VERSLAG: Rock Werchter 2017 - Donderdag

Festivalinfo was aanwezig op Rock Werchter 2017 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 27 foto's.

Naar het Rock Werchter 2017 - Vrijdag verslag
Bekijk de Rock Werchter 2017 - Donderdag foto's

VERSLAG: Jasper Wognum  

Dag 1

Yay! We zijn weer aanwezig bij Rock Werchter! Dit jaar nog tot op het laatste moment onzeker, omdat de campingtickets volledig uitverkocht raakten. Bovendien waren er dit jaar ineens ook een stuk minder plaatsen op de verschillende campings beschikbaar en moest je een specifiek ticket voor elke camping hebben. Na wat online pogingen toch nog onze favoriete camping geregeld op 10 minuten lopen van de ingang!

De rit naar Werchter gaat dit jaar redelijk soepel. Wel krijgen we onderweg door Keerbergen voor het eerst een politiecontrole. In de buurt van Haacht werd het als vanouds druk en mochten we even in de file meerijden, daar de gebruikelijke route nu verboden was. Het blijkt dit jaar allemaal wat strakker geregeld met bewegwijzering en afzettingen en uiteindelijk zijn we snel op de parking.

Het heeft in de ochtend nog flink geregend dus er zijn veel modderplekken. In tegenstelling tot vorig jaar hebben de beheerders wel gezorgd dat de looproutes een begaanbaar zijn en je zelfs een karretje kunt gebruiken.

Het ruim op tijd begonnen optreden van de Prophets of Rage is gelijk een feest van herkenning voor een groot deel van het, qua leeftijd, gemengde publiek. Ondanks het relatief vroege tijdstip staat het veld na een paar nummers al vol met een uitzinnige menigte! De herkenbare sound van de voormannen van Cyprus Hill en Public Enemy met de dikke riffs van de Rage Against The Machine gitaristen brengt iedereen in beweging. Een paar pogingen tot een pit bij nummers als ‘Bulls on Parade’ bleven wat voorzichtig, maar het idee was er. De mannen op het podium en in het publiek hebben er zin in en dat is duidelijk want er wordt goed meegedaan en luidkeels meegezongen. Tussen het zo herkenbare en bijna onnavolgbare gitaarspel door maken ze nog even heel subtiel duidelijk geen groot fan te zijn van Donald Trump. Behalve de medley van Cyprus Hill nummers komt ook nog even een House of Pain klassieker langs. Het publiek op de hurken en bij de eerste noten springt het hele terrein op bij ‘Jump Around!’. Onvermijdelijke afsluiter is ‘Killing in the Name Off’ van RATM. The crowd goes crazy!

De melodieuze klanken van Agnes Obel pakken het Werchterpubliek niet direct, maar naarmate het optreden vordert komen de liefhebbers binnen, of ze weten ineens toch de juiste snaar te raken. De dames pakken door en weten nummer na nummer neer te zetten met overtuiging ondanks hun “niche” genre. Snel terug naar het hoofdpodium voor Imagine Dragons. Bekend  van ‘Radioactive’ en ‘Demons’ stelt deze band zeker niet teleur. Stevig gitaarwerk en een lekker stemgeluid van de frontman zorgen ervoor dat het goed toeven is bij het stevig gevulde veld aan de Mainstage.
 
De ontgroening van de festivalmaagd in ons gezelschap verloopt prima en hij vermaakt zich best. Een rondje om het hele terrein is voor mij gelijk een mooi moment om eens te kijken wat er voor nieuws te beleven is dit jaar. De beveiliging is duidelijk meer aanwezig met volledig uitgeruste, bewapende politieagenten. Voor de festivalingang zijn metalen palen tegen eventuele aanslagen met voertuigen geplaatst. Ook de regels voor bezoekers zijn veel duidelijker kenbaar gemaakt. De striktere bewegwijzering, die geen enkele ruimte voor misinterpretatie laat lijkt een beperking, maar maakt het opvallend makkelijk richting de parkeerterreinen en verschillende campings te bewegen.
 
De ondanks haar leeftijd al aardig ervaren Lorde speelt in een afgeladen Barn en zet een lekkere show neer.  
Nabij de Barn lonkt een nieuwe en opvallend hippe openluchtkroeg. ‘Apero’ biedt echt glas binnen de hekken, speciaalbieren en een aantal cocktails op de kaart. Hier hoort ook een lekker hapje bij en dan niet de boulet uit de frituur. Een traiteurschotel voor 2, 4 of 8 mensen goed gevuld met allerhande koude luxe vleeswaren, kazen en tapas. Het is wel dringen, omdat het een doorslaand succes is. De hoek naast de Barn kan volgend jaar makkelijk 2, of 3 keer groter gemaakt worden!
 
Tijd om even te gaan kijken in Klub C bij Xavier Rudd. Deze vredelievende, surfende Australische multi-instrumentalist wil graag al zijn liefde aan het publiek over brengen en krijgt de tent zeker mee. Mede dankzij de bijna hypnotiserende klanken van zijn Didgeridoo. Grote voorbeelden voor Rudd zijn Ben Harper en Jack Johnson zoals duidelijk te horen is. Warme klanken uit een warm hart. Daarna is het lastig om een keuze te maken uit het aanbod, dus we lopen een rondje van Arcade Fire bij het hoofdpodium, langs de Chainsmokers in de Barn en terug naar Mura Masa in Klub C.
 
Dat is nog een aardige workout op de eerste avond! Heel scherp wordt de observatie er niet van (of waren dat de biertjes), maar van Arcade Fire klinken wat bekende werken en is het bijna jammer dat ik zo nieuwsgierig ben naar de rest. Het dj-duo Chainsmokers heeft het afgelopen jaren niet onverdienstelijk gepresteerd, dus we moeten even een blik werpen in de Barn. Die is afgeladen vol! Het is een beetje een vreemde eend in de bijt, want dit is vooral een commerciële top40 act. Dat lijkt verder niemand te deren. Dan snel naar Mura Masa. Pittige geluiden in een wederom goedgevulde tent. Alhoewel, tent, bijna gebouwen zijn het tegenwoordig. Het optreden is best Indrukwekkend.
 
Afsluiters van de eerste avond zijn Kings of Leon. Ze worden bejubeld en spelen absoluut top, maar het klinkt wat clean en daardoor niet zo heel spannend. Gelukkig wordt dat gedurende het optreden steeds beter. Toch heb ik het gevoel naar een nauwkeurig geplande show te kijken met weinig ruimte voor communicatie en improvisatie. Het geluid is dit jaar beter dan ooit en superscherpe megaschermen naast het podium maken vooraan staan haast overbodig. Het kan blijkbaar nog steeds beter worden in Werchter.
 
Tijd om terug te lopen met de massa. Drukte en veel geluid onderweg, maar geen onvertogen woorden. Zoals gebruikelijk worden er bij de verschillende tentjes en eetgelegenheden nog wat biertjes en vette happen genuttigd, want ja als je er dan toch bent en je mag even los gaan… Welterusten!

FOTOGRAFIE: Tineke Klamer  

123
Prophets of Rage foto Rock Werchter 2017 - Donderdag Prophets of Rage foto Rock Werchter 2017 - Donderdag Prophets of Rage foto Rock Werchter 2017 - Donderdag Prophets of Rage foto Rock Werchter 2017 - Donderdag Agnes Obel foto Rock Werchter 2017 - Donderdag Imagine Dragons foto Rock Werchter 2017 - Donderdag Imagine Dragons foto Rock Werchter 2017 - Donderdag Imagine Dragons foto Rock Werchter 2017 - Donderdag Imagine Dragons foto Rock Werchter 2017 - Donderdag Imagine Dragons foto Rock Werchter 2017 - Donderdag Imagine Dragons foto Rock Werchter 2017 - Donderdag Imagine Dragons foto Rock Werchter 2017 - Donderdag
 
123
 
festival logo

ROCK WERCHTER 2017 - VRIJDAGEn we gingen door naar de Rock Werchter vrijdag. Met oa Radiohead, Future...

Jera On Air 2017

JERA ON AIR 2017 - ZATERDAG Jera On Air beleefde dit jaar zijn 25e editie. Festivalinfo was erbij om dit...