eens, deze man kan wat! Vanaf nu gaat het helemaal los. Hij zingt, rapt en drumt alsof er geen morgen is. ”White people make noise!” We klappen vrolijk mee. ”Oh shit! You’ve got rhythm!” Ik denk dat Anderson ineens een heleboel nieuwe blanke fans heeft. Helemaal als hij een stukje David Bowie rondstrooit. Met zichtbaar plezier sleept hij de trofee voor beste main stage optreden in de wacht. ”I think I Love You!” en het hele veld roept hem na.

Om de vrolijkheid te temperen kunt u zich begeven naar beroepsazijnpisser Henry Rollins. Een stortvloed aan woorden vuurt hij af in de Wablief? tent. Wablief?? niks wablief, Rollins spreekt zo intens dat je hem wel moet verstaan. America onder Trump of Hillary, aardig zijn voor anderen, The Ramones en verkrachte vrouwen. Zonder adempauze predikt hij maar 1 ding: een betere wereld begint bij jezelf. En zo is het. Het geweten heeft gesproken. Mogen we nu weer feestvieren?

Dan moeten we wel eerst het station Biffy Clyro passeren. In schril contrast met Anderson .Paak rocken de schotten zo blank als maar kan, met volle overgave. Het is echter opvallend rustig op het veld. Pukkelpop loopt niet warm voor de Biffy? Of komt het door de snelle sfeerwisseling op mainstage? Jammer voor de band, maar het lijkt ze niet te deren. Ze geven de volle 100%.

Hebben we al gedanst vandaag? Niet echt, dus op naar Frits Wentink in de Booth. Zijn set begint wat aftastend met recht toe recht aan discohouse. Pas als zijn soms vreemde, doch funky beats het overnemen wordt het echt lekker. Jammer dat tegen het einde van zijn set een korte maar hevige regenbui iedereen naar een schuilplaats jaagt. Hij staat daarna voor een leeggelopen Booth.

Graveyard brengt de stemming er weer goed in in the Shelter. De zweden spelen psychedelische rock met een grote scheut blues. Na een fenomenaal optreden enkele jaren geleden en een moeilijke periode daarna zijn ze weer helemaal terug. Daar zijn ze zelf ook heel blij mee, want het plezier straalt eraf. Ik weet niet waarom, maar deze band associeer ik niet met Zweden. Hier zouden we zeggen ‘onhollandsch goed’. Onzweeds goed dus.

Damian Marley zagen we al een paar keer voorbij komen op Belgische festivals. Meestal echter buiten in de middag. Prima om lekker in de zon naar te luisteren en af en toe je hoofd te schudden. ’S avonds in de Marquee maakt hij veel meer los. De hele tent danst en springt, vooral wanneer hij de troeven van zijn vader inzet. ‘Could You Be Loved’ kan rekenen op de meeste bijval, maar ook zijn eigen projecten met Skrillex en Nas krijgen een beurt. Ik stem voor meer reggae op Pukkelpop volgend jaar!

Nu is het tijd om alle overgebleven energie eruit te gooien en wel bij Pendulum in de Boiler. Voluit gaan terwijl je al je lichaamsdelen rondslingert. Ja, drum&bass is achterhaald, maar in België nog springlevend en dit is het neusje van de zalm. Als ook hun remix van de Prodigy’s ‘Voodoo People’ voorbijkomt gaat het dak er helemaal af.

De overgebleven restjes kunnen naar Marky Ramone’s Blitzkrieg. Man! wat een tempo. Als het gaat dan gaat het ook helemaal. Nog even op het verkeerde been, want waarom spelen ze ‘Blitzkrieg Bop’ niet? Aah de toegift. En dan vuurwerk boven de mainstage.
En zoals altijd zijn er nog genoeg bonnen over om de rest van de nacht door te drinken, maar die details zal ik u besparen.
Pukkelpop is weer groter en weer beter geworden. Bedankt Chokri!

FOTOGRAFIE: Jurriaan Hodzelmans  

123
Anderson .Paak & The Free Nationals foto Pukkelpop 2016 - Zaterdag Anderson .Paak & The Free Nationals foto Pukkelpop 2016 - Zaterdag Anderson .Paak & The Free Nationals foto Pukkelpop 2016 - Zaterdag Anderson .Paak & The Free Nationals foto Pukkelpop 2016 - Zaterdag Biffy Clyro foto Pukkelpop 2016 - Zaterdag Biffy Clyro foto Pukkelpop 2016 - Zaterdag Biffy Clyro foto Pukkelpop 2016 - Zaterdag Bring Me The Horizon foto Pukkelpop 2016 - Zaterdag Bring Me The Horizon foto Pukkelpop 2016 - Zaterdag Bring Me The Horizon foto Pukkelpop 2016 - Zaterdag Bring Me The Horizon foto Pukkelpop 2016 - Zaterdag Damian 'Jr Gong' Marley foto Pukkelpop 2016 - Zaterdag
 
123
 
festival logo

LOWLANDS 2016 - VRIJDAGDe vrijdag van Lowlands 2016 was goed. Tot het optreden van Muse, daar werd...

pukkelpop 2016

PUKKELPOP 2016 - VRIJDAG Pukkelpop is het festival waar zoveel te doen is dat je meer mist dan je...