VERSLAG: Eurosonic Noorderslag 2019 - Zaterdag

Festivalinfo was aanwezig op Eurosonic Noorderslag 2019 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 97 foto's.

Naar het Eurosonic Noorderslag 2019 - Vrijdag verslag
Bekijk de Eurosonic Noorderslag 2019 - Zaterdag foto's

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Noorderslag 2019

Op zaterdag verschuift de focus van ESNS van Europa naar Nederland. De meeste buitenlandse muziekmensen vertrekken en de Nederlandse bezoekers gaan op het tandvlees nog een dag en nacht door. 's Middags is het dit keer de beurt aan een aantal platenmaatschappijen om hun nieuwe acts te presenteren. Zo zien we Son Mieux en Indian Asking. Deze laatste had wat ons betreft niet misstaan op het affiche van Noorderslag. Ze moeten het doen met een invalbeurt op ESNS. In de stadsschouwburg vieren de Nederlandse podia en festivals hun eigen feest met de uitreiking van industrieprijzen de IJzeren Podiumdieren. Dit jaar gaat Le Guess Who? er vandoor voor beste festival en mag de Pul in Uden zich een jaar het beste podium van Nederland noemen.

De focus van Noorderslag ligt dit jaar meer dan ooit op hiphop en dan is nog niet bekend dat de Popprijs wordt uitgereikt aan Ronnie Flex. Dit is natuurlijk logisch als je naar de streaming cijfers kijkt (of naar de radio luistert), maar het Groningse publiek moet er nog een beetje aan wennen. Voor het eerst sinds jaren is Noorderslag niet van te voren uitverkocht. Maar we komen aan in een alles behalve lege Oosterpoort. Voor de ingang staat een flinke rij en om je jas op te kunnen hangen, moet je nog langer wachten.

Dan maar met jas nog aan naar Dave Budha. Dave maakt poëtische, zachtaardige hiphop die gespeeld wordt door een liveband. Het is een prima act om mee te beginnen, compleet anders dan de meeste hiphop die in Nederland gemaakt wordt. Toch wordt het overmatig gebruik van auto-tune na een tijdje een beetje te veel. Als het net iets gevaarlijker zou klinken en iets harder zou knallen, dan was het optreden van Dave Budha langer interessant geweest. Nu hebben we na een tijdje het gevoel naar de rappende versie van Guus Meeuwis te kijken.

S10 is nog piepjong en ziet er uit als het meisje van verderop uit de straat. Op het podium brengt ze echter op een overtuigende manier haar donkere raps die vaak over persoonlijke en psychische problemen gaan. Met een soms wanhopige stem, vertelt en zingt Stien over onderwerpen als zelfmoord, de stemmen in haar hoofd en ervaringen met psychiatrische instellingen. Maar gelukkig wisselt ze af in tempo en toon. Soms is het ook gewoon goed dansbaar! Heel snel heeft ze de kelderzaal van Noorderslag voor zich gewonnen. Iedereen gunt S10 na vanavond het beste. Ze was bang dat er niemand op Noorderslag naar haar optreden zou komen. Nou, de zaal staat vol en het optreden steekt ver boven het maaiveld uit.

Het meestbesproken optreden van Noorderslag is ongetwijfeld van Famke Louise. Verschillende kranten pakten uit met grote interviews met de vlogger die popster werd. Tot nu toe trad Famke Louise voornamelijk op in discotheken en dat moet na dit optreden veranderen in popzalen en festivals. Er is dan ook niks aan het toeval overgelaten. Famke komt op in een mini-auto, er zijn dansers en aan de outfit is veel aandacht besteed. Het thema is duidelijk. Famke Louise gaat het om status en geld. Ze vertelt dat ze twee jaar geleden zelf bezoekster was van Noorderslag en dat ze haar moeder al liet weten hier op het podium te willen staan. Nu is het zover en verdringen haar jonge fans zich met hun mobiele telefoons voor een glimp. Het kan verkeren! Het optreden van Famke Louise duurt maar 20 minuten, maar ze haalt alles uit de kast en haar fans zullen niet teleurgesteld zijn.

Willem staat in de kleine zaal van de Oosterpoort helemaal in het wit gekleed in z'n eentje op een zwart podium. De elementaire show doet een beetje denken aan het optreden van Kanye West op Glastonbury. De ambities zijn duidelijk. Waar Willem vroeger feest maakte met the Opposites, is het nu een stuk donkerder en persoonlijker. Helaas komt de boodschap maar matig over. Een groot gedeelte van het publiek praat luidruchtig en opzichtig door de show heen. Jammer, want Willem heeft wel echt wat te melden en wat betreft de vorm zit het ook goed.

Ares is een gevalletje apart in de Nederlandse hiphop-scene. Hij was een buitenbeentje in de New Wave groep en nu staat hij voor de tweede keer op Noorderslag. Waarschijnlijk zal hij deze keer een stuk positiever terugdenken aan z'n impact in Groningen, dan de eerste, want met een grote glimlach en een Brabantse tongval zet hij de bovenzaal van de Oosterpoort flink op stelten. De energie in Ares' raps wordt snel overgenomen door het publiek. Binnen no time is het duwen en trekken. Ares stookt het vuurtje lekker op.

Ook bij Jacin Trill gaat het flink los. In de foyer neemt hij zijn publiek mee naar zijn Happyland. Dat betekent: trap-beats, veel springen en veel drops om daarna nog harder te kunnen springen. Lang niet iedereen begrijpt het in Groningen, maar de tieners vooraan die het wel snappen, hebben de tijd van hun leven. Vorig jaar stond Jacin Trill ook al in Groningen op Noorderslag. Toen was het optreden vooral een bom energie. Nu is ook de rest van de performance en muziek meegegroeid.

Kovacs pakt vanavond flink uit en veel mensen zaten hier duidelijk op te wachten. Het kost moeite de grote zaal van de Oosterpoort nog binnen te komen. Met haar 'James Bond bigband sound' timmert Kovacs natuurlijk al een tijdje aan de weg. Vanavond zet ze alle zeilen bij met blazers, achtergrondzangeressen en natuurlijk een nieuwe album. Het voelt vertrouwd wat Kovacs vanavond laat zien. Ze is net als bijvoorbeeld Caro Emerald erg goed in een specifiek popgenre. We zien haar nog wel eens succesvol meedoen aan een Eurovisie Songfestival.

Gezien zijn succes van het afgelopen jaar en de artistieke groei die hij heeft laten zien, was het te voorspellen dat Ronnie Flex de Popprijs zou gaan winnen. Alleen het feit dat hij hem een paar jaar geleden ook al met New Wave had gewonnen, had de jury misschien aan het twijfelen kunnen brengen. Maar nee, na een rommelige uitreiking draagt Ronnie Flex zijn prijs op aan de recent overleden Feis en doet hij met z'n band Deuxperience wat hij ook al op talloze festivals heeft gedaan. Hits spelen. Het is goed te merken dat er afgelopen zomer zo veel is opgetreden. Ronnie Flex kennende komt er weer zo'n zomer vol live hiphop aan.

Jeangu Macrooy kennen we vooral als gevoelige singer/songwriter, maar met een nieuw album (dat nog moet uitkomen) gooit hij het op de gladde soultour met grote band en blazers. Het staat hem goed! Jeangu is zo veel meer de gevoelige man met gitaar. Hij heeft gevoel voor show en laat dat zien in een James Brown-achtige show.

In de kelder van de Oosterpoort leidt is het dansen geblazen als succesproducer $hiraq in sneltreinvaart het publiek langs z'n eigen hits en die van anderen leidt. Het is eigenlijk wel een mooie samenvatting van Noorderslag dit jaar. Het is hiphop dat de klok slaat in muziekminnend Nederland. Dat gaan we ook steeds meer merken op de podia en festivals. Het is goed dat Noorderslag wat dit betreft zo de vinger aan de pols houdt. Na vier dagen muziek in Groningen zijn we moe en voldaan. Volgend jaar zijn we er weer bij!

FOTOGRAFIE: Anne-Marie Kok   Irwan Notosoetarso  

123456789
Ronnie Flex foto Eurosonic Noorderslag 2019 - Zaterdag Ronnie Flex foto Eurosonic Noorderslag 2019 - Zaterdag Ronnie Flex foto Eurosonic Noorderslag 2019 - Zaterdag Ronnie Flex foto Eurosonic Noorderslag 2019 - Zaterdag Ronnie Flex foto Eurosonic Noorderslag 2019 - Zaterdag Blackbird foto Eurosonic Noorderslag 2019 - Zaterdag Blackbird foto Eurosonic Noorderslag 2019 - Zaterdag Blackbird foto Eurosonic Noorderslag 2019 - Zaterdag Blackbird foto Eurosonic Noorderslag 2019 - Zaterdag Douwe Bob foto Eurosonic Noorderslag 2019 - Zaterdag Douwe Bob foto Eurosonic Noorderslag 2019 - Zaterdag Douwe Bob foto Eurosonic Noorderslag 2019 - Zaterdag
 
123456789
 
festival logo

MOM FEST 2019Momfest 2019 niet meer in Mariaheide maar in Veghel. Prima plek en een goede...

eurosonicnoorderslag

EUROSONIC NOORDERSLAG 2019 - VRIJDAG De vrijdag is alweer de derde (en laatste) dag van Eurosonic. Heel Groningen...