VERSLAG: Pukkelpop 2016 - Donderdag

Festivalinfo was aanwezig op Pukkelpop 2016 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 17 foto's.

Naar het Pukkelpop 2016 - Woensdag verslag
Naar het Pukkelpop 2016 - Vrijdag verslag
Bekijk de Pukkelpop 2016 - Donderdag foto's

VERSLAG: Jasper Wognum  

Dag 1

Voor het eerst is de steenweg die het festivalterrein scheidt van de camping afgesloten voor autos.
Dat blijkt een erg goed idee. Geen klaar over situaties meer en daardoor lijkt het een stuk minder druk en chaotisch. Het pukkelpopterrein zelf is flink uitgebreid. Enkele tenten zijn van plaats geruild en er zijn twee nieuwe podia bijgekomen. Als gevolg is het dance gedeelte nu echt helemaal dance gerelateerd en de rest pop en rock.

De dag begint met The Neighbourhood op mainstage. De magere zanger heeft zijn shirt direct uitgetrokken om zijn tattooverzameling te showen. Let go Let God lezen we op zijn borstkas. Het Kiss t-shirt van de drummer wekt verwachtingen die niet worden waargemaakt. De zanger klinkt alsof ie niet nuchter is en wekt vooral irritatie op. Als je klaar bent met bodypaint kijken kun je weer verder.

Verder naar Ezra Furman. Hier is het een feestje! ’I assume we are the best band of the festival’. Hij geeft meteen toe zelf geen andere bands gehoord te hebben. De feestelijke muziek die ze spelen geeft je direct een dosis goede zin voor de dag. Ezra draagt vandaag een androgeen ensemble van parelketting, kort rokje en strak streepjesshirtje. Moet kunnen toch? Respect voor de Jackie Wilson cover ‘(Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher’.

Het eerste hoogtepunt van de dag vormt Swindle. Londenaar Cameron Palmer heeft twee blazers en een drummer bij zich. Zelf neemt hij de keyboards en bas voor zijn rekening. De Castello is helaas vrij leeg, maar er druppelen gelukkig meer mensen binnen. De muziek beweegt van jazz naar funk, en van naar dubstep en jungle. Een verademing om zo’n act te horen met een echt goede drummer. De blazers hebben de grootste lol en dansen zich buiten adem. Game set match voor Swindle.

Tijd voor een rondje onderbroekenlol in de Petit Bazar. Dit jaar is het thema kerst met vaste succesnummers als Radio Topkaas, de karaokecaravan en de pijpjesbar. Schuddebuiken en schaterlachen gegarandeerd. Vul hier de gaten in je programma op.

Even bij Big Sean binnen kijken. En weer naar buiten! De hiphop van het moment die iedereen nu maakt en die allemaal precies hetzelfde klinkt.

Wolfmother komt muziek maken op main. Deze band heeft maar 1 stand: 11. De als klassieke rockhippies uitziende Aussies trekken direct stevig van leer. Het mag schuren en rammelen, als het maar keihard rockt en dat doet het zeker. Je waant je even op Woodstock in de 60’s. Niet dat ik toen ook maar geboren was, maar ik heb een levendige fantasie. Met mijn ogen dicht sta ik bij Led Zeppelin.

Rocken doet ook Jesse Hughes met zijn Eagles Of Death Metal. De overlevenden van de aanslag in de Bataclan doen wat ze altijd deden. Lekker rechttoe rechtaan met een dikke knipoog. Er is altijd de hoop dat medeoprichter Josh Homme achter de drums plaatsneemt, maar dat geluk hebben we vandaag niet. Maakt niet uit, toch leuk. Alhoewel, het kan aan mij liggen, maar na enige tijd begin ik het een beetje saai te vinden. Wellicht heb ik ze te vaak gezien al..

Zou het franse duo Cassius nog leuk zijn? De mannen staan op een grote vulkaan waar videolava overheen stroomt. Vreemd, maar goed, eerst eens kijken wat er gebeurt. Iedereen staat stil en het is saai en staat te zacht. Dan valt ook de laptop nog eens uit en wordt het stil en awkward.

Gelukkig valt er lekker te hoofdbewegen bij Clutch. In de verplaatste Shelter staan zij garant voor een stevige pot rock. Lekker hoor. Zeker als je af en toe een biertje uit glas mag drinken in de naastgelegen Pukkelpop bar.

Miles Kane en Alex Turner doen na Werchter ook Pukkelpop als The Last Shadow Puppets. Ze zien er wat brakker uit dan in Juli, maar zijn beter gekleed. Dat dan weer wel. De straatschoffies spelende mannen doen menig meisje wegsmelten met hun stoute imago. Om het rock & roll karakter te onderstrepen valt Alex nog even om en krijgt de slappe lach. Vermakelijk en zo is het ook bedoeld.

Neurosis dan. Oef daar moet je stevig voor in je schoenen staan. Op mijn slippers voelt het als een zware depressie. Wel een lekkere trouwens. In een hoop rook en schimmig licht kun je wat figuren onderscheiden die bij vlagen beginnen te headbangen. Het is lood en lood zwaar maar je gaat vanzelf met je hoofd staan knikken.

En dan de ster van de dag Rihanna. Wat mag je daarvan verwachten? Dans en zang en hits. Wat niet? Dat je er ruim drie kwartier op moet wachten en dat daardoor je hele avondprogramma in de soep loopt. Vervolgens is het knap als je kunt onderscheiden wanneer ze wel en niet zingt. Af en toe een zinnetje, maar ze neemt zichzelf feilloos over. Wat?! We worden gefopt! De karaoke is bij de petit bazar en daar staan de microfoons wel aan! Ik voel me genept en 99% van de mensen om me heen ook. Foei. Niet meer doen dit.

Nina Kraviz in de Boiler draait hele saaie techno, totdat ze uit het niets ‘No Good’ van The Prodigy erin gooit. Die hebben we lang niet gehoord. Reden voor een dansje.

Terug naar de rock van Mastodon. Daar valt eigenlijk nooit iets op aan te merken. Deze keer vind ik ze echter te gladjes. Alsof ze live overgeproduceerd worden. Het moet een stuk dynamischer dan deze geluidsbrij. Misschien is het gewoon meer een mainstage act.

Het moment van verlossing komt voor de meesten bij Die Antwoord. Muziekaal stelt het weinig voor maar de show verslaat die van Rihanna al binnen een minuut. Rapper Ninja haalt nog even flink uit naar haar door te roepen dat hij tenminste live optreedt en demonstreert dat alsof we het niet door hadden. Toch nog een slotact die iets losmaakt.

En zo begeven we ons richting dag 2, of eigenlijk 3. Welterusten!

FOTOGRAFIE: Jurriaan Hodzelmans  

12
Wolfmother foto Pukkelpop 2016 - Donderdag Bazart foto Pukkelpop 2016 - Donderdag Bazart foto Pukkelpop 2016 - Donderdag Bazart foto Pukkelpop 2016 - Donderdag Bazart foto Pukkelpop 2016 - Donderdag Bazart foto Pukkelpop 2016 - Donderdag Bloc Party foto Pukkelpop 2016 - Donderdag Bloc Party foto Pukkelpop 2016 - Donderdag Bloc Party foto Pukkelpop 2016 - Donderdag Chvrches foto Pukkelpop 2016 - Donderdag Chvrches foto Pukkelpop 2016 - Donderdag Eagles of Death Metal foto Pukkelpop 2016 - Donderdag
 
12
 
festival logo

PUKKELPOP 2016 - VRIJDAGPukkelpop is het festival waar zoveel te doen is dat je meer mist dan je...

pukkelpop 2016

PUKKELPOP 2016 - WOENSDAG Festival strijkt dit weekend neer in Hasselt voor een portie Pukkelpop. Zie...