VERSLAG: NN North Sea Jazz 2022 - zondag

Festivalinfo was aanwezig op NN North Sea Jazz 2022 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 73 foto's.

Naar het NN North Sea Jazz 2022 - zaterdag verslag
Bekijk de NN North Sea Jazz 2022 - zondag foto's

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Zondag

North Sea Jazz biedt de meest brede diversiteit aan stijlen. Op de opening van de derde dag wordt dat maar weer helder. Op het grote Nile podium stond oorspronkelijk een mooi popprogramma met Black Pumas, H.E.R. en Alicia Keys. Op andere plekken uiteraard jazz, maar ook hiphop, soul en wereldmuziek. Ook met het wegvallen van de Black Pumas verveelt de laatste North Sea Jazz dag geen moment.

De mannen van Roaring Cats vermaken in het zonnetje een etend publiek met heerlijke New Orlean jazz. De Amsterdamse heren staan strak in pak en maken er een swingend feestje van. Op het podium ernaast speelt de Malinese Fatoumata Diawara een net zo dansbaar optreden. De Afrikaanse ritmes zijn doorspekt met lichte funk. In het verlengde van Amadou & Mariam maakt Diawara er een goed feestje van, waarbij ook haar krachtige stem opvalt.

Helaas moesten de mannen van Black Pumas afzeggen. Het ZO! Gospel Choir biedt met zangeressen Shirma Rouse en Berget Lewis een swingend alternatief. Met name bekender gospelwerk zoals ‘The Old Landmark’ en ‘Shackles (Praise You)’ van Mary Mary kan op veel enthousiasme rekenen.

H.E.R. is inmiddels al een gevestigde artiest geworden. Met zes Grammy’s en een Oscar op zak treft ze een stampvolle Nile zaal aan. De eerste helft van het optreden is het zoeken naar de kracht. Na een knallende start op ‘We Going Crazy’ van DJ Khaled lukt het H.E.R. niet om indruk te maken te midden van de hiphopbeats van haar band. De beats klinken bedompt. Alsof ze verstompt worden door water. De omslag vindt plaats vanaf ‘Make It Rain’ van Foy Vance. H.E.R. grijpt een gitaar en ontpopt zich tot een fantastische rockster. Dit is ook het eerste moment waarop het volledige bereik van haar soulstem klinkt. Wat een fantastische cover! Het optreden rolt daarna geweldig door. Met nog een paar covers, een drumsolo van H.E.R. en in de finale nog enkele knallende uithalen en hiphopbeats. H.E.R. overrompelt daarmee in het laatste half uur volledig. Als die lijn wordt vastgehouden dan lijkt het erop dat H.E.R. hard op weg is om over een paar jaar de plek van Alicia Keys in te nemen.

Het is Alicia Keys die haar respect ook uitspreekt voor H.E.R., maar tegelijk zelf tekent voor het hoogtepunt van drie dagen North Sea Jazz. Keys is vandaag fantastisch bij stem. In haar glitterpak oogt Keys precies met wat ze neerzet. Iemand die je niet met fluwelen handschoenen hoeft aan te pakken, maar iemand die zin heeft in een feestje. Keys knalt er keihard in. ‘You Don’t Know My Name’ krijgt gelijk aan het begin een energieke versie, inclusief reggae remix, ingebouwd tussen nieuwe swingende liedjes. Die vibe blijft de gehele anderhalf uur behouden. Keys remixt er lustig op los. Hiphop- en technobeats knallen de Nile in. Allemaal ter dienst van die stem van Keys. De eerste liefde van het publiek blijft gelukkig niet onbeantwoord met de bekende liedjes. North Sea Jazz krijgt in een show die bijna 30 minuten uitloopt fantastische versies van ‘Empire State of Mind’, ‘Fallin’ en speciaal voor de ouders van de kinderen op de eerste rij een voortreffelijke ‘If I Ain’t Got You’.

Keys is daarmee een waardige afsluiter van een North Sea Jazz die in het teken stond van verschillende generaties krachtige stoere vrouwen. Diana Ross, Erykah Badu, H.E.R. en Alicia Keys waren de toppers van deze editie. En ook Lianna LaHavas, Trixey Whitley en Fatoumata Diawara. North Sea Jazz laat zien dat het helemaal niet moeilijk is om een genderneutrale line-up te presenteren. Alle zangeressen zijn geïnspireerd door dezelfde lijn van blues, gospel, jazz, soul en zelfs hiphop. Niet voor niets stijlen die in alle zalen terugkeren. North Sea Jazz haalt uit elk van die stijlen de grootste muzikanten van dit moment. Dat creëert een chemie dat ook in de bekende namen het beste naar boven haalt. Mede daardoor tekenen de zangeressen ongetwijfeld voor de beste en meest verrassende momenten van deze editie van North Sea Jazz.

FOTOGRAFIE: Charles Batenburg  

1234567
New Cool Collective foto NN North Sea Jazz 2022 - zondag New Cool Collective foto NN North Sea Jazz 2022 - zondag New Cool Collective foto NN North Sea Jazz 2022 - zondag  foto NN North Sea Jazz 2022 - zondag  foto NN North Sea Jazz 2022 - zondag  foto NN North Sea Jazz 2022 - zondag  foto NN North Sea Jazz 2022 - zondag  foto NN North Sea Jazz 2022 - zondag Fatoumata Diawara foto NN North Sea Jazz 2022 - zondag Fatoumata Diawara foto NN North Sea Jazz 2022 - zondag Fatoumata Diawara foto NN North Sea Jazz 2022 - zondag Fatoumata Diawara foto NN North Sea Jazz 2022 - zondag
 
1234567
 
festival logo

WESTERPOP 2022In Delft vond dit weekend het altijd gezellige Westerpop plaats....

NN North Sea Jazz logo

NN NORTH SEA JAZZ 2022 - ZATERDAG Rotterdam Ahoy is zoals elk jaar weer omgetoverd tot het grootste indoor...