Dode op Pressure Fest. Tijd voor beleid?

Door Yeahroen op 28 juni 2005 - 13:58 1 Op festivals en concerten, waar veel mensen bijeenkomen, gebeuren veel mooie dingen. Helaas zijn er zo af en toe ook tragische voorvallen te melden.

Bekende voorvallen zijn de "The Who stampede", waar bij een concert van The Who in 1979 elf mensen om het leven kwamen in het gedrang en het Pearl Jam optreden op het Roskilde festival in 2000 waarbij acht mensen het leven verloren; eveneens als gevolg van té veel mensen die tegelijkertijd op dezelfde plek wilden vertoeven. Sinds het incident op Roskilde wordt op de meeste grote festivals gebruik gemaakt van hekken die het publiek vooraan het podium scheiden, met als doel te grote druk van de massa op het publiek dat vooraan staat te voorkomen. Ook werd kort na dit incident het inmiddels bekende 'crowdsurfverbod' bij veel grote evenementen ingevoerd.

Afgelopen weekend overleed een 26-jarige bezoeker van het Duitse Pressure Festival tengevolge van een trap op zijn lever, een trap die hij vermoedelijk incasseerde tijdens de show van een van de metalcorebands Hatebreed of Heaven Shall Burn. Tijdens optreden van dergelijke hardcore bands, met name bands uit het metalcore subgenre, lijkt de laatste jaren steeds ruwer en wilder gedanst te worden; waarbij hard ronddraaien met de armen, hoge (draai)trappen en extreme stagedive-varianten niet geschuwd worden. Zélfs dit loopt meestal goed (of met wat blauwe plekken) af én de organisatie/spelende band valt geen schuld te verwijten.

Natuurlijk is dit 'slechts' een incident, tóch is de kans groot dat er in de toekomst vaker zeer ernstige (van het Pressure Festival werden naast de overleden jongen nog 25 mensen naar het ziekenhuis vervoerd) of dodelijke slachtoffers zullen vallen bij met name metalcore optredens. Fans van het genre voeren ter verdediging aan dat degenen die vooraan gaan staan (of zich 'in de pit' begeven) zelf ervoor kiezen en weten dat ze (ernstig) gewond kunnen raken; dezelfde argumentatie waarmee ook crowdsurf aficionados hun bezigheid verdedigen. Helaas kan ook het niet participerende deel van het publiek slachtoffer worden van deze moderne doorgeschoten 'dansvormen'.

Veel concertgangers en festivalbezoekers komen om bands live aan het werk te zien. Natuurlijk is het naief om rustig publiek te verwachten bij ruige muziek. Het valt echter niet te verwachten dat iedereen voorbereid is op het ontwijken van 'flying kicks' en 'feet-first stagedives'. Wellicht dienen festivalorganisatoren in de toekomst dan ook een 'trapverbodsbord' te hangen naast het 'crowdsurfverbodbord'. Ook zouden bands contractueel verboden kunnen worden om het publiek aan te sporen tot het uitvoeren van de 'wall of death' of een zogenoemde 'braveheart pit'. Als kwaadwillende hooligans al tegen elkaar en zichzelf beschermd moeten worden, dan moeten goedbedoelende muziekliefhebbers al helemaal van doodsschoppen gevrijwaard blijven. Nu er een kalf verdronken is, lijkt het voeren van een discussie omtrent invoering van 'violent-dancing' beleid onafwendbaar.

Praat mee over dit onderwerp op het Festivalinfo forum:
in dit topic.

Ga je net zo hard op festivals als wij?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Lowlands2005

ESSENT AWARD WINNAARS OP LOWLANDSEnergiebedrijf Essent presenteert op Lowlands 2005 de 8e lichting Essent...

werchter2005_74bij74

RYAN ADAMS CANCELT NA GLASTONBURY OOK WERCHTER Wegens een oorontsteking bij Ryan Adams vallen er steeds meer komende...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.