VERSLAG: Pinkpop Classic 2007

Festivalinfo was aanwezig op Pinkpop Classic 2007 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 22 foto's.

VERSLAG: Joost Doensen  

Pinkpop Classic 2007

In het kader van 25 jaar Landgraaf ziet Pinkpop-baas Jan Smeets een jarenlang gekoesterde wens eindelijk in vervulling gaan: de eerste editie van Pinkpop Classic.

Het immense Megaland is vandaag intiemer en daardoor gezellig ingericht en zelfs voorzien van 2 tribunes, tevens is het toegestaan een klapstoel mee te nemen. De aankondiging van Jan Smeets: 'Hallo leeftijdgenoten' zegt eigenlijk alles over de doelgroep van het festival, vooral 40 en 50 –ers. Het beoogde aantal van 10.000 bezoekers wordt ondanks het stralende weer net niet gehaald.

De Janse Bagge Bend wordt geacht het publiek in de juiste festivalstemming te krijgen, en dat lukt moeiteloos. De band is vooral bekend van covers in Limburgs dialect en scoort in 1983 zelfs een hit met Sollicitere, een cover van Gimme Some Lovin’ van de Spencer Davis Group. Het is duidelijk dat het gros van de 9000 bezoekers uit Limburg afkomstig is gezien de positieve respons. Het goede optreden, zelfs een stroomstoring brengt de band niet van zijn stuk,wordt afgesloten met een uitvoering van Lola van The Kinks. Fijne warming-up!

Wishbone Ash heeft veel fans naar Megaland gelokt. Deze Britse rockband kende zijn successen in het begin van de 70-er jaren. Het begin van de set is veelbelovend, met oa. Warrior. Maar de band gaat over tot het spelen van lange uitgesponnen muzikale nummers, hetgeen niet echt aanslaat op een festival. Wel valt de uitstekende geluidskwaliteit op.

Wie kent Raymond van het Groenewoud eigenlijk niet? Met de hit en meezinger: 'Je veux de l’amour' oogstte hij aardig wat succes in Nederland. Muzikaal komt de set wat moeilijk op gang, maar zijn humor kan het publiek wel waarderen. Het hoogtepunt: de gospelsong 'Liefde voor Muziek' bewaart hij als toegift .

Steve Harley & Cockney Rebel stonden al in 1974 op Pinkpop, mede door de hit Sebastian. Dat dit nummer tevens een van de hoogtepunten van dit festival zou worden had waarschijnlijk niemand verwacht. Het steekt muzikaal perfect in elkaar. We krijgen uiteraard ook de andere hit: 'Make Me Smile' te horen en verder 'Here Comes the Sun' van The Beatles.

Dan is het tijd voor Willy DeVille. Al zijn gehele carrière valt hij op door zijn opvallende kapsel en kleding, zo ook nu met een soort indianenlook. Zijn rijke muzikale oeuvre kan getypeerd worden als Latin bluesrock. De bekendste hit uit 1978 'Spanish Stroll' wordt al in het begin van de set gespeeld. Jammer, maar de set stort er niet van in gelukkig. Het wordt al met al een strak en muzikaal hoogstaand optreden dat goed past bij de zomerse temperatuur van vandaag.

De grote doorbraak van Marillion kwam in 1985 na het uitbrengen van het album Misplaced Childhood, met superhit 'Kayleigh'. Dit alles nog onder aanvoering van Fish. Hij verliet de band echter in 1988. Opvallend genoeg wordt deze wereldhit vandaag niet gespeeld. Het overgrote deel van de set bestaat uit recenter werk met de huidige zanger en showman Steve Hogarth.
Veel oud werk blijft helaas uit, maar een uitstekende band is er overgebleven. En dit ook zonder Fish.

De headliner voor vandaag Status Quo brengt altijd precies wat je er van verwacht. De band heeft in haar ruim 40-jarig bestaan een duidelijk herkenbare sound ontwikkeld en heeft daar nooit iets aan veranderd. Je hebt een grote hekel aan die sound of je bent een groot fan. Wel, een passende afsluiter voor vandaag. Zeker omdat de band veel hits heeft gehad en bijna iedereen ze kan meedreunen. Veel van deze hits passeren de revue. Toch ongelooflijk dat mede-oprichter Francis Rossi (toch al 58!) en de zijnen nog steeds met volle overgave op het podium staan.

De eerste editie van Pinkpop Classic mag zondermeer een groot succes genoemd worden. De datum voor volgend jaar staat al vast: 12 mei, juist ja Pinksterzondag. Misschien een paar klinkende namen erbij en het dubbele aantal bezoekers moet makkelijk haalbaar zijn.

FOTOGRAFIE: Erik Luyten  

12
De Janse Bagge Bend foto Pinkpop Classic 2007 De Janse Bagge Bend foto Pinkpop Classic 2007 De Janse Bagge Bend foto Pinkpop Classic 2007 Marillion foto Pinkpop Classic 2007 Marillion foto Pinkpop Classic 2007 Marillion foto Pinkpop Classic 2007 Marillion foto Pinkpop Classic 2007 Raymond van het Groenewoud foto Pinkpop Classic 2007 Raymond van het Groenewoud foto Pinkpop Classic 2007 Raymond van het Groenewoud foto Pinkpop Classic 2007 Status Quo foto Pinkpop Classic 2007 Status Quo foto Pinkpop Classic 2007
 
12
 
festival logo

ZXZW 2007Elk jaar staat Tilburg acht dagen in het teken van het ZXZW festival. Michel...

festival logo

APPELPOP 2007 Een keer in het jaar staat het anders zo rustige stadje Tiel op z'en kop. De...