VERSLAG: Pukkelpop 2019 - zaterdag

Festivalinfo was aanwezig op Pukkelpop 2019 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 56 foto's.

Naar het Pukkelpop 2019 - vrijdag verslag
Naar het Pukkelpop 2019 - zondag verslag
Bekijk de Pukkelpop 2019 - zaterdag foto's

VERSLAG: Jasper Wognum  

Pukkelpop 2019 Zaterdag

Regen! bah. Vandaag wordt het vochtig op Pukkelpop. Beginnen met Franc Moody is dan geen straf. Vrolijke discofunk opent de dag als tegenhanger van Evil Invaders die de mainstage doen beven met snoeiharde speedmetal. Toch mist er iets aan Ned Franc en Jon Moody. Het is wel erg gladjes. Met een klein scherp randje zou het allemaal net wat interessanter zijn. Hoe dan ook 'Dopamine' gaat erin als koek.

In de club wordt Life aangekondigd als vriendjes van Idles. Dat legt de lat wel heel hoog en Life worstelt in de eerste nummers om die vergelijking enigszins waar te maken. Eenmaal op stoom hoor de potentie, afgewisseld met een ferme 'Fuck Brexit!'.

Op naar weer iets totaal anders! Dat is wat Pukkelpop een van de leukste, zo niet het allerleukste festival maakt: nieuwe dingen ontdekken. We passeren TheColorGrey en blijven even luisteren. Mierzoete soul en hiphop uit vervlogen decennia horen we. Kan dat nu nog? Ja hoor, als je er je shirt bij uittrekt is het prima voor de jongen meisjes voorin de Marquee.

Channel Tres is aangekondigd als rapper uit compton die deep house doet. Geen idee hoe dat er live uit kan zien, maar dit was misschien wel het laatste dat we verwachtten! Geen band geen dj, maar een leeg podium met Channel Tres en twee klassiek geschoolde dansers. De synchrone dansjes zijn erg vermakelijk en bieden een mooi contrast met de verwachting. Muzikaal is het eigenlijk heel kaal, maar zeer effectief. Put some sub in that bitch! Nog meer sub?? Dan gaan mensen over hun nek! Dit is er een om in de gaten te houden.

Terug in de Marquee heeft Whitney de drummer midden vooraan op het podium geplaatst, met de andere bandleden er in een halve cirkel achter. Voor de gelegenheid heeft drummer en zanger zijn mooiste iets te grote witte t-shirt aangetrokken. Hun mengelmoesje van zwarte en blanke muziek uit het Amerika van de jaren '60 biedt troost tijdens hevige regen, maar is net zo opwindend als een heel seizoen van Rail Away.

Opwinding is waar De Jeugd Van Tegenwoordig letterlijk op draait. Willie Wartaal heeft speciaal voor ons de regen op pauze gezet. We zien een leuke greatest hits show, maar het veld voor main stage heeft moeite om echt los te gaan. De regen, het tijdstip, het feit dat de jeugd niet meer zo jeugdig is? De mannen van gemiddelde leeftijd doen hun best en uiteindelijk is het toch een feestje.

Wat zou Mike D te bieden hebben? De vijftiger gaat tegen eerdere beloftes in met het materiaal van The Beasty boys aan de haal. Dat zou een groot feest voor de wat oudere festivalganger kunnen worden. Het heeft helaas het niveau van een campingdisco. Zijn meegebrachte dj is matig en Mike D voegt er wat flarden rap en storende sound effects aan toe. De tegenvaller van de dag.

Hoe anders is Brass Against. Het idee van geblazen versies van stevige rock klassiekers is leuk en de uitvoering nog leuker. Zeker als het New Yorkse gezelschap haar zangeres inzet. Wat een brok energie is dat! Dankzij haar gaat de Club tent voor het eerst vandaag echt helemaal los.

Jorja Smith wordt bejubeld dankzij samenwerkingen met onder andere Stormzy. Kan ze dat waarmaken? Ze bewijst in ieder geval dat ze veel in huis heeft. Een soulvolle band, een stem die beweegt van Adele naar Amy Winehouse en een opvallende verschijning. Nu nog het materiaal om een echte popster van haar te maken. Daar is het nu nog te vlak.

Disco is weer helemaal terug en acts als Parcels en Jungle gaan daar gretig mee aan de haal. Gelukkig is disco hele gezellige muziek en daar hebben we behoefte aan terwijl het buiten weer keihard regent. Daar moet Royal Blood op mainstage tegen knokken. Ze overtuigen, maar wel op verwaterde wijze.

De invallende duisternis sluit prima aan bij het stemmige optreden van Sohn in de Castello. Niet de makkelijkste elektronica voorzien van eindeloos stemmige en soulvolle zang. Een bakkie troost in een drassig landschap.

Gefeest moet er natuurlijk ook worden. Niet zozeer bij The Streets, want die steken er weinig moeite in, behalve dan in het doorzeuren over drie flessen champagne waar straks iets ongekends mee gaat gebeuren. Even doorlopen naar de Lift is de moeite waard. Daar maakt Altin Gun er een swingend Turks feestje van. Een geslaagde cross-over traditionele turkse muziek en catchy westerse ritmes. Hier kun je weer lekker opwarmen.

Daarna verregend het optreden van Tame Impala op mainstage. Het mag de pret niet drukken en de psychedelica vliegen ons om de oren en de regen verandert in kleurige confetti. Doorweekt zwalken we terug naar ons tijdelijke onderkomen in de villawijk van Kiewit.

FOTOGRAFIE: Arne Desmedt  

12345
Anne-Marie foto Pukkelpop 2019 - zaterdag Anne-Marie foto Pukkelpop 2019 - zaterdag Anne-Marie foto Pukkelpop 2019 - zaterdag Anne-Marie foto Pukkelpop 2019 - zaterdag Basement (UK) foto Pukkelpop 2019 - zaterdag Basement (UK) foto Pukkelpop 2019 - zaterdag Basement (UK) foto Pukkelpop 2019 - zaterdag Basement (UK) foto Pukkelpop 2019 - zaterdag De Jeugd Van Tegenwoordig foto Pukkelpop 2019 - zaterdag De Jeugd Van Tegenwoordig foto Pukkelpop 2019 - zaterdag De Jeugd Van Tegenwoordig foto Pukkelpop 2019 - zaterdag De Jeugd Van Tegenwoordig foto Pukkelpop 2019 - zaterdag
 
12345
 
festival logo

PUKKELPOP 2019 - ZONDAGAlweer de laatste dag van Pukkelpop 2019. Wat vliegt die tijd toch! Nog een...

Pukkelpop logo

PUKKELPOP 2019 - VRIJDAG Een nieuwe editie van Pukkelpop staat op uitbarsten. Natuurlijk is...