VERSLAG: NN North Sea Jazz 2019 - Zondag

Festivalinfo was aanwezig op NN North Sea Jazz 2019 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 67 foto's.

Naar het NN North Sea Jazz 2019 -Zaterdag verslag
Bekijk de NN North Sea Jazz 2019 - Zondag foto's

VERSLAG: Michiel van den Dorpel  

Feestelijke laatste dag

Laatste dag van de 44ste editie van North Sea Jazz. Het is ongelooflijk hoe groot deze productie is geworden, en hoe knap deze (door Mojo) wordt neergezet. Alle bezoekers gaan met een mooie belevenis naar huis. Een tegenslag als je een zaal of tent niet binnen komt wegens drukte, wordt omgezet in een bezoek aan een andere act. Met hele families of vriendengroepen wordt feest gevierd. Dat een klein fortuin is neergelegd voor één of meerdere dagen wordt voor lief genomen.

Het Nederlandse Jungle By Night bijt de spits af. Ondanks dat ze al weer een tijdje bestaan, ogen ze nog steeds studentikoos en stralen muzikaal een enorme gretigheid uit. Een zekerheidje om in de de komende jaren de Nederlandse inbreng op peil te houden. Dat geldt ook voor het Metropole Orkest, dat met twee producties op het podium staat. Vandaag is dat met Reinier Baas, gitarist, en Ben van Gelder,altsaxofonist. Onder de naam Smash Hits brengen de jonge, maar al gelouterde muzikanten eigen composities. Aan het publiek te merken worden deze werken bijzonder op prijs gesteld, en kunnen we nog veel moois van dit tweetal gaan verwachten.

Kamashi Washington en zijn 10-koppig gevolg, inclusief bassist Miles Mosley, brengt jazz met een stevige urban rand. De eigenzinnige 38-jarige tenorsaxofonist geeft zijn bandleden veel vrijheid om te improviseren en soleren. In Amerika wordt hij alom bewonderd en gezien als de voorloper van een nieuwe generatie jazzmusici. Zijn optreden heeft veel in zich waar het in dit festival om gaat.

Hall & Oates doen een best off en behalve de die hard fans zijn de meeste bezoekers het wel eens dat deze ouwe meuk,evenals Toto, niet thuishoort op dit festival. Er is simpelweg geen enkele verbinding met waar het om gaat. Gladys Knight ouwe meuk? Ja, maar aan de goede kant van de streep. Haar vijfenzeventig jaar heeft nog geen vat op haar prachtige stem. Met haar warme optreden en (enigszins sentimentele) voordracht, wint ze de harten van het publiek.

Twee dames mogen uiteindelijk het festival uitluiden. Janelle Monáe heeft alles in zich om een grote ster te worden, voor zover ze het nog niet is. Een showdame pur sang. Zangeres, danseres, stijlicoon, activiste, noem maar op. De choreografie is superstrak, met visuals, dansgroep, verkleedpartijen (vaginabroek!), en een charismatische Monáe. Dat laatste kennen we ook van Ms.Lauryn Hill Na twintig jaar komt ze terug om het jubileum te vieren van haar enige soloalbum, The Miseducation of Lauryn Hill. Minder show, meer attitude. De grootste zaal is bij geen ander optreden zo vol geweest. En daarmee kroont deze hiphop legende zich tot de queen van het festival.

FOTOGRAFIE: Charles Batenburg  

123456
Jungle By Night foto NN North Sea Jazz 2019 - Zondag Jungle By Night foto NN North Sea Jazz 2019 - Zondag Jungle By Night foto NN North Sea Jazz 2019 - Zondag Sabrina Starke foto NN North Sea Jazz 2019 - Zondag Sabrina Starke foto NN North Sea Jazz 2019 - Zondag Sabrina Starke foto NN North Sea Jazz 2019 - Zondag Sabrina Starke foto NN North Sea Jazz 2019 - Zondag  foto NN North Sea Jazz 2019 - Zondag  foto NN North Sea Jazz 2019 - Zondag Poppy Ajudha foto NN North Sea Jazz 2019 - Zondag Poppy Ajudha foto NN North Sea Jazz 2019 - Zondag Poppy Ajudha foto NN North Sea Jazz 2019 - Zondag
 
123456
 
festival logo

DYNAMO METALFEST 2019, VRIJDAGDag 1 van Dynamo Metalfest 2019 zit er alweer op. Een hele dag mooi weer en...

festival logo

KLIKO FEST 2019 Kliko Fest 2019 was weer aan! Bekijk hier de foto's van de dampende optredens...