VERSLAG: Pohoda Festival 2019 - Zaterdag

Festivalinfo was aanwezig op Pohoda Festival 2019 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 51 foto's.

Naar het Pohoda Festival 2019 - Donderdag verslag
Naar het Pohoda Festival 2019 - Vrijdag verslag
Bekijk de Pohoda Festival 2019 - Zaterdag foto's

VERSLAG: Gracia Visscher  

Feest op Pohoda

De laatste dag van het Slowaakse festival Pohoda is er eentje van feest en liefde. Precies waar het festival al jaren voor staat, sinds de oprichting in 1997. De festivalgangers, die voor een groot deel lokaal zijn, halen alles uit hun laatste dag in het Pohoda universum, dus wij ook!

Met een eerste halve liter in onze handen slepen we ons naar het eerste feestje van de dag: de Nederlandse Bazzookas op het hoofdpodium! De band zijn bekenden van het festival, ze waren in 2016 en 2018 al deel van het programma. Ook dit jaar brengt de ska-rock band het feestje met hun schoolbus naar het festivalterrein.

Maar nu, het hoofdpodium dus. En even tussen 15.00 en 16.00 zet de band het beste feestje neer die we bij het hoofdpodium gezien hebben! En eerlijk, zijn we verrast met zo'n frontman? Van een huwelijksreis (lees, het bruidspaar op een luchtbed zwevend over het publiek) tot niet handen maar voeten in de lucht krijgen; de show van de Bazzookas is één groot, chaotisch feest en hup, we zijn door de halve liter heen.

We moesten even bijkomen van de Bazzookas maar zijn als de avond valt weer terug bij de Urpiner Stage voor wat blijkt, de act van het festival: Liam Gallagher. Geloof het of niet maar het terrein voor het hoofdpodium staat nog voller dan tijdens de show van The Roots. Ook de tribunes aan de zijkant zijn bomvol.

Was Liam het waard? Naast zijn waardeloze houding en af en toe redelijk valse stem, ja. Het publiek lijkt in ieder geval helemaal op te gaan in de rock-'n-roll waar de line-up ook wel naar snakte op het hoofdpodium. Als 'Wonderwall' langskomt zijn we allemaal helemaal tevreden. Niet de beste show die we hebben gezien maar Pohoda is meer dan tevreden. Dan zijn wij dat ook.

En dan, onze persoonlijke favoriet van het festival. De Australische Donny Benét kwam eerder deze maand al in Nederland maar strijkt vanavond met zijn onweerstaanbare looks en funk neer in Pohoda. Dit is zijn tweede keer op het festival en dat is te merken: de Slowaken zijn dol op The Don! Zodra hij in een hoekje van het podium te zien is voor de aankondiging gaat het publiek wild en dat blijft tot het laatste nummer 'Santorini', waar de crew van de Orange stage op het podium meedanst. Haasten voor The Don merch en zijn website verversen voor tour dates. We willen meer Don!

We sluiten Pohoda Festival af met een portie dansen tijdens Mura Masa. Elektronische muziek met een minimalistische groove is precies wat het festival nodig heeft om de laatste nacht in te gaan. Niet de producer maar de zangeres die de set begeleidt neemt het publiek mee in een bijna extatisch gevoel, alsof de avond nooit zal eindigen. Hits als '1 night', 'Firefly' en natuurlijk 'Love$ick' komen voorbij. Mooie set, goed feestje, niks meer aan doen.

Dat was onze eerste keer Pohoda Festival. De combinatie van lokale charme, een interessante line-up en de ruimte maakt het festival tot een succes. Pohoda zit in een bijzondere fase, tussen lokaal en internationaal festival waar veel magie ontstaat. Een tip van ons voor jou: maak de reis naar Slowakije in 2020! Pohoda Festival, én de reis, is het absoluut waard.

Na dit festival maken we nog gebruik van onze Interrail pas om via de Alpen terug te reizen naar Nederland. Op moment van schrijven maken we nog een muzikale herinnering aan het meer van Montreux. Iets met Freddy Mercury, Queen en een bekend standbeeld aan de rand van Geneve meer.

FOTOGRAFIE: Bas van der Vorm  

12345
 foto Pohoda Festival 2019 - Zaterdag  foto Pohoda Festival 2019 - Zaterdag  foto Pohoda Festival 2019 - Zaterdag  foto Pohoda Festival 2019 - Zaterdag  foto Pohoda Festival 2019 - Zaterdag  foto Pohoda Festival 2019 - Zaterdag  foto Pohoda Festival 2019 - Zaterdag  foto Pohoda Festival 2019 - Zaterdag  foto Pohoda Festival 2019 - Zaterdag Bazzookas foto Pohoda Festival 2019 - Zaterdag Bazzookas foto Pohoda Festival 2019 - Zaterdag Bazzookas foto Pohoda Festival 2019 - Zaterdag
 
12345
 
festival logo

POHODA FESTIVAL 2019 - VRIJDAGMet een uitlopende programmering maakt Pohoda verwachtingen waar om een...

Pohoda

POHODA FESTIVAL 2019 - DONDERDAG Het Slowaakse Trencin Airport verandert dit weekend in het Pohoda Festival....