VERSLAG: Down the Rabbit Hole 2019 - zaterdag

Festivalinfo was aanwezig op Down the Rabbit Hole 2019 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 98 foto's.

Naar het Down the Rabbit Hole 2019 - vrijdag verslag
Naar het Down The Rabbit Hole 2019 - zondag verslag
Bekijk de Down the Rabbit Hole 2019 - zaterdag foto's

VERSLAG: Michiel van den Dorpel  

Down The Rabbit Hole volwassen

Het moet maar eens afgelopen zijn om ‘Down The Rabbit Hole’ het kleine broertje van Lowlands te noemen. Ja, het is kleiner, maar dat is een bewuste keuze. Inmiddels is het festival volwassen geworden, zonder de eigenwijsheid te hebben verloren.
De titel is een verwijzing naar Lewis Carroll's Alice in Wonderland. “To go down the rabbit hole" is een metafoor en symboliseert het betreden van nieuwe wegen. Mooi gevonden en waargemaakt. De locatie is als een psychedelisch pretpark omgetoverd , en in het programma is altijd ruimte voor nieuwe en alternatieve acts.

Over het eerste valt er niet te twisten. De locatie aan het water met strand en bos is geweldig. De camping wordt steeds luxer, met tipi’s, echte bedden en een heuse campingburgemeester. Er is altijd wat te doen; speed date ontbijten, speakers corner, hoelahoep, Rabbit Bazar, Surf Schack, yoga, Break The Silence disco, geleide meditatie, om maar een aantal voorbeelden te noemen. Lokaties worden aangeduid met namen als ‘Idylisch veldje’, ‘Avant Garden’ en ‘Tramontana’. Het eten is goed en divers. Je zou je bijna gaan afvragen of de muziek nog wel het belangrijkste is.

De programmering van een festival is afhankelijk van veel factoren. Om te beginnen is de vraag wat je wilt uitstralen. Vervolgens maak je een keuze uit beschikbare artiesten, die aangeboden of benaderd worden. Tot vlak voor de deadline is het spannend. Singer-songwriter Sam Fender en het popduo Sofie Tucker moeten afzeggen wegens fysieke redenen. Ze kunnen nog vervangen worden door Grace Jones en Neneh Cherry, twee sterren uit het verleden die je eerder verwacht als trekker voor North Sea Jazz. Een groter gemis is de last-minute afwezigheid van Beirut geweest, een uniek ensemble uit New York, dat een mix van indie en wereldmuziek speelt, twee ondervertegenwoordigde genres in de lineup dit jaar. Vervanging is niet meer mogelijk, en de organisatie besluit dan maar de finale van het WK dames voetbal uit te zenden….

Uiteraard verder wél veel om van genieten. Van Nederlandse bodem zien we De Staat op herhaling, terwijl Amber Arcades debuteert. De Eerste kan geen kwaad doen in Beuningen. De stoere mannen leveren elk jaar. Voor Annelotte de Graaf (haar echte naam) is het een debuut. De singer-songwriter komt wat ongemakkelijk over en laat vocaal hier en daar een steekje vallen. De keuze voor begeleiding met strijkers is een goede, maar wordt grotendeels overstemd door de gitaren. Jacco Garden kwam ook nog even langs met zijn project Bruxas. Op de ‘Fuzzy Future Field’ wordt een broeiende set met tropische house beats gespeeld met zijn kompanen Nic Mauskovič en Tenson Smeets (van Jungle By Night).
Electronic spant de kroon en, Thom Yorke mag de kroon dragen. Met bits en bytes én zijn falsetto-stem hypnotiseert hij het in grote getalen toegestroomde publiek. Zijn nieuwe album Anima kan geen betere vuurdoop krijgen. Een opvallend optreden is ook die van Ólafur Arnalds, de IJslander, die ambient en techno combineert met klassiek. Helaas werd zijn optreden verstoord door technische problemen en met name de ruis van het publiek. Wellicht moet Arnalds concluderen dat zijn prachtige muziek niet op waarde wordt geschat op een festival. Dat lukt RY X wel, met zelfs twee optredens, waarvan één als onderdeel van een uur durende massameditatie op zondagochtend !

We zien in toenemende mate popmuziek op festivals is. Pinkpop is daar een goed voorbeeld van. Met de Schotse Lewis Capaldi scoort DTRH. De rising star uit Schotland heeft al een nummer één in Engeland met ‘Someone You Love’. Hij is gezegend met een enorme strot, is nog maar 21 jaar jong en heeft de capaciteiten om in de voetsporen van types als Sam Smith te treden. Dat is niet weggelegd voor LP. (kort voor Laura Pergolizzi). Deze dame is bekend als schrijfster van liedjes van onder andere Rihanna (‘Cheers’) en Backstreet Boys. Haar letterlijk en figuurlijk belachelijk hoge tonen doen pijn aan de oren. Een misser van de organisatie om haar op het hoofdpodium te programmeren. Ze kan beter weer terug gaan naar waar ze goed in is.

Wel goede optredens op de Hotot waren die van Balthazar, Vampire Weekend, en Foals. De laatstgenoemde staat voor de tweede keer op het (hoofd) podium. Tijdens de eerste editie was er nog wat discussie of Foals wel groot genoeg was als headliner. Inmidddels is de band ruimschoots voorbij dat stadium en speelt het publiek weer plat. De afsluiter is een verassing; Janelle Monáe. Showbizzdame pur sang; ontwerpen, zingen, dansen, acteren. Als activiste neemt ze het op voor de LHBT gemeenschap en immigranten, en hekelt het beleid van Trump. Haar indrukwekkende curriculum, haar persoonlijkheid, alles gaat mee naar het podium om daar een superenergieke show neer te zetten. Een waardig einde van een succesvol, driedaags feest. Tot volgend jaar rabbits !

FOTOGRAFIE: Anne-Marie Kok   Irwan Notosoetarso  

123456789
Sampa The Great foto Down the Rabbit Hole 2019 - zaterdag Sampa The Great foto Down the Rabbit Hole 2019 - zaterdag Sampa The Great foto Down the Rabbit Hole 2019 - zaterdag Sampa The Great foto Down the Rabbit Hole 2019 - zaterdag Cory Henry & The Funk Apostles foto Down the Rabbit Hole 2019 - zaterdag Cory Henry & The Funk Apostles foto Down the Rabbit Hole 2019 - zaterdag Cory Henry & The Funk Apostles foto Down the Rabbit Hole 2019 - zaterdag Cory Henry & The Funk Apostles foto Down the Rabbit Hole 2019 - zaterdag Jonathan Wilson foto Down the Rabbit Hole 2019 - zaterdag Jonathan Wilson foto Down the Rabbit Hole 2019 - zaterdag Jonathan Wilson foto Down the Rabbit Hole 2019 - zaterdag Hayden Thorpe foto Down the Rabbit Hole 2019 - zaterdag
 
123456789
 
festival logo

SUMMERTIME FESTIVAL 2019Op 5, 6 en 7 juli staat de Grote Markt in Den Haag in het teken van t jazz,...

Down The Rabbit Hole 2019 logo

DOWN THE RABBIT HOLE 2019 - VRIJDAG Dag één zit erop, de kop is er af! Mooi weer en goed muziek. Wij hebben de...