VERSLAG: Pukkelpop 2019 - zondag

Festivalinfo was aanwezig op Pukkelpop 2019 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 59 foto's.

Naar het Pukkelpop 2019 - zaterdag verslag
Bekijk de Pukkelpop 2019 - zondag foto's

VERSLAG: Jasper Wognum  

Pukkelpop 2019 Zondag

Nou moe?! Is het alweer de laatste dag? Time flies when you're having fun. Tijdens de bloody mary's regent het nog uitbundig, maar al snel wordt het droog. Al vroeg staat Pennywise op het programma en wel op mainstage. Vreemd eigenlijk dat de punkrockers van weleer met hun anthem 'Bro Hymn' op het middaguur zo'n groot veld op worden geslingerd. Gedurende hun hele optreden kun je nog met gemak in het voorste vak gaan staan en wild rondzwaaien zonder iemand te raken. Vaders laten hun kroost voor de gein crowdsurfen.

Ertebrekers 80s Extravaganza belooft een feest van herkenning te worden voor iedereen die opgroeide in de jaren '80, aldus frontman Flip Kowlier. Daar is niets aan gelogen! Wij oude mensen genieten met volle teugen, helemaal als Soulsister, dat enkele hits had in die tijd, op het podium verschijnt. Een glimlach van oor tot oor.

Over het gehele terrein verschijnt een bepaald type meisje. Paars of blauw haar, een grunge meets H&M kledingstijl en ergens een vermelding van de naam Eilish. Ze overspoelen de weide en zijn in weinig anders geinteresseerd dan Billie. Die meisjes moeten nog wel even doorbijten, want eerst is Airbourne aan de beurt. Onversneden hardrock in ACDC traditie. Om dat kracht bij te zetten slaat zanger en gitarist Joel O'Keeffe demonstratief een halve liter blik bier kapot op zijn hoofd. Daarnaast is er vermaak in de vorm van een doorlopend bier gooi en vang spektakel. Naast de generieke hardrock is dat een welkome afwisseling.

Nu is er de keuze tussen Durand Jones & The Indications of Billie Eilish.. Makkelijk gemaakt, maar speciaal voor jullie gaat het jongste meisje uit onze groep wel kijken en appt mij het volgende.
Live is de productie net zo gelikt als op het album. De bas is bijzonder hard, die voel je, maar overstemt haar teveel, alsof Billie niet gehoord mag worden. Jammer, want ze kan wel zingen. Wel hoor je dat het vele optreden de laatste tijd zijn tol eist. Ze hoest tussen het zingen van “Wish you were gay”, Pas tijdens “Ocean Eyes” mogen we haar horen en dan is het echt goed. Billie geniet oprecht van haar publiek. De marketingmachine heeft zijn werk gedaan. Ze staat hier, op het hoofdpodium en de meisjes vinden het fantastisch. Maar had ze niet in de Marquee thuisgehoord?

Dan Durand Jones. Een festivalpubliek boeien zonder alle registers open te trekken is zeker op de laatste dag lastig. The Indications maken er een kunst van. Zoete soul uit vervlogen tijden zo strak neerzetten en het sexy houden is heel knap. Dan is er ineens een korte gitaarsolo die alles openbreekt. Het tempo gaat omhoog en het wordt een feestje waar James Brown zijn vingers bij had afgelikt. Te makkelijk? Probeer het nu maar weer eens klein te maken. Dat flikt Durand met gemak. Afsluiten met pure liefde. Hij maakt zijn eigen vreugdedansje zodra het achter de rug is. Ga deze mensen zien als je de kans krijgt.

Zichtbaar genieten doet ook Anderson Paak. De zon schijnt ineens volop en The Free Nationals zijn inmiddels met genoeg om het grote buitenpodium te vullen. Vanaf zijn opkomst heeft hij een brede grijns op zijn gezicht en die blijft. Tussendoor gooit Anderson nog even een taart in het gezicht van zijn jarige gitarist. Het is een grote uitbarsting van plezier. Een beetje jammer is wel dat 40% van het publiek vandaag voor Eilish gekomen lijkt, want niemand krijgt het veld echt vol de rest van de dag.

Kelis horen in de Marquee is best even leuk, maar verder niet noemenswaardig. Bovendien moeten we ons voorbereiden op Prophets of Rage. Wat krijg je als je Rage Against The Machine, Audioslave, Public Enemy en Cypress Hill op een hoop gooit? Nekpijn! Uiteraard werkt het concept, maar pas echt als het repertoire van Rage aan de beurt komt. Fuck you, I won't do what you tell me!

Maar wacht eens even. Dit is niets vergeleken bij wat de Opposites flikken in de Dance Hall! Tot ver buiten de tent staat het vol en werkelijk iedereen gaat los. Er zijn zelfs pitjes tot aan de eettentjes. Amsterdamse tongval en Hollandse gabber overrompelen een uitzinnige menigte. Petje af voor dit stukje entertainment. Had dit niet de afsluiter op mainstage moeten zijn?

Een uitstekende editie van Pukkelpop zit er weer op. Ik kan niet wachten tot volgend jaar.

FOTOGRAFIE: Natasja de Vries  

12345
The Opposites foto Pukkelpop 2019 - zondag The Opposites foto Pukkelpop 2019 - zondag The Opposites foto Pukkelpop 2019 - zondag Twenty One Pilots foto Pukkelpop 2019 - zondag Twenty One Pilots foto Pukkelpop 2019 - zondag Twenty One Pilots foto Pukkelpop 2019 - zondag Twenty One Pilots foto Pukkelpop 2019 - zondag Twenty One Pilots foto Pukkelpop 2019 - zondag Poppy foto Pukkelpop 2019 - zondag Poppy foto Pukkelpop 2019 - zondag Poppy foto Pukkelpop 2019 - zondag Poppy foto Pukkelpop 2019 - zondag
 
12345
 
festival logo

M'ERA LUNA 2019Eén van de grootste festivals in de 'Schwarzen Szene', de Duitse benaming...

Pukkelpop logo

PUKKELPOP 2019 - ZATERDAG Grote headliners en underground muziek. Pukkelpop heeft het allemaal. Meer...