Oostblok snoept West-Europese festivalweide leeg

Door KenStash op 11 juli 2011 - 13:20 1 Ondanks een aanzienlijk aantal uitverkochte festivals, gaat het niet goed met een aantal West-Europese evenementen. Zo raakten Rock am Ring / Rock im Park en Hurricane / Southside bijvoorbeeld niet uitverkocht en het befaamde Glastonbury staat, ondanks een uitverkochte editie dit jaar, zelfs op de rand van een faillissement. Dat het niet in alle West-Europese landen slecht gaat bewijzen België (Pukkelpop, Rock Werchter en Graspop) en Nederland (Lowlands, Pinkpop en Zwarte Cross). Toch luiden ze in Duitsland en Groot Brittannië de noodklok. Een zwaarwegende reden hiervoor lijken de relatief goedkope festivals in het Oostblok. Behalve eten en drinken voor een habbekrats, spelen daar tegenwoordig evengrote artiesten als op de Westerse verwanten.

Na de VS nu crisis in Groot-Brittannië
"In de VS begon het verval vorige zomer al, met 25 procent minder festivalbezoekers. Dit jaar is de UK aan de beurt", laat Glastonbury organisator Michael Eavis aan The Times weten. Hij denkt dat 'zijn' festival het nog hooguit drie tot vier edities zal volhouden. Daarna is de bodem wat betreft Glastonburry toch echt in zicht. Volgens Eavis zijn daar twee redenen voor: financieel zijn de toppers niet meer rendabel en de interesse bij het publiek is weg. Dit komt niet alleen door een overvloed aan festivals, maar ook door de dure entreeprijs.

Hop Farm, een festival in Kent met een paar peperdure acts zoals The Eagles, Lou Reed en Prince op de affiche, verkocht amper 20.000 tickets. Vince Power, organisator van dat festival, had gerekend op minimaal 50.000 liefhebbers. Ook Reading en Leeds, twee festivals met een affiche van onder meer Muse, The Strokes en Pulp, hebben nog niet eens de helft van hun festivalkaarten verkocht.

Oost-Europa nieuwe festival hotspot
In het Oostblok liggen ze niet wakker van de teruglopende kaartverkoop in Duitsland en Groot-Brittannië. Voor het populaire Sziget festival in Hongarije betaal je bijvoorbeeld €170,- (incl. camping) voor een festival dat een week duurt. Voor die prijs kunnen festivals in West-Europa geen doorgang vinden. Althans, niet als ze ook een soortgelijk affiche als Sziget wil aanbieden. Daarbij doen ook festivals als Exit (Novi Sad in Servië) en Open'er (Gdynia-Gdansk in Polen) het erg goed. Hele bussen met West-Europeanen trekken naar dit soort festivals. De gunstige prijzen zijn daarvan de hoofdreden, maar het is ook aantrekkelijk om een vakantie in het buitenland te koppelen aan een festival aldaar.

Ondanks het feit dat deze Oost-Europese 'alternatieven' niet de enige reden voor de terugloop in West-Europa zijn, voeren deze festivals tegenwoordig wel actief campagnes in het westen om de mensen daar naar hun festivals te lokken, niet in de laatste plaats vanwege de zak geld die veelal meereist.pukkelpopnewss1

MOGELIJKHEID OM TOCH PUKKELPOP TICKET TE SCORENOndanks dat Pukkelpop al een flinke tijd uitverkocht is, is er nu toch een...

Recensieplaatje 2

RECENSIES: KAISER CHIEFS, THE PRODIGY, FLOGGING... Het seizoen zit er weer even op, merken ook wij op de redactie. Het is zomer,...

REACTIES

geen avatar
ma 11 jul 2011 14:21

Olivier80 Moeten we nu medelijden hebben met de "Schuurmansen" in deze wereld? Westerse festivals worden duur (cfr Werchter, Pukkel,...) Nochtans, Dour is mooi voorbeeld dat het wel kan. (vette line-up voor 100 eurootjes)

 2
Avatar pijnacker
ma 11 jul 2011 15:06

pijnacker Ben op Open'er geweest, maar naast de Polen waren er nauwelijks buitenlanders. En die ik tegen ben gekomen woonden veelal in Polen. Maar zéker geen bussen vol. Zal natuurlijk anders zijn in Sziget, en weet niet hoe dat op Exit is. Maar lijkt mij overdreven om die festivals aan te wijzen als reden voor leegloop van Westerse festivals. Want dat zal toch echt alleen met prijs/kwaliteit te maken hebben.

 -1
Avatar Jernimo
ma 11 jul 2011 15:26

Jernimo Ik denk dat inderdaad de relatief hoge prijzen vergeleken met West-Europese festivals de West-Europese festivals de nek omdraaien. De prijzen gaan in West-Europa alleen maar omhoog dus gaan mensen naar een alternatief op zoek. Sziget is daar een heel goed voorbeeld van, dat festival is enorm en dat komt doordat ze het veel goedkoper kunnen houden. En dan gaat het natuurlijk niet alleen om de prijzen van de festivalkaartjes, maar over de prijzen van consumpties over het algemeen. Je betaalt niet 2 of 3 keer de prijs in de supermarkt, nee eerder 4 of 5 keer. Want die kosten komen natuurlijk allemaal bij je festival bovenop.

 -1
Avatar SnarfLiono
ma 11 jul 2011 16:11

SnarfLiono De vraag moet zijn: vind ik Coldplay 1,3 miljoen waard? Meneer Smeets vond het het waard maar verhoogde wel de prijzen van zijn eetconsumpties om het te kunnen bekostigen. Je kunt beter over het begrip "headliner" nadenken KOL was op veel plekken headliner maar een positieve recensie heb ik er niet over gelezen. Misschien kun je beter bepaalde bands links laten liggen voor festivals. U2 kan overal terecht met eigen concerten die moet je eigenlijk niet eens op je festival willen.

 1
Avatar Tim
ma 11 jul 2011 16:39

Tim Groepen a la Coldplay, Metallica, Foo Fighters, U2, enz enz zouden gewoon niet zulke absurd hoge prijzen moeten hanteren om op te treden. Daarnaast mogen de prijzen voor al die vergunningen die een festival nodig heeft ook wat omlaag. Dan kunnen de ticket- en consumptie prijzen weer iets omlaag en redden ze 't allemaal wel.

 1
Avatar Snikkertje
ma 11 jul 2011 17:37

Nikkertje Interessant stuk, maar Southside was wel degelijk uitverkocht. Echt een goede line-up (130 eu) en met gekoelde halve liters op de camping voor een euro toonden zij aan dat het nog steeds kan.

Ik ben het Snarfliono eens dat de kosten van de headliners nooit zoveel mogen zijn als die van Coldplay.

 1
Avatar Marek
ma 11 jul 2011 18:17

Marek Ten eerste, @TIM, Foo Fighters is totaal niet duur. Die hoort absoluut niet in dat rijtje thuis van Coldplay, U2 en Metallica. Kijk maar eens naar wat voor festivals ze gaan. Vrij 'onbekende' festivals waar bijvoorbeeld een Wombats als co-headliner staat.

Verder was Hurricane/Southside wel degelijk uitverkocht(oke, Hurricane op een aantal(minder dan 1000, is aangegeven) kaarten na). Daar is en de line-up erg sterk, en het alcohol zeer goedkoop. Nederland moet daar een voorbeeld aannemen. 5 euro voor en frikandel is niet normaal.

 1
geen avatar
ma 11 jul 2011 19:26

arcticz toevoeging op nikkertje:

ook Rock am Ring was uitverkocht, er waren nog iets van 1400 kaarten beschikbaar voor het begon, maar die waren zo weg aan de kassa van het festival (liepen veel mensen nog op zoek naar kaarten).

en ook daar kon je buiten het festival terein halve liters warsteiner scoren voor €1
(godzijdank, wegens hemelvaartsdag was de super in Koblenz gesloten en zaten wij zonder proviand)


maar de essentie van je stuk is inderdaad waar, maar de hoge prijzen die gevraagd worden zijn een logisch gevolg van de markt, als er mindere namen staan raakt het festival nog minder snel uitverkocht en moeten de tickets goedkoper. uiteindelijk is de festivalganger denk ik dus de winnaar omdat de verhouding kwaliteit per prijs bij elk festival zo hoog mogelijk zal worden als het festival wil blijven bestaan.

verder vind ik het wel kwalijk dat dure headliners als coldplay op bijna elk festival gecompenseerd word met die goedkope flutzooi van een kings of leon..

 1
geen avatar
ma 11 jul 2011 19:28

Chinca De festivals in Nederland hebben misschien wel hoge organisatiekosten maar geven hier geen enkel inzicht in.Het lijkt bijna een automatisme om ieder jaar weer de prijzen te verhogen.Dit jaar naar Hurricane geweest. Een sterk programma en zeer betaalbaar. Daarnaast op de camping veel sfeer en er wordt niet gekeken op een beetje meer of minder lawaai.De prijzen van eten en drinken zijn vriendelijk geprijst en er wordt middels een statiegeld systeem gewerkt en het festival terrein is daardoor relatief schoon en je hebt niet van die vervelende bekerrapers zoals op Lowlands. De dag na het festival zijn de tickets voor 2012 alweer in de verkoop en voor € 104 ben ik er weer bij volgend jaar.

 1
Avatar Guidovm
ma 11 jul 2011 20:28

Guidovm Jezus in zuid germania halve liters voor 1 euro?Dat geloof ik niet was je echt zo dronken?
In ost Germania betaal je 2.50 voor n halve liter wat dan ook! En 6 euro voor n cocktail 0.75!Dat is niets! In ned minimaal 8.75 voor 0.2!
Maar idd de pinkpop prijzen stegen de pan uit kom op 5 euro voor n patatje? of broodje?iK was platzak na pp met benzine/file rijden spullen aanschaffen drinken eten etc etc etc owja kaartje 165 pleuro!Maar toch kan ik niet naar Oost europa iedere x ja als je Ost Germania ook mee rekend...

 0
Avatar Guidovm
ma 11 jul 2011 20:29

Guidovm Marek hoe weet jij zo precies de prijs van FF?he je ze n keer geprobeerd te boeken voor je prive tuinfeest in je moeders tuin ofzo?

 0
Avatar Guidovm
ma 11 jul 2011 20:32

Guidovm 1 post is weg Glastonbury verkoopt altijd uit ook na 2016!Ik ken zoveel die mee gaan doen aan de lotto!

 0
Avatar Marek
ma 11 jul 2011 20:37

Marek Ja, halve liters voor een euro. Dan nog hadden de meeste duitsers hun eigen bier. En dat was veel.

 0
Avatar kuifjeschaap
ma 11 jul 2011 22:19

kuifjeschaap Voor Lowlands was geen naam bekend en het was al uitverkocht, de meeste festivalbezoekers komen eerst voor de sfeer, dan pas voor de namen!

 0
Avatar jeroensiep
di 12 jul 2011 00:14

jeroensiep Halve liters voor een euro op Hurricane? Dan ben ik opgelicht, aangezien ik al een euro betaalde voor de borg op de bekers...

 0
Avatar SnarfLiono
di 12 jul 2011 13:18

SnarfLiono Is gewoon hondsbrutaal van Coldplay we vragen het en we zien wel wie er toe hapt. Mr. Eavis, Mr. Schueremans en Mr. Smeets waren zo gek. Coldplay is laughin' all the way to the bank. En af en toe nog beweren dat je stopt me de band, dat helpt ook.

 0
Avatar noname
di 12 jul 2011 15:11

noname Ook op rock am ring ring kon je koude blikken warsteiner kopen voor 1 euro. Natuurlijk niet aan de bar of op het festival terrein, maar dat lijkt me vrij logisch.

 0
Avatar SnarfLiono
di 12 jul 2011 19:12

SnarfLiono Dat zei articz ook dat het over Rock am Ring ging zegt veel over jullie leesvaardigheid...zucht......

 0
Avatar SnarfLiono
di 12 jul 2011 19:13

SnarfLiono Dat zei articz ook dat het over Rock am Ring ging zegt veel over jullie leesvaardigheid...zucht......

 0
Avatar Keith
wo 13 jul 2011 09:36

Keith Westerse festivals zouden dan ook eens moeten kijken wat de 'oosterse'festival zoveel goedkoper maken. Het is te makkelijk om maar te concluderen dat het aan het land ligt.

Ik heb te weinig NL festivals horen zeggen 'we gaan ons kosten inventariseren en kijken waar we kunnen snijden om de btwe korting niet door te rekenen op de bezoeker'. Gratis festival hebben deze incentive wel maar de PP en LL niet. Waarom niet?

Naast dat artiesten steeds duurder worden is het een trend dat tegenwoordig overal weer mensen tussen zitten die ook boterham moeten verdienen. Probeer die tussenpersoon overal tussenuit te snijden (of doe in ieder geval een poging) op de gebieden ticketservice, boeken artiesten, drank en voedsel, etc..

 0
geen avatar
wo 13 jul 2011 10:20

pede SnarfLiono schreef:
Dat zei articz ook dat het over Rock am Ring ging zegt veel over jullie leesvaardigheid...zucht......


en schrijfvaardigheid?

 0
geen avatar
wo 13 jul 2011 10:22

pede SnarfLiono schreef:
Is gewoon hondsbrutaal van Coldplay we vragen het en we zien wel wie er toe hapt. Mr. Eavis, Mr. Schueremans en Mr. Smeets waren zo gek. Coldplay is laughin' all the way to the bank. En af en toe nog beweren dat je stopt me de band, dat helpt ook.


Tja, ik denk dat Smeets ed nog steeds vinden dat Coldplay het geld waard was. Het is btw niet zo dat coldplay de 1,3 mio netto ontvangt. Hier gaan nog heel veel kosten die de band maakt van af.

Al zullen ze er zeker niet armer van worden.

 0
Avatar Butters
wo 13 jul 2011 18:32

Butters Beetje raar om iedere keer oost-europa en oostblok in het bericht door elkaar te gebruiken. En om helemaal volledig te zijn, het oostblok bestaat niet meer en al de genoemde festivals liggen in centraal of midden europa, oost-europa eigenlijk begint pas bij Oekraïne en Wit Rusland.

 0
Avatar Devil!
do 14 jul 2011 13:56

Devil! De vergelijking is, zoals Butters al aangeeft, niet helemaal correct. Daarnaast verwacht ik geen problemen op kort termijn voor onze nederlandse festivals, kijk hoe snel Lowlands uitverkocht is en hoeveel kleinere goede festivals ons land rijk is.

 0
Avatar lieman79
ma 18 jul 2011 13:55

lieman79 Ik zag gister iets van KaZantip op tv. dat is gewoon een festival van 5 weken in Oekraine!! Dat moet echt beestachtig zijn..... Dus gewoon de grenzen verleggen denk k zo!

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.