VERSLAG: Dance Valley 2008

VERSLAG:

Dance Valley 2008

Juli is een goede maand voor de dance scene. Zo kunnen we in Amsterdam terecht voor Sensation White en Black, 5 Days Off en vertonen veel dj’s hun kunstjes op vakantiebestemmingen als Ibiza en Lloret de Mar. Er is één evenement wat er al jaren bovenuit toornt en waar door velen al maanden naar uit wordt gekeken; Dance Valley. Trok het festival bij de opening in 1995 nog maar 8000 bezoekers, vijf jaar later waren dit er 90000. De organisatie kon zoveel bezoekers niet aan en we herinneren ons allemaal nog wel de beelden op het journaal van onderkoelde mensen. Er werd een bezoekerslimiet ingesteld van 40000 mensen en sindsdien loopt het festival op rolletjes. Het terrein van Dance Valley is gigantisch, er staan in totaal vijftien podia.

Vanaf Amsterdam Sloterdijk wordt een pendelbus genomen die ons afzet bij Snow Planet in Spaarnwoude. Om het makkelijk te maken blijkt dat we bijna een complete cirkel om het terrein moeten lopen naar de ingang. Deze wandeling voert ons langs een pittoreske omgeving met veel groen en zelf een veldje waar paarden lopen. Als er een bui losbarst voelt het helemaal alsof we stiekem gecast zijn voor Survivorman op Discovery Channel. Het zou prettig zijn als de organisatie hier in de komende edities verandering in brengt.

Eenmaal op het terrein is de eerste dj die we aantreffen John Digweed. John Digweed heeft al jaren zijn eigen radioshow in Engeland en staat vooral bekend om zijn mixen. Ook op Dance Valley valt de progressieve house in de smaak; er wordt flink gedanst in een volle Renaissance tent.

De uit de Verenigde Staten afkomstige Casey Keyworth staat bij het publiek beter bekend als Breakfast. Terwijl de vallei bij het hoofdpodium langzaam vol begint te lopen met mensen breekt de zon af en toe door. Breakfast laat het publiek genieten van zijn mix waarin we onder andere ‘Southern Sun’ van Paul Oakenfold voorbij horen komen.

Net als Breakfast zit ook Jessie Vendetta onder de paraplu van Flashover Recordings. Jessie draait een mix van minimal, house en electro en laat onder andere ‘LoFi’ horen. Ook de mensen die geen drugs gebruikt hebben kunnen nu genieten van golvende heuvels, dit door de massa dansende mensen.

Terwijl gedacht wordt dat er een kortere route naar de Electronation tent gevonden is, blijkt dat we nietsvermoedend het open vrouwen urinoir gevonden hebben. Blijkbaar heeft niet iedereen zin om in de rij te staan voor de toiletten. Eenmaal aangekomen in een amper gevulde Electronation tent staat Nitzer Ebb zijn kunsten te vertonen. Er staan een hoop oudere jongeren los te gaan wat niet geheel vreemd is aangezien Nitzer Ebb al sinds 1982 meedraait.

Dan is het eindelijk tijd voor Ferry Corsten om zijn eigen podium te betreden. Ferry is een graag geziene gast op dit soort feesten en het publiek smult van zijn muziek. De mix tussen electro, trance en techno zorgt voor een uitzinnige menigte. De nummer acht dj van de wereld staat op één november in Ahoy Rotterdam.

Vreemde eenden in de bijt zijn het altijd; De Jeugd Van Tegenwoordig. Wat ze precies op Dance Valley te zoeken hebben blijkt niemand echt te weten maar dat mag de pret niet drukken. De heren maken er een gezellige show van en laten het publiek springen, dansen en raar doen op nummers als ‘Buma in Mijn zak’, ‘Hollereer’ en ‘Flap Flap’.

Nadat de modderglijbaan naar beneden ternauwernood ontlopen is staat het bij het hoofdpodium bomvol mensen. De eer is aan Carl Cox om de vallei te laten schudden op zijn grondvesten tot het einde. Met een ondergaande zon en de house en techno die je om de oren knalt is het feest helemaal af. Dance Valley 2008 is goed verlopen. Met de organisatie was niks mis, het weer zat mee, er was voldoende plek om te eten of drinken, maar bovenal was de line-up gewoon top!

 
festival logo

NORTH SEA JAZZ 2008Het North Sea Jazz festival vindt dit jaar voor de derde keer plaats in het...

festival logo

ROSKILDE 2008 Roskilde is met gemak het grootste festival van Scandinavie. Hoewel het...