VERSLAG: Zwarte Cross 2008

Festivalinfo was aanwezig op Zwarte Cross Festival 2008 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 102 foto's.

VERSLAG:

12

Zwarte Cross - deel 1

Het Zwarte Cross festival is in iets meer dan tien jaar uitgegroeid van een kleine crosswedstrijd naar een van de grootste festivals van Nederland. Festivalinfo neemt voor het eerst ook een kijkje.

De eerste dag van Zwarte Cross is gratis voor 6 miljard mensen. Eerst waren het alleen allochtonen die een hart onder de riem gestoken kregen, maar omdat sommige mensen daar niet de humor van in konden zien, werd besloten iedereen gratis toegang tot het festivalterrein te verlenen. Dat was in de regio niet tegen dovemansoren gezegd. Het festivalterrein staat vol locals die zich het bier goed laten smaken.

Dat Zwarte Cross met een dikke knipoog gemaakt wordt is gelijk te merken. Op weg naar de hoofdingang staan al de eerste borden met elk een grappige tekst. Zo wordt ons medegedeeld dat het nog maar drie kilometer lopen is (100 meter is een nauwkeurigere schatting) en zien we de oproep om het zoutgehalte vooral op peil te houden. Voor het gemak is er een zoutlik-blok aan de paal bevestigd.

Deze borden blijken over heel het gigantische festivalterrein te staan. Het is gniffelen geblazen bij het bord 'Pers'-ruimte bij de Dixies. Het terrein is verder uitstekend verzorgd. Zo is er een demonisch aangeklede metalweide, een volwaardig kinderparadijs, een aantal kermisattracties en flink wat hele grote tenten en podia.

Op de metalweide voelt Belphegor zich op zijn plaats op het Black Cross festival. De black metalband heeft zich vernoemd naar een demoon die mensen helpt ontdekkingen te maken met de belofte van rijkdom. Een handje fijnproevers heeft de Oostenrijkers al lang ontdekt, maar voor de meeste festivalbezoekers is dit toch een bruggetje te heavy.

Wat er bij de bierdrinkende massa beter ingaat is the Bellrays. De band staat onder leiding van soulzangeres Lisa Kekaula, die we natuurlijk kennen als soulstem van Basement Jaxx. De Bellrays maken garagerock op een hoge versnelling die bijzonder wordt door de krachtige stem van Kekuala. Het is helaas te merken dat de band niet zo vaak op zo'n groot podium speelt.

Het Zwitserse Eluveitie, bewijst dat je niet uit het Engelse continent hoeft te komen om Keltische folk-metal te maken. Af en toe melodieus met viool en fluit, dan weer met stevige grunts, Eluveitie zet zijn beste beentje voor. Op de schitterend aangeklede metalweide, leidt een grote fik op de achtergrond een beetje af, maar dat drukt de pret geenszins.

Saxon hoef je niet te vertellen hoe je een rockshow neerzet. Dat is maar goed ook, want de band moet alles uit de kast halen om hun optreden niet te laten verregenen. De rechtdoorzee heavy rock van de band doet het gelukkig erg goed. Terecht klopt de band zichzelf op de borst als het na dik een uur regen nog steeds vol staat voor het hoofdpodium.

Op de camping wordt het met een rock'nroll circus, tiroller hutte, kampvuur podium en piratencafe uiteraard nog erg laat. Een beetje regen doet hier helemaal niks aan af.

12

FOTOGRAFIE: Marieke Waalwijk  

123456789
All Missing Pieces foto Zwarte Cross 2008 All Missing Pieces foto Zwarte Cross 2008 The Bloody Honkies foto Zwarte Cross 2008 The Bloody Honkies foto Zwarte Cross 2008 Chiraw foto Zwarte Cross 2008 Chiraw foto Zwarte Cross 2008 Chiraw foto Zwarte Cross 2008 Epica foto Zwarte Cross 2008 Epica foto Zwarte Cross 2008 Epica foto Zwarte Cross 2008 Freaky Age foto Zwarte Cross 2008  foto Zwarte Cross 2008
 
123456789
 
festival logo

DOUR FESTIVAL 2008Dour groeit. Jaarlijks wordt het festival populairder. Ook dit jaar was het...

festival logo

BUNKERPOP 2008 Bunkerpop is inmiddels een regionale legende. Sinds 1984 staat het festival...