VERSLAG: Pukkelpop 2019 - vrijdag

Festivalinfo was aanwezig op Pukkelpop 2019 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 52 foto's.

Naar het Pukkelpop 2019 - zaterdag verslag
Bekijk de Pukkelpop 2019 - vrijdag foto's

VERSLAG: Jasper Wognum  

Pukkelpop 2019 Vrijdag

Welkom op een nieuwe editie van Pukkelpop, het leukste festival van Belgie en misschien wel ver daarbuiten. Waar het vroeger vooral om de muziek ging zonder al te veel poespas is Pukkelpop nu een totaalbeleving geworden. Ieder jaar is er weer iets nieuws, al dan niet gesponsord door grote consultancybedrijven die jong talent aan zich proberen te binden.

Al bij de check-in op donderdagavond worden we verrast door de randprogrammering. "De maanlanding kan nooit hebben plaatsgevonden en als het je lukt om iets de lucht in te schieten geef ik u duizend euro, tot mijn bankroet erop volgt!". Balonnen en vuurwerk tellen niet.

Op deze avond is het dancegedeelte van het terrein geopend met uiteenlopende vaak lokale acts. Ook de Club en Beer Shack horen hierbij, alwaar de iets oudere jongere zich kan vermaken met classic rock en pinten.
In de boiler gebeurt iets heel anders. De gigantische en vooral hoge tent is het decor voor een nieuw wereldrecord. 320 full color lasers zorgen vier dagen voor een adembenemende lichtshow. Je vergeet af en toe te dansen tussen al dat moois.

Uiteraard wordt er door onze hele groep te vroeg gepiekt en starten we de vrijdag met een frisse kater. Plague Vendor geeft hem direct van jetje. Vooral de charismatische frontman met zijn Iggy Pop moves weet de boel op te schudden. Met een draadmicrofoon in het midden van de circle pit staan is een hele uitdaging, maar met wat hulp flikt hij het. We zijn wakker!

Inhaler heeft de tegengestelde uitwerking. Het Ierse kwartet lost de grote belofte van 'lijkt op U2 want zoon van Bono is frontman' niet in. Het is gewoonweg saai. Gewoon blijven oefenen jongens.

Wel heel gezellig is het bij Harvey Sutherland in de Castello. Een trio van drums bass en Keys speelt zijn materiaal bijna helemaal live. Als je niet oplet neigt het naar liftmuziek, maar wie luistert krijgt kleine dopamine stootjes kado uit soulvolle akoorden en funky rifjes. De zon is gaan schijnen, zowel in als buiten de tent.

Een beetje vroeg op de dag wellicht, maar daar trekt Shddr zich niets van aan op het open lucht dj podium Booth. Stevige techno, maar heel toegangkelijk. Een goede dosis energie voor de rest van de dag.

Stormzy, zweet zich intussen kapot op de main stage. In de zon is het lekker warm en zijn snelle rapstijl gooit daar nog wat graden bovenop. De in Engeland ongekend populaire rapper laat zien dat hij boven de norm uitsteekt. "Does anybody here smoke weed?" Tja, dat mag dus niet op Pukkelpop. Als gevolg van een drugsgerelateerd sterfgeval op Tomorrowland is de organisatie gebrand op een zero tolerance beleid. Geen handel, geen gebruik. Dat is uiteraard onmogelijk te handhaven, maar geeft een helder signaal.

Beraadgeslagen staat niet op het podium maar in het publiek. Het duo bestaande uit een drummer en keyboardspeler/zanger maken het niemand makkelijk met tegendraadse ritmes en onverwachte wendingen, maar het is ongelooflijk funky en het plezier spat ervan af! Ik word hier intens gelukkig van. Deze heren leggen de lat heel hoog.

Dermot Kennedy is voorspelbaarder maar goed. Hij komt wat timide over in zijn GI Joe outfit en lijkt verrast en geintimideerd door de grote opkomst. Muzikaal is het goed te pruimen voor zowel de zwijmelmeisjes als de muziekliefhebber van middelbare leeftijd.

Yves Tumor staat veel te hard te knallen en daardoor wordt het helaas een slepende bal herrie. Meh.

Raketkanon heeft de riffs van lekkere lome stonerrock, maar die riffs houden vaak net niet lang genoeg aan en dat maakt het wat rommelig. Live blijft er weinig van hun nummers over, want alles ontaard in dezelfde uitbarsting van geweld. Met iets meer afwisseling wordt dit veel beter.

Tijd om de lasershow nog eens te bewonderen in de Boiler Room. Modestep doet dubstep nadat het genre officieel werd opgeheven en dat klinkt alsof de ctrl-c, ctrl-v combinatie op de computer van Skrillex vast is blijven zitten.

Dan iets waar ik de hele dag naar heb uitgekeken. Idles in de Club. Wat een briljante band. Ze geven je alles. Agressie, uitbundig plezier, politieke boodschap, humor en een hele lekkere bak herrie. Crowdsurfende gitaristen, rondspugende zanger, flirten met alles dat gay is en dan weer keihard rocken in je boxershort. Het ontspoort volledig en dat maakt het nog leuker. Wat een helden. Meer hoeven we vandaag niet te zien, maar een pintje kan er altijd bij.
Tot morgen!

FOTOGRAFIE: Natasja de Vries  

12345
Blackwave. foto Pukkelpop 2019 - vrijdag Blackwave. foto Pukkelpop 2019 - vrijdag Blackwave. foto Pukkelpop 2019 - vrijdag Blackwave. foto Pukkelpop 2019 - vrijdag Blackwave. foto Pukkelpop 2019 - vrijdag Flohio foto Pukkelpop 2019 - vrijdag Flohio foto Pukkelpop 2019 - vrijdag Flohio foto Pukkelpop 2019 - vrijdag Frank Carter & The Rattlesnakes foto Pukkelpop 2019 - vrijdag Frank Carter & The Rattlesnakes foto Pukkelpop 2019 - vrijdag Frank Carter & The Rattlesnakes foto Pukkelpop 2019 - vrijdag Frank Carter & The Rattlesnakes foto Pukkelpop 2019 - vrijdag
 
12345
 
festival logo

PUKKELPOP 2019 - ZATERDAGGrote headliners en underground muziek. Pukkelpop heeft het allemaal. Meer...

Lowlands 2019

LOWLANDS 2019 - ZONDAG Aan al het goed komt een eind. Ook aan Lowlands 2019. Vandaag doet...