VERSLAG: Reggae Rotterdam Festival 2019

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Reggae Rotterdam Festival 2019

Het leek een perfecte match; het grootste openlucht reggae festival van Nederland net in de staart van de warmste dagen ooit gemeten in Nederland. Het mocht helaas niet zo zijn, want op de zondagochtend van het Reggae Rotterdam Festival slaat het weer om. Gerenommeerde reggae artiesten als Morgan Heritage, The Wailers, Wyclef Jean en UB40 moeten het doen met grijze luchten en kleine regenspetters.

De oever van de Kralingse Plas is echter een mooie plek waar ook bij minder weer de muziek goed tot haar recht komt. Verspreid over drie podia is er aandacht voor mainstream reggae, dancehall en dub. Met vele zitplekken en een uitgebreide keuze in eten staat er – na een minder succesvolle eerste editie – nu net als vorig jaar een goed georganiseerd festival. En dat is een hele prestatie want met 18.000 verkochte tickets is het goed druk.

De mannen van The Wailers trappen de dag af. De band opereert tegenwoordig onder leiding van zanger Josh Barrett. De zanger heeft een achtergrond in de gospel. Dat hoor je terug in een extra soulvolle vertolking van de klassieke Bob Marley nummers. The Wailers spelen fantastisch en vooral een prachtige versie van ‘Wake Up And Live’ blijft hangen.

Het is knap dat de oudste band het vandaag presteert om het minst in de tijd te zijn blijven hangen. De Bob Marley nummers klinken fris en eigentijds. Dit in tegenstelling tot Morgan Heritage dat inmiddels ook al 25 jaar op de podia staat. De familieband verdoet veel tijd door twee kinderen een nummer te laten zingen en een liedje twee keer te spelen ten behoeve van een videoclip.

Zowel Alborosie als Barrington Levy zijn dol op publieksparticipatie. Italiaanse reggaester Alborosie doet dit door veel te praten. Barrington Levy laat het publiek veelvuldig meezingen. Vrijwel geen nummer komt verder dan vier regels, maar het lukt Barrington wel om het hele veld mee te krijgen met een enthousiast meegezongen Shobladobladoo uitspraak waar Levy om bekend staat.

Op de dancehall stage is er minder sprake van dit soort flauwekul. Ondersteund met een DJ brengen Stonebwoy, Elephant Man en Spice een bak energie. Vooral rapster Spice – die geen blad voor de mond neemt – zet en energiek optreden neer. Alle netheid van de andere bands wordt overboord gegooid. ‘Sheet’ laat weinig aan de fantasie over en wordt toepasselijk onder een dekbedovertrek gespeeld.

De finale van het Rotterdam Reggae Festival is mooi opgebouwd. Wyclef Jean is meer hiphop dan reggae, maar zet een optreden neer dat voor iedereen wat te bieden heeft. Wyclef Jean is een echte showman. Binnen een paar minuten zijn de grootste hits gespeeld, heeft hij een gitaarsolo vanachter zijn schouders gedaan en is de hele Morgan Heritage familie gepasseerd voor een cover van ‘No Woman, No Cry’. UB40 is vervolgens de grote headliner. Na verschillende rechtszaken spelen de belangrijkste leden weer samen en dat is mooi op tijd voor het 40-jarige jubileum. Veertig jaar lome en toegankelijke reggae wordt vanavond goed gevierd met een prima optreden waar niks op aan te merken valt.

Het is indrukwekkend hoe de organisatie binnen drie jaar een festival uit de grond heeft gestampt dat goed georganiseerd is en een afwisselend programma kent. Het is jammer dat de gevestigde acts enigszins gedateerd klinken en niet de middenklasse weten te overstijgen. Het is knap dat dan juist The Wailers en UB40 als oudste bands het meest weten te betoveren. Voor een volgende editie wens je een jongere artieste zoals Spice op het hoofdpodium die met band het festival ongetwijfeld een flinke energieke injectie had weten te geven.

 
festival logo

WOO HAH! 2019WOO HAH! is snel uitgegroeid tot het belangrijkste hiphop-festival in...

festival logo

AMPHI FESTIVAL 2019 In Keulen vond het tweedaagse Amphi Festival plaats en Festivalinfo was erbij.