Vijf tips uit focusland Zwitserland voor ESNS

ESNS Zwitserland
Vijf tips uit focusland Zwitserland voor ESNS
Door RobZ op 10 januari 2020 - 17:46 1 Op Eurosonic spelen ruim 300 acts uit heel Europa van woensdag 15 januri tot en met vrijdag 17 januari in de binnenstad van Groningen. Het festival richt zich voornamelijk op Europese muziekprofessionals, maar ook als gewone muziekliefhebber is het de ultieme gelegenheid nieuwe muziek te ontdekken. Dit jaar is Zwitserland focusland. Dit betekent dat er op ESNS extra ruimte is voor artiesten uit het Alpenland. Maar liefst 22 Zwitserse artiesten staan er op het programma.

Als Nederlandse muziekliefhebber zal het niet meevallen vijf Zwitserse artiesten te noemen, maar qua festivals gooit het land internationaal hoge ogen. Met Montreux Jazz Festival (dit jaar met o.a. Lenny Kravitz en Lionel Richie), Paléo Festival (Celene Dion), Openair Frauenfeld (o.a. Kendrick Lamar, A$AP Rocky en Dababy) en Openair St Gallen (Twenty One Pilots, Mando Diao en Deichkind) is er meer dan genoeg reden naar Zwitserland af te reizen.

Om de Zwitserse muziekscene beter te leren kennen, bracht Festivalinfo medio november een bezoekje aan MuMa (Music Marathon) in Bern. Op dit festival krijgen talentvolle Zwitserse acts de mogelijkheid zich nationaal te presenteren. Een beetje zoals ons Noorderslag, dus. Hier vind je de foto's van fotograaf Irwan Notosoetarso. We hebben in Zwitserland al een flink aantal ESNS acts aan het werk gezien. Reden genoeg om een tiplijst op te stellen van vijf Zwitserse acts die zeker de moeite waard gaan zijn op ESNS 2020:


Black Sea Dahu


Black Sea Dahu op het MuMa Festival 2019

Black Sea Dahu is zestal uit Zurich onder leiding van singer/songwriter Janin Cathrein. De groep maakt moderne, warme folk met een twist. De intense stem van Janin draagt de band, maar als collectief staat Black Sea Dahu ook als een huis. Het is op MuMa gelijk duidelijk dat Black Sea Dahu het afgelopen jaar zo'n beetje onafgebroken heeft getourd. In 2019 stonden ze maar liefst 130 keer op het podium en voor komend jaar staan er ook al weer 70 optredens in de planning. Mocht je niet naar Eurosonic afreizen, dan kan je Black Sea Dahu op 16 januari meemaken in de bovenzaal van Paradiso. In eigen land won Black Sea Dahu al diverse prijzen en zette ze een succesvolle crowdfunding campagne op. Nu lijkt de groep klaar voor een Europese doorbraak. Het zou ons niks verbazen als we deze groep van de zomer ook aan het werk kunnen zien op een aantal Europese festivals die muzikaal de diepte kiezen. In Nederland zou Best Kept Secret een prima optie zijn voor de band.


Black Sea Dahu is te zien op Eurosonic op vrijdag 17 januari van 20:30 - 21:10 in Forum
's Middags van 13:40 - 14:00 geeft de groep een gratis toegankelijke showcase in Plato Record Store.

Asbest

Asbest op het MuMa Festival 2019

Asbest is een postpunk/noise rock trio uit Basel. Op Muma laat Asbest een overdonderende indruk achter. Twee vrouwen en een mannelijke drummer brengen harde, venijnige postpunk met brute nietsontziende noise uitbarstingen. De groep speelt op een podium boven de bar van de City Pub en is soms zo intens dat het ongemakkelijk wordt. Als Asbest iets gas terugneemt, neigen hun nummers meer naar shoegaze. Volgens eigen zeggen is de muziek van Asbest een directe reactie op de huidige staat van de wereld. Als dat echt zo is, dan is er weinig hooop over.


Asbest is te zien op Eurosonic op woensdag 15 januari van 20:00 - 20:45 in Huize Maas (front) en op donderdag 16 januari van 22:50 - 23:35 in Huis de Beurs.

Marius Bear

Marius Bear op het MuMa Festival 2019

Marius Bear is op MuMa een van de opvallendste acts. Als een kruising tussen Rag 'n Bone man en Joe Cocker heeft Marius weinig tijd nodig de volle zaal in de Turnhalle helemaal mee te krijgen. Het lijkt wachten op het moment dat radiostations zijn stem en prima singles oppikken. Marius Bear kijkt al nadrukkelijk over de grens. Hij woont in London en werkte bij de opname van zijn EP 'Sanity' samen met Nederlander Reyn Ouwehand. Deze naam zou je kunnen kennen van Mister & Mississippi, Kane en A Balladeer.


Marius Bear is te zien op Eurosonic op vrijdag 17 januari van 21:25 tot 22:05 in Vrijdag.

Muthoni Drummer Queen

Muthoni Drummer Queen op het MuMa Festival 2019

Muthoni Drummer Queen is een samenwerking tussen zangeres en uithangbord Muthoni Ndonga en twee Zwitserse producers. Muthoni is geboren en opgegroeid in Nairobi, Kenia en steekt op het podium haar Afrikaanse roots niet onder stoelen of banken. Als Muthoni Drummer Queen brengt ze catchy, dansbare, Afrikaanse dancehall. Met haar raps en moves (er zijn naast Muthoni twee danseressen) weet ze de aandacht goed vast te houden. Hoewel het op MuMa mede door het gekke podium boven de bar van City Pub niet extreem uit de verf komt, zien we in Muthoni toch wel een goede festivalact.


Te zien op Eurosonic op vrijdag 17 januari van 23:00 tot 23:45 in Grand Theatre.


Sophie Hunger & Julian Sartorius
Sophie Hunger timmert al flink lang aan de weg. Haar eerste Nederlandse optreden in Paradiso is alweer tien jaar geleden en sindsdien is ze regelmatig langsgeweest. Sophie Hunger, die eigenlijk Émilie Jeanne-Sophie Welti heet, is een Zwitserse diplomatendochter en woonde zo door heel Europa. De ervaringen en talen die ze in haar jeugd meekreeg, gebruikt ze nadrukkelijk in haar minimalistische singer/songwriter muziek. Acts als Feist en Laura Marling hoor je hierin goed terug. Tegenwoordig is haar muziek meer dance-georienteerd. Samen met drummer/percussionist Julian Sartorius zal ze de Stadsschouwburg laten horen dat ze helemaal van nu is.


Te zien op Eurosonic op donderdag 16 januari van 20:00 tot 20:45 in de Stadsschouwburg.The White Buffalo

THE WHITE BUFFALO NAAR 013, TIVOLIVREDENBURG EN...The White Buffalo staat op 29 april in de 013 in Tilburg, een dag later is...

Baroeg Open Air 2020 news

NAPALM DEATH HEADLINER VOOR BAROEG OPEN AIR Het Rotterdamse indoor-festival Baroeg Open Air, gehouden in podium Baroeg...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.