VERSLAG: Pukkelpop 2016 - Vrijdag

Festivalinfo was aanwezig op Pukkelpop 2016 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 19 foto's.

Naar het Pukkelpop 2016 - Donderdag verslag
Naar het Pukkelpop 2016 - Zaterdag verslag
Bekijk de Pukkelpop 2016 - Vrijdag foto's

VERSLAG: Jasper Wognum  

Dag 3

Goedemorgen Pukkelpop! Wie nog niet helemaal wakker is kan bruut in het gezicht geslagen worden door Mutoid Man. Ze gaan ervoor alsof het nog gisteravond is. Stephen Brodsky en kompanen laten hun allegaartje van rockinvloeden gelden in The Shelter. Je moet er met je koppie bijblijven, want ze schuwen enige complexiteit geenszins. Waar is dat ritme? Daar is dat ritme!

Vele malen minder complex speelt Show Me The Body in de Lift. De Lift is een nieuwe tent op Pukkelpop. Hij ligt een beetje verscholen net naast de ingang. De opzet is intiem, zoals de Castelllo was voor de storm. Twee zittribunes staan aan weerszijden in de tent. Daar is iedereen lekker op gaan zitten natuurlijk. Het New Yorkse trio komt woedend aangestoven. Boos op al het onrecht in hun thuisstad, maar ook op ons, want wij zitten. What the fuck are y’all sitting down for!?. Oef, deze jongen menen het en zo spelen ze ook. Hardcore rock en hiphop recht op je smoel. De voorman speelt zijn riffs op een elektrische banjo. Die lekt zo te zien 220 volt in zijn lichaam. Zonder meer opwindend deze band.

De energiereserves kunnen worden aangevuld bij de nabijgelegen BBQ. Een dikke Angus burger met daarop een volle portie pulled pork! De natte droom van elke carnivoor. De bodem is gelegd.

In de Club maakt GoGo Penguin haar opwachting. Geïntroduceerd met een gedicht van Jules Deelder. ..Jazz is. Jazz leeft. Gebeurt. Beweegt. Jazz neemt. Jazz geeft. Jazz weet. Jazz spreekt. Jazz doet. Jazz laat. Jazz komt. Jazz gaat. Uniek. Muziek. Van vlees en bloed..
Deelder heeft altijd gelijk. Dit is Jazz zoals je het nog nooit gehoord hebt. Het trio uit Manchester op contrabas, vleugel en drums heeft dance vertaald in live muziek. Ze zijn zo op elkaar ingespeeld dat ze selfs synchroon glitches in hun snelste drum&bass achtige nummer kunnen verwerken. Dit is belachelijk goed. Ga een keer naar ze luisteren, vooral als je denkt dat jazz muziek is voor Deelders generatie.

De gemoederen komen weer tot rust in de Marquee bij Jamie Woon. Met twee sublieme achtergrondzangers drapeert hij zorgvuldig een warme deken om iedereen in de tent. Opwinden is het niet, hoewel ik me situaties kan voorstellen waarin het een prima bijdrage zou leveren. De geluidsmix is helaas een beetje te wollig. Individuele instrumenten komen er amper bovenuit waardoor solos de mist ingaan. Aan de andere kant zou je dan wakker kunnen worden uit deze dagdroom.

Op Mainstage ouwehoert Lukas Graham zijn set aan elkaar. Wist je dat hij elk nummer voor zijn overleden vader schrijft? Nou, dat is dus zo en Lukas wil heel graag dat jij dat ook weet. Dus herhaalt hij het tussen ieder nummer. Muzikaal is het professioneel, maar glad als een aal. Daar houden veel mensen van, dus langzaam maar zeker palmt hij de hele weide in. Daarvan wordt ie zelf aandoenlijk emotioneel. Misschien kan ie daar eens nummer over schrijven?

Jack Garett doet alles in zijn eentje. Omgeven door instrumenten en elektronica geeft hij zich helemaal. Dat is best een heftige ervaring voor toeschouwers. Het is indrukwekkend, maar ook vermoeiend om naar te kijken. Jack klinkt wel een stuk opwindender dan zijn hitje ‘Breathe Life’ deed vermoeden.

In de Lift staat het kwartet Seratones uit Louisiana. Drie rockdudes en een dijk van een zangeres. Ze spelen recht toe recht aan rock, maar de zang maakt het bijzonder. Deze band gaan we vast nog eens terugzien.

We haasten ons naar de Castello, want buienradar laat een gevaarlijke piek zien binnen 5 minuten. Bas Bron, ja die van de jeugd, staat daar als Fatima Yamaha. Dit alter ego kreeg vorig jaar een enorme boost na een opgenomen live set op Dekmantel festival. Als Fatima maakt Bas minimalistische house grooves met een warm analoog geluid. Daar voegt hij live 80’s keyboard lijntjes aan toe. De opbouw is traag, maar als het eenmaal aanslaat krijgt hij vrijwel iedereen mee. Zelfs de weergoden, want het is alweer droog als we buitenkomen.

Subtiliteit is in geen velden of wegen te bekennen bij Sub Focus. Meestal omdat ze keiharde drum&bass draaien, maar nu vliegen ze vooral commercieel uit de bocht. Jammer wel.

Wel keihard is At The Gates. Een jonge Belg komt me er zelfs voor waarschuwen. “Ge moet wel oordoppen in, want u bent al wat ouder.” En bedankt. Dit kan ik echter nog prima hebben. Hard gaan voor en door lelijke mannen. Gelukkig is er nog net ruimte voor wat riffs en intermezzos.

Bij Roisin Murphy zijn de jaren ook zichtbaar gaan tellen. Moloko is inmiddels ook wel echt iets uit een ver verleden. Toch put ze nog rijkelijk uit dat repertoire. Zelfs ‘Sing It Back’ komt nog even langs tijdens de afsluiter. Tijdens haar show rommelt Roisin als vertrouwd continu met kledingstukken en maskers. Ze lijkt zich te verontschuldigen voor het relatief lage tempo. “Ik weet dat iedereen house muziek wil horen, maar ik moet blijven experimenteren.” Volgens mij zit dat wel snor.

Daar zouden The Chemical Brothers een voorbeeld aan moeten nemen. Deze show hebben we al vele malen gezien en gehoord. De hits zijn er nog, maar wie loopt er nog echt warm voor dit duo? Voor nostalgie is het beter om weg te gaan en dan na heel lang nog eens samen te komen.

Nu is het tijd om echt te gaan dansen! Hunee draait zijn smaakvolle disco en house in de Booth. Een industrieel uitziend buitenpodium voor dj’s in het nieuwe gedeelte van de dance area. Hier voelt Pukkelpop ineens als een heel ander festival. Goed dat er nu ook een wat intiemer podium is voor dit soort acts. We raken iedereen kwijt en het wordt laat..

FOTOGRAFIE: Jurriaan Hodzelmans  

12
Jack Garratt foto Pukkelpop 2016 - Vrijdag Jack Garratt foto Pukkelpop 2016 - Vrijdag Jack Garratt foto Pukkelpop 2016 - Vrijdag Jack Garratt foto Pukkelpop 2016 - Vrijdag Lukas Graham foto Pukkelpop 2016 - Vrijdag Lukas Graham foto Pukkelpop 2016 - Vrijdag Lukas Graham foto Pukkelpop 2016 - Vrijdag M83 foto Pukkelpop 2016 - Vrijdag M83 foto Pukkelpop 2016 - Vrijdag M83 foto Pukkelpop 2016 - Vrijdag Noel Gallagher’s High Flying Birds foto Pukkelpop 2016 - Vrijdag Noel Gallagher’s High Flying Birds foto Pukkelpop 2016 - Vrijdag
 
12
 
festival logo

PUKKELPOP 2016 - ZATERDAGPukkelpop is het festival waar zoveel te doen is dat je meer mist dan je...

pukkelpop 2016

PUKKELPOP 2016 - DONDERDAG Pukkelpop is het festival waar zoveel te doen is dat je meer mist dan je...