Jóhann Jóhannsson

  • Johann Johannsson - 10/3 - Paard van Troje
    © Gertjan van der Loo
IJsland

De IJslander Johann Johannsson is een van de oprichters van Kitchen Motors, een experimenteel kunstenaarscollectief uit Reykjavik. Zijn meest bekende project is allicht het krautrockcombo Apparat Organ Quartet, waarin hij met oude orgels Kraftwerk achterna gaat. Zijn naam mag tegenwoordig in een zucht vermengd worden met het gegeven 'betoverend mooi'. De man creeert steevast langzaam ontwikkelende, melodieuze sfeerschilderijen met als grondstof een unieke combinatie van klassiek en elektronica. Een term als 'ambient' benadert nog het meest de muziek van deze rasechte IJslandse componist, hoewel die deze ontzettend uitgedokterde combinatie van techniek en traditionele instrumenten wat oneer aandoet. Net als Sigur Ros ontgint Johann Johannsson het gebied tussen pop en klassiek, wint emotionele diepgang het van technisch vernuft en haalt de muziek het van de taal.

In Belgie werd zijn solodebuut Englaborn uit 2002 in 2007 opnieuw uitgebracht en in De Morgen prompt gerekend tot de tien beste albums van 2007. "Bloedstollend mooi, enorm tot de verbeelding sprekend en absoluut niet catalogeerbaar. Eenvoudig en vanzelfsprekend, zonder gratuit of gemakkelijk te worden." (Kwadratuur.be over Englaborn) Onze zuiderburen omarmden terecht ook zijn vierde album 'Fordlandia' dat eind vorig jaar verscheen: "Met uiteenlopende middelen – onder meer piano, klarinet en strijkkwartet - zorgt Johannsson voor de bijna volmaakte synthese van klassiek en elektronica, orkestraal en minimaal, ingetogen en theatraal", aldus de Morgen in hun 5-sterren recensie.

In 2018 overlijdt Johann Johannsson op slechts 48-jarige leeftijd.

OUDE OPTREDENS VAN Jóhann Jóhannsson

  • 04 dec `16
  • 02 dec `16
  • 21 feb `14
  • 17 mei `12
  • 15 mei `12
  • 14 - 23   mei
  • 10 mrt `12
  • 10 mrt `12
  • 25 - 26   nov
  • 12 - 16   okt
Beijk alle oude (17) oude optredens

KOMENDE OPTREDENS VAN Jóhann Jóhannsson

Wij hebben geen informatie over komende concerten of festivaloptredens van Jóhann Jóhannsson. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

OUDE OPTREDENS VAN Jóhann Jóhannsson

Beijk alle oude (17) oude optredens

FOTO'S VAN Jóhann Jóhannsson

Foto Jóhann Jóhannsson te Johann Johannsson - 10/3 - Paard van Troje Foto Jóhann Jóhannsson te Johann Johannsson - 10/3 - Paard van Troje Foto Jóhann Jóhannsson te Johann Johannsson - 10/3 - Paard van Troje Foto Jóhann Jóhannsson te Johann Johannsson - 10/3 - Paard van Troje Foto Jóhann Jóhannsson te Johann Johannsson - 10/3 - Paard van Troje Foto Jóhann Jóhannsson te Johann Johannsson - 10/3 - Paard van Troje
 
Bekijk alle 6 foto's van Jóhann Jóhannsson

Jóhann Jóhannsson NIEUWS

CD-RECENSIES

Jóhann Jóhannsson The Miners' Hymns cover

Jóhann Jóhannsson - The Miners' Hymns

De CD The Miners’ Hymns van de IJslandse producer Jóhann Jóhannsson is de soundtrack van een gelijknamige film. De...

In het wil graag live zien lijstje van

Live gezien door: