VERSLAG: Definitie van Dopeheid - 26/10 - 013

VERSLAG:

Definitie van Dopeheid - 26/10 - 013

Al vijftien edities lang probeert men er in Tilburg achter te komen wat de definitie van dopeheid is. De vijftiende en (voorlopig?) laatste editie moet de gehele definitie uiteindelijk kunnen formuleren. Op het affiche veel (over)bekends en hier en daar wat onbekends.

De nederhop is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt wat betreft kwantiteit. Waren het in de jaren ’90 slechts enkele groepen die de dienst in het genre uitmaakten (we noemen een Osdorp Posse of een Extince), tegenwoordig kun je door de bomen het bos niet meer zien. Dopeheid is per definitie geen commerciële hiphop, dus matig getalenteerde rappers zoals Ali B en Yes-R, met een prima marketingteam achter zich, zul je niet in Tilburg aantreffen. Nee, het affiche van DVD15 behelsde voornamelijk de crème de la crème van de nederlandstalige hiphop. Uiteraard was er weer een flinke afvaardiging uit Zwolle gekomen, maar ook Amersfoort, Breda, Utrecht en andere hiphopsteden waren aanwezig.

Het controversiële duo Steen & Spinal komt dan weer uit Utrecht en mocht optreden in een volle grote zaal. Het duo leek op het podium wel tevreden te zijn met de omstandigheden, want er werd nauwelijks opgeroepen ‘elkaar de kanker in te slaan’. Nee, eigenlijk was dit een doodnormaal hiphop-optreden en gezien de verhalen vooraf viel dat toch enigszins tegen.

Helaas stond Diggy Dex in de file. De organisatie leek matig contact te hebben met Diggy, aangezien men niet wist of hij überhaupt nog op zou komen dagen of dat hij slechts verlaat zou zijn. Hij bleek slechts wat later te komen en gaf een behoorlijk teleurstellend optreden. Zijn cd Mayonaise voor de Ziel is minimaal één van de beste hiphop-cd’s van 2008, maar live wilde het totaal niet overkomen. Jammer.

Nee, dan de Bredase Fotosynthese. Onlangs kwam Foto op de proppen met de uitstekende EP Grootspraak en live blijkt deze 15-jarige (!) een publiek prima voor zich te kunnen winnen. Fotosynthese was ongetwijfeld dé verrassing van DVD15 en de grote zaal begint voor hem te lonken.

De zelfgekroonde keizer van de nederhop, Jiggy Dje, zit momenteel in Kohfie Konnect en bracht met deze groep de plaat Hetiszover uit. Geen briljante cd en ook live is het geen blijvertje. Het beklijft nauwelijks en ook voor Jiggy Dje geldt dat een titel als ‘keizer van de nederhop’ ook niet tijdloos is. Dit kan echt beter.

De laatste acts in de grote zaal bestond geheel uit Zwollenaren. Het lijkt alsof Zwolle deze line-up zo opgeëist heeft, want een Blaxtar hoort uiteraard niet in een grote zaal. Bij Blaxtar vinden we de definitie van dopeheid sowieso niet, alhoewel Blaxtar wel genadeloos aantoont hoe onvoorstelbaar saai, monotoon en nietszeggend Nederlandstalige hiphop ook kán zijn. Dat kan z’n kleine broertje een stuk beter. Typhoon weet wederom te overtuigen, maar het wordt wel hoog tijd dat hij met nieuw materiaal gaat komen want zijn Tussen Licht en Lucht mag dan een uitmuntende cd zijn, de nummers op deze plaat hebben we intussen wel gehoord.

Dat bewijst eens te meer de kracht van Opgezwolle. Hoewel de groep niet meer bestaat, zijn Sticks & Rico gelukkig niet te beroerd om het materiaal van Opgezwolle live ten gehore te blijven brengen. Een prima best-of passeert de revue en hoewel Sticks & Rico zoals altijd gloreerden en het hoogtepunt van de avond betekenden, zegt dat wel iets over de huidige toestand van de nederhop. Staat het genre stil? Hoelang blijven Sticks & Rico met zulk oud materiaal de vaandeldragers? Het wordt tijd voor wat concurrentie in die top, want de heren staan zijn hier nogal eenzaam. En stilstand lijkt toch niet de definitie van dopeheid te zijn. Nee, de definitie van dopeheid is DVD15 zelf gebleken. Qua programmering, organisatie, locatie, publiek en gedoogbeleid bleek DVD15 een schot in de roos.

 
festival logo

POPRONDE ENSCHEDE 2008De popronde is een jaarlijks muziek festijn in diverse kroegen en zalen door...

festival logo

ICELAND AIRWAVES FESTIVAL 2008 Het was natuurlijk niet de beste tijd om een festival te houden in Ijsland de...