VERSLAG: North Sea Jazz 2019 - vrijdag

Festivalinfo was aanwezig op NN North Sea Jazz 2019 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 65 foto's.

Naar het NN North Sea Jazz 2019 -Zaterdag verslag
Bekijk de North Sea Jazz 2019 - vrijdag foto's

VERSLAG: Michiel van den Dorpel  

North Sea Jazz start sterk !

De eerste editie van het North Sea Jazz Festival vond plaats in 1976 met zes zalen, driehonderd muzikanten en 9.000 bezoekers. Na de verhuizing van Den Haag naar Rotterdam is het festival gegroeid naar een mega evenement met vijftien podia, 1.300 muzikanten en zo’n 70.000 bezoekers. Op de eerste dag was dit goed te merken. Files en uitpuilende zalen. Maar het NSJ publiek is vastberaden om het duur betaalde kaartje om te zetten in een mooie dag. En dat wordt het.

De spits wordt afgebeten door José James, een New Yorkse zanger met een indrukwekkend oeuvre, dat alle kanten op gaat. Hij brengt in Rotterdam in een mooie combinatie met het 42-koppige Noordpool Orkest, een ode aan Bill Withers, met klassiekers als ‘Lovely Day’, Ain’t No Sunshine’, en ‘Lean On me’.

Wellicht het (vroege) hoogtepunt voor de échte jazzliefhebber is het optreden van NSJ-veteraan Diana Krall. Begeleid door Joe Lovano (tenorsaxofonist), Karriem Higgins (drum), en Robert Hurst (bas), improviseert Krall als geen ander dat kan in de jazzwereld, en geniet zichtbaar. Ze spreekt liefdevol over de volgende artiest die na haar het podium zal innemen, namelijk Burt Bacharach. Onlangs heeft deze inmiddels 91 (!) -jarige legende nog een album opgenomen met Krall’s echtgenoot Elvis Costello. Krall geeft hoog op over Bacharach, die dat later hoort en op zijn beurt op het podium hun goede relatie bevestigt. Het optreden van Bacharach staat natuurlijk bol van de liedjes die van zijn hand zijn gekomen, zoals ‘I Say A Little Prayer’, ‘Walk On By’ en ‘There is Always Someone There To Remind You’. Een gastoptreden van Trijntje Oosterhuis lag natuurlijk in de lijn der verwachting.

Het toetreden van popmuziek tot het evenement is al lang geen discussie meer. Wel zijn er in het verleden optredens geweest van artiesten die al tijden uitgerangeerd waren, en door de muzieksnobs met lede ogen werden aangezien. Gelukkig is daar dit jaar niets van te merken. Een goed voorbeeld is Joe Jackson, die zijn 40-jarige jubileum viert. En hoe ! De voormalige Angry Young Man die eind jaren Zeventig doorbrak is terug ! Naast een aantal klassiekers, speelt Jackson enkele nummers van zijn nieuwe album en deze vallen bepaald niet tegen. Daarbij staat Jackson zeer gedreven en energiek op het podium, en heeft geen moeite het publiek voor zich te winnen.

Rag’n’Bone Man lukt dat ook zonder probleem, waarmee de vergelijking ten opzichte van bovenstaande ophoudt. Deze eigentijdse zanger brak door met de wereldhit ‘Human’. Rory Graham, zoals de dertiger in het echt heet, ziet er vervaarlijk uit met zijn zware lijf, lange baard en overal tatoeages. Schijn bedriegt, want de voormalige welzijnswerker blijk een klein hartje te hebben. Met een mix van pop, soul en gospel, en gezegend met een dijk van een stem, overtuigd hij een enthousiast publiek.

In alle hoeken en gaten is muziek te horen. Behalve de grote zalen is er buiten ook genoeg te genieten. Bezoekers die uit zijn op een drankje of hapje worden door de muziek aangetrokken en komen terecht op het buitenpodium van “Mississipi Square”. Dat is onder andere het geval bij optredens van Ranky Tanky en Steffen Morrison. Eerstgenoemde is een kwintet uit South Carolina, met een hoog funk en R&B gehalte, terwijl de Surinaams-Nederlandse Morrison oude soul doet herleven.
De dag wordt gepast afgesloten met de feestband Tower of Power.

FOTOGRAFIE: Charles Batenburg  

123456
 foto North Sea Jazz 2019 - vrijdag  foto North Sea Jazz 2019 - vrijdag  foto North Sea Jazz 2019 - vrijdag José James foto North Sea Jazz 2019 - vrijdag José James foto North Sea Jazz 2019 - vrijdag José James foto North Sea Jazz 2019 - vrijdag José James foto North Sea Jazz 2019 - vrijdag José James foto North Sea Jazz 2019 - vrijdag José James foto North Sea Jazz 2019 - vrijdag Curtis Harding foto North Sea Jazz 2019 - vrijdag Curtis Harding foto North Sea Jazz 2019 - vrijdag Curtis Harding foto North Sea Jazz 2019 - vrijdag
 
123456
 
festival logo

BOSPOP 2019Bospop 2019 bestaat dit jaar uit 3 dagen. Snow Patrol zegde op het laatst...

Pohoda

POHODA FESTIVAL 2019 - VRIJDAG Met een uitlopende programmering maakt Pohoda verwachtingen waar om een...