VERSLAG: Rock Werchter 2019 - donderdag

Naar het Rock Werchter 2019 - vrijdag verslag

VERSLAG: Jasper Wognum  

Rock Werchter 2019 dag 1

Wie voor een prikkie naar Rock Werchter wil zit goed dit jaar. Het festival is voor de verandering eens niet uitverkocht. Als direct gevolg worden honderden toegangskaarten aangeboden voor soms de helft van de originele prijs. In combinatie met de zomerse weersverwachting een buitenkansje.

Er wordt hitte en volop zon voorspeld dus de organisatie heeft maatregelen genomen. Een halve liter spa voor 1 bon van 3 euro bijvoorbeeld. Is dat normaal meer dan? We hebben het over water. Gelukkig is het gratis water bij de toiletten op magische wijze drinkbaar geworden, dus je kunt onbeperkt bijvullen. Een slimme innovatie is de inzet van sneeuwkanonnen als koelinstallaties in de open lucht. De met grote kracht uitgeblazen waterdamp geeft de broodnodige verkoeling, nu de meeste bomen van het terrein zijn verdwenen. Ook in de tenten, The Barn en KluB C, zijn maatregelen genomen in de vorm van een soort airconditioning. Warme lucht wordt in de nok uitgezogen en frisse lucht door grote pijen aan weerszijden binnen geblazen. Dit blijkt goed te werken als je in de luchtstroom staat, maar daarbuiten is het warm en benauwd.

Deze eerste dag komen de acts die we zien wat tam over. Bang Bang Romeo probeert zo hard te overtuigen dat het vervelend is, want het wordt nergens zo goed als Gossip. Bastille is zo vlak als maar kan, ondanks een ronddraaiende bank en een gele hoody en Paul Kalkbrenner draait aan wat willekeurige knoppen, terwijl hij kijkt alsof er elke minuut iemand hard in zijn ballen bijt. Is dit alles een groot voorprogramma voor de main act van vandaag? Dat zal toch niet? De hoofdact is popartiest Pink! Opnieuw in Werchter nadat we haar vele jaren geleden in doeken zagen klimmen.

Ter zake: Pink is briljant. De muziek is live, ze zingt zuiver, er is spektakel, actie, emotie, intimiteit, een boodschap, alles! Zelfs als je een hekel hebt aan haar muziek moet je toegeven dat wat ze hier laat zien een show van wereldklasse is. Als uitsmijter vliegt ze met een noodgang over het publiek om stijlvol te landen op pilaren in het publiek. Intussen mist ze geen noot. Dat zien we de Britney’s, Christina’s en Madonna’s niet doen. Buitengewoon indrukwekkend en een lesje entertainment voor alles wat vandaag aan Pink vooraf ging.
Hopelijk kunnen we dit vasthouden op dag 2.

 
festival logo

ROCK WERCHTER 2019 - VRIJDAGRock Werchter pakt ook in 2019 weer uit met een gigantische line-up....

Jera On Air 2019 logo

JERA ON AIR 2019 - VRIJDAG Jera On Air in het Limburgse Ysselsteyn heeft ook dit jaar weer de beste...