VERSLAG: Stonehenge 2008

VERSLAG:

Stonehenge 2008

“Stonehenge Festival: Small in size. HUGE in reputation.” kopt de website van het Steenwijkse festival. Eens per jaar ziet dit Overijssels dorp een kudde zwartgeklede mensen voorbij komen van en naar Stonehenge Festival. Na de vorige uitverkochte edities was het dit jaar eens net niet uitverkocht, hoewel er dit jaar ook meer kaarten beschikbaar waren dan vorige jaren. Namen als Entombed en Belphegor zorgden toch voor een vol terrein.

De meeste bands spelen deze zaterdag 26 juli op het buitenpodium, achter De Buze (waar zich het binnenpodium bevindt). De opener van de band Côte d’Aver. Ondanks de Franse naam weet de band tussen alle grindcore door slechts één chanson te plaatsen, in de vorm van goregrind.

Vijf minuutjes later dan gepland stappen de Franse knapen Goryptic het podium op. Na het nodige geworstel met hun eigen monitoren wil de show die een klein half uur duurt ook niet helemaal los komen. Ondertussen met de tropische temperaturen snel een dood biertje halen bij het barretje dat aan de zijkant van het grasveld staat.

Van onze zuiderburen wordt dit jaar een grind-bandje geleend. Een grind-bandje? Eigenlijk niet. Leng Tch’e is natuurlijk al lang geen onbekende meer in Nederland. Wel nieuw is zanger Serge Kasongo, deze Walloniër mixt Engels met wat Nederlandse woordjes en weet het publiek op te zwepen. De eerste degelijke moshpit barst los voor het podium en de band heeft het duidelijk naar zijn zin.

Is er medisch personeel op Stonehenge? Jazeker, Dr. Doom komt grinden. De eerste band die binnen in De Buze speelt vuurt een half uur lang een muur van geluid op het publiek af. Misschien tijd om de naam te veranderen in Dr. Grind? Ze hebben er duidelijk talent voor.

Dark Age kwam dit jaar met een veelbelovend album. ‘Minus Exitus’ werd door de pers al om geprezen en was zelfs album van de maand in het Duitse Metal Hammer. Op Stonehenge laat de band zien waarom: een uur lang wordt er geknald. De band verveelt geen moment en gaat lachend het podium af.

Wanneer het Italiaanse Sadist het podium op klimt staan er redelijk wat mensen voor het podium. De band is na lange afwezigheid weer in Nederland en dit heeft zeker wat mensen overgehaald om naar Steenwijk af te reizen. Halverwege de set valt licht en geluid echter totaal weg. De band weet hier goed mee om te gaan en pakt na vijf minuutjes de draad weer op.

Onheil mag in het te kleine zaaltje aantreden om half 8 ’s avonds. Voordat de band het podium opkomt staat het al vol. Ondanks dat het publiek voornamelijk voor deathmetal kwam (we spreken hier over de enigste black metalband van de dag) weten deze gasten zeker te overtuigen.

Het uit Oostenrijk afkomstige Belphegor zit sinds enkele jaren in een groeispurt. Met elk album verbetert de band zichzelf en ook live staan de shows als een huis. Belphegor is duidelijk de nummer één van Stonehenge Festival.

Maar Entombed dan? Alsof de organisatie het spreekwoordelijke Onheil over zich af riep, begon het te regenen en onweren na de show van Belphegor. De band trad ruim over tijd nog binnen op. Helaas wou de NS in Steenwijk daar geen rekening mee houden.

Deze editie van Stonehenge was zeer geslaagd. Tot volgend jaar Steenwijk!

 
festival logo

HALDERN POP 2008Wat in 1980 als openluchtpicknick voor veertien misdienaars begon, is vandaag...

festival logo

DOUR FESTIVAL 2008 Dour groeit. Jaarlijks wordt het festival populairder. Ook dit jaar was het...