VERSLAG: Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni

Festivalinfo was aanwezig op Best Kept Secret 2019 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 110 foto's.

Naar het Best Kept Secret 2019 - zaterdag 1 juni verslag
Bekijk de Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni foto's

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni

De derde dag van Best Kept Secret is warm. Erg warm zelfs. Gelukkig is er veel schaduw op het terrein en kunnen bezoekers verkoeling zorgen het naastgelegen meertje. Wie wil dat nou niet? Met de voeten in het water kijken naar Kurt Vile of Carly Rae Jepsen. Meer dan andere dagen ligt de focus van de Best Kept Secret zondag op pop en vrouwelijke artiesten. Op het hoofdpodium zijn dit Christine & The Queens en Carly Rae Jepsen en bij de kleinere podia genieten we van onder andere Kate Tempest, Lizzo en Princess Nokia.

Maar de festivaldag begint voor ons met Big Thief. Deze formatie rond zangeres/gitarist Adrianne Lenker en gitarist Buck Meek wist met hun laatste album 'U.F.O.F.' flink wat harten te winnen. Ook op Best Kept Secret doet de ingetogen verantwoorde folkpop met soms een lichte countrysnik het goed. Het is warm maar het publiek reageert heel dankbaar op de inspanningen van de band.

Het is nauwelijks te horen, maar ook bij Whispering Sons wordt er gezongen door een vrouw. De groep lijkt vandaag op een donkere gemene versie van Interpol. Ook de vroege Nick Cave (Birthday Party) is niet ver weg. Dat zijn niet de minste referenties, maar Whispering Sons maakt ze vanmiddag waar op Best Kept Secret. Hun ijzige post-punk verpakt in goede nummers zorgt voor een uitstekend optreden waarvoor mensen zelfs in de volle zon blijven staan. De Belgische groep is komende maanden nog op veel festivals te zien en we raden aan deze mogelijkheden niet te laten glippen.

Princess Nokia heeft het zwaar vandaag. Het is bloedheet in de tent van het TWO-podium en naar eigen zeggen is de rapster uitgedroogd en mag ze van de doktor niet te veel bewegen. Hoewel ze haar best doet en twee dansers er toch nog iets leuks van proberen te maken, is niet gek dat ze het BKS publiek vandaag niet echt meekrijgt. Ze heeft wel een aantal goede nummers en haar raps komen soms lekker venijnig uit de hoek. Geen slecht idee om haar volgend jaar de mogelijkheid tot revanche te geven!

Voor Kate Tempest is het in de FIVE niet zo druk als bij Whisperings Sons eerder. Dat heeft ongetwijfeld te maken met Kurt Vile die op het hoofdpodium speelt. Maar het publiek dat er is eet uit Kates hand en luistert ademloos naar de nieuwe nummers van de rapster. Het recept is hetzelfde gebleven: spoken word pamfletten en gedichten op duistere (elektro)beats. Compleet anders dan welke andere artiest dan ook. Zware kost, maar zeer de moeite waard als je er de tijd voor neemt.

Na de dramatische impact van Kate Tempest, komt de zorgeloze pop van Carly Rae Jepsen als geroepen. Het was een omstreden boeking, maar Carly Rae doet het gewoon hartstikke leuk als co-headliner op het mainstage van Best Kept Secret. Ze blijkt in ieder geval een stuk meer in haar mars te hebben dan alleen de megahit 'Call Me Maybe'. Gek eigenlijk dat ze nog nooit eerder optrad in Nederland. Maar waarom ze vandaag voor een koeienbikini-outfit koos, zal waarschijnlijk altijd een raadsel blijven. Nu we toch even kritisch zijn: de band van Carly Rae mag ook wel wat meer enthousiasme tonen. Maar verder was het gewoon een hele fijne popshow.

Omdat er een grote onweesbui overkomt staat de tent voor Lizzo al vroeg vol. Niemand zal spijt hebben hier geschuild te hebben, want Lizzo geeft vandaag veruit de meest memorabele show van deze editie van Best Kept Secret. De Amerikaanse maakt een goed gezongen mix van soul, pop en rap. Ze gooit hierbij alles van haar grote, eigenlijk wat te zware, lichaam in de strijd. Lizzo is trots op haar lichaam en iedereen mag dat weten. Om de show compleet te maken zijn er ook nog drie danseressen die hun billen flink laten (t)werken op nummers als 'Juice', 'Tempo' en 'Truth Hurts'. Ze lijkt verbaasd hoe snel ze de Best Kept Secret tent meekrijgt, maar het zal alleen nog maar het begin van een veel grotere zegetocht zijn.

Afsluiter van Best Kept Secret 2019 is Christine & The Queens. Het is de tweede keer dat de Franse zangeres op Best Kept Secret staat, maar vergeleken met de vorige keer worden de zaken wel heel anders aangepakt. Christine is nu eigenlijk 'Chris' en gaat als echte headliner voor een macho spectakel van zang, dans, vuurwerk en special effects. Ze lijkt hierbij vooral goed gekeken te hebben naar de shows van Michael Jackson. Het is een schitterend schouwspel en ook muzikaal is het meer dan de moeite.

Het is mooi dat Friendly Fire met Christine & The Queens een waardige headliner op hun eigen festival kan programmeren. Ze hebben deze act vanaf het begin ontwikkeld door middel van clubshows, een Best Kept Secret optreden en vorig jaar een Afas Live show. Het blijkt de investering meer dan waard geweest te zijn!

De zondag van Best Kept Secret was een hele goede festivaldag waarin vrouwen en pop de hoofdrol speelden. De lat in Nederland festivalland ligt weer hoog. Geen wonder dat ook zo veel Belgen de weg naar Best Kept Secret vinden. We zijn nu al heel benieuwd naar de volgende editie!

FOTOGRAFIE: Serge Hasperhoven   Anne-Marie Kok  

12345678910
Romperayo foto Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni Romperayo foto Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni Romperayo foto Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni Big Thief foto Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni Big Thief foto Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni Big Thief foto Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni Big Thief foto Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni Whispering Sons foto Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni Whispering Sons foto Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni Whispering Sons foto Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni Whispering Sons foto Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni  foto Best Kept Secret 2019 - zondag 2 juni
 
12345678910
 
festival logo

VESTROCK 2019Met namen als Nothing But Thieves, Triggerfinger, Joost, Bizzey en Rondé weet...

Best Kept Secret 2019 logo

BEST KEPT SECRET 2019 - ZATERDAG 1 JUNI En doorrrrr..... Dag twee was een dag voltooien ontdekkingen en waterpret....