VERSLAG: Lowlands 2019 - Zondag

Festivalinfo was aanwezig op Lowlands 2019 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 110 foto's.

Naar het Lowlands 2019 - Zaterdag verslag
Bekijk de Lowlands 2019 - Zondag foto's

VERSLAG: Rob van der Zwaan   Diederik van Zessen  

Lowlands 2019 - Zondag

Het lijkt wel gisteren dat de wereld kennismaakte met Whitney, en de band met hun debuut ‘Light Upon The Lake’ over de wereld toerde. Toch is het al drie jaar geleden dat de Amerikanen op een zaterdagmorgen Lowlands om hun vinger wonden. Aan de meeste ingrediënten is in 2019 niets veranderd: een zingende drummer en subtiele trompetsolo’s in compacte composities. De tent (India) is dit jaar wel wat groter en staat verbazingwekkend genoeg niet vol deze zondagmiddag. Toch steken veel mensen hun hand op als Julien Ehrlich na drie nummers vraagt wie er vorige keer ook al bij was. Veel van hen zullen nieuwsgierig zijn of de band uit Chicago nog nieuw materiaal voor ze in petto heeft. In het midden van de set krijgen ze er een aantal te horen, maar de publieksreactie is onpeilbaar. Als ze het nieuwe vinyl in het najaar op hun platenspeler leggen, kunnen ze hopelijk kunnen concluderen dat Whitney wederom één van de mooiste luisteralbums van het jaar heeft gemaakt.

Als The Opposties het muzikale equivalent van een dampende, stampende vrijdagnacht is, dan kun je Willem's soloproject een zondagmiddag noemen. Prima geregeld dus dat de acts dit weekend precies zo op het programma staan. De release van ‘Man in nood’, het soloproject van Willem de Bruin, sloeg dit jaar in als een bom. Het voormalige feestbeest rapte (en zong!) openlijk over zijn psychische problemen en dat leidde niet alleen op plaat maar ook tijdens zijn clubtour tot dolenthousiaste reacties. Ook in de Bravo-tent Lowlands staat Willem een warm welkom te wachten, als hij tien minuten te laat het podium betreedt. Openingstrack ‘Man in nood’ zet meteen aan tot wat zelfreflectie en terwijl de Lowlanders hun zonden overdenken, werkt Willem zich door al zijn sololiedjes heen. Dat droomt lekker weg, zeker onder begeleiding van al die ijzersterke videobeelden die we kennen van zijn clips. Wanneer het laatste nummer (’Nike slogan’) voorbij is, zijn er pas veertig minuten voorbij. Genoeg gemediteerd, tijd voor een feestje.

In de X-Ray laat Zwangere Guy zien waarom hij Vlaams hiphoptrots in bange dagen is. Vergezeld door twee beatmakers zet Zwangere Guy moeiteloos het Lowlands-podium naar zijn hand. Eerst toont hij met een aantal persoonlijke nummers zijn gevoelige kant om daarna te laten zien dat hiphop ook gemaakt is om te knallen. Hiermee levert hij een smaak hiphop die sinds Opgezwolle in Nederland niet meer echt voorradig is. Een aanwinst voor elk, ook Nederlands, festival of poppodium. 013 en de Melkweg staan al op de agenda voor Guy!

Het is maar gelukkig dat Loyle Carner op Lowlands staat, want zijn shows in Bitterzoet (afgelopen mei) en Paradiso (komende december) waren zo snel uitverkocht dat veel van zijn Nederlandse fans geen andere kans hebben om hem live te zien optreden. Al vroeg in de set kunnen ze lekker meezingen bij ‘You Don’t Know’, een nummer dat in de Lage Landen zelfs een bescheiden radiohitje was dit voorjaar. Het is sowieso überhaupt hoeveel energie de Britse rapper van de tent ontvangt, want zijn laatste album ’Not Waving, But Drowning’ luistert qua vibe toch vooral fijn weg met een hoofdtelefoon in een luie stoel. De teksten van Loyle Carner, die trouwens geboren werd als Coyle Larner, zijn het waard om gehoord te worden. Tijdens zijn Lowlands-optreden neemt hij het publiek daarom zelf bij de hand en voorziet zijn nummers van heldere inleidingen, waardoor ook toevallige passanten mee worden gezogen in het verhaal van zijn jeugd. Larner werd 24 jaar geleden in Zuid-Londen geboren uit een witte moeder en een zwarte vader, die naar eigen zeggen uit Guinea kwam. Omdat de kleine Coyle hem verkeerd verstond, dacht hij als kind jarenlang dat hij van Ghanese origine was. Hij kan er zelf om lachen, en net voor het inzetten van ‘Looking Back’, proost hij met het publiek op rassendiversiteit. Proost!

Marc Rebillet was tot nu toe vooral een online fenomeen. De dansbare geimproviseerde gekte die hij elke liveshow brengt, wekt ook op Lowlands verbazing. Op het podium van de India komt hij op gekleed in een badjas. Deze gaat al snel uit, waarna hij in boxer-short met zijn microfoon, synthesizer en loopstation verwarring zaait. Het is zeker over de top, maar ondertussen ook heel dansbaar en grappig. De helft van het publiek in de goedgevulde India vindt het fantastisch en scandeert 'Marc for president'. De andere helft blijft kijken om te zien wat voor gek idee Rebillet nu weer gaat uitvoeren. Heel bijzonder voor een artiest die alleen nog maar in Bird en Skatecafe Amsterdam gestaan heeft. Let wel, de Paradiso Grote zaal show in november is al uitverkocht en er zullen nog een hoop meer uitverkochte zalen volgens als hij zo doorgaat.

Door het overlijden van Keith Flint heeft The Prodigy helaas al maanden geleden moeten afzeggen voor Lowlands, maar als het om beukende kwaliteitslompigheid gaat, past Modeselektor deze editie op de meubelen. Het door weer, wind, drank en drugs vermoeide publiek laat zich door Gernot Bronsert en Sebastian Szary met plezier op de pijnbank leggen. Na tien minuten de technozweep eroverheen te hebben gehaald, mag de Argentijnse mc Catnapp ’The Mover’ van vocalen voorzien en haar energie voegt meteen een extra dimensie toe. Een uur lang leiden de Berlijnse vrienden ons dan nog langs ruim twee decennia aan undergroundmateriaal, waarbij eigenlijk alle nummers van hun nieuwste album ‘Who Else’ een welkome afwisseling vormen. De Britse sensatie Flohio, die later vandaag zelf op Lowlands zal optreden, komt voor ‘Wealth’ ook nog even op de planken. De jonge Britse zorgt hiermee, bewust of onbewust, voor de sterkste cross-over die we dit weekend hebben gezien. Hoort dit nu thuis in een schmutzige Berlijnse nachtclub of op een Londense garagefeestje? Op Lowlands kan het sowieso!

A$AP Rocky is er weer bij en dat is prima. Wekenlang zat de Amerikaanse rapper na een ordinaire matpartij vast in Zweden, en was het maar de vraag of hij zijn plek in het Lowlands-programma kon invullen. Nu het antwoord positief blijkt, en A$AP bij de ondergaande zon daadwerkelijk aan zijn set begint, is de geest uit de fles. Van iemand die meer dan tien jaar in het vak zit en met wereldwijd succes liefst 150 tracks uitbracht, mag je verwachten dat hij het hoofdpodium van Lowlands een uur lang in zijn greep kan houden. Dat lukt hem niet. Niet met zijn eigen klassiekers ('Wild For The Night’, 'Telephone Calls’), niet met domme covers (‘Jump Around’, ’Smells Like Teen Spirit’) en hooguit een beetje met zijn recente hits (‘Praise The Lord’, ‘Buck Shots’). Het is allemaal nogal onsympathiek en kinderachtig. Zo verzamelt hij bh’s en roept hij met overdreven theatrale video’s op tot bijna ontelbaar veel moshpits. Maar aan alles komt een eind en in het geval van A$AP’s optreden is dat al na een schrale 49 minuten.

Op de derde Lowlands-dag is New Order de laatste live-act van de dag in de Bravo-tent. Eerder dit weekend kregen the Good, The Bad & The Queen en the National deze eer. Van deze drie acts trekt New Order veruit de volste tent. Het is dan ook meer dan 30 jaar geleden dat de iconen uit Manchester voor het laatst in Nederland te zien waren. Opvallend genoeg staat de Bravo niet alleen vol met oudere Lowlands-gangers. Ook de jongere generatie festivalbezoekers loopt warm voor de Joy Division klassiekers en eigen nummers uit jaren '80 die New Order vanavond ten gehore brengt. Hoewel niet alles even zuiver gezongen klinkt, is het songmateriaal zo sterk en de lichtshow zo mooi dat er van vergane glorie nog lang geen sprake is.

FOTOGRAFIE: Anne-Marie Kok   Irwan Notosoetarso  

12345678910
Tamino foto Lowlands 2019 - Zondag Tamino foto Lowlands 2019 - Zondag Tamino foto Lowlands 2019 - Zondag Tamino foto Lowlands 2019 - Zondag Tamino foto Lowlands 2019 - Zondag Tamino foto Lowlands 2019 - Zondag Willem foto Lowlands 2019 - Zondag Willem foto Lowlands 2019 - Zondag Willem foto Lowlands 2019 - Zondag Willem foto Lowlands 2019 - Zondag Willem foto Lowlands 2019 - Zondag  foto Lowlands 2019 - Zondag
 
12345678910
 
festival logo

PUKKELPOP 2019 - VRIJDAGEen nieuwe editie van Pukkelpop staat op uitbarsten. Natuurlijk is...

Lowlands 2019

LOWLANDS 2019 - ZATERDAG Dag twee van Lowlands was een dag met een paar stevige buien en heel veel...