Corona-maatregelen treffen concerten en festivals in Europa en Amerika

Corona virus
Corona-maatregelen treffen concerten en festivals in Europa en Amerika
Door RobZ op 09 maart 2020 - 11:15 1 Dit nieuwsbericht met gevolgen van de uitbraak van het Corona-virus is bijgehouden tot dinsdag 10 maart. Hier gaan we vandaag verder met het inventariseren van de gevolgen van het Corona-virus voor concerten en festivals in Nederland en België.

========================================================

Afgelopen week meldden we op Podiuminfo dat Wolf Parade hun tournee stopte vanwege het corona-virus (COVID-19). Ook werden de grote festivals SXSW en Tomorrowland Winter afgelast. Grote acts als BTS (in hun thuisland), Mariah Carey en Maluma cancelden of verplaatsten hun concerten.

Afgelopen weekend werd duidelijk dat het Corona-virus een nog veel grotere impact gaat hebben op concerten en festivals wereldwijd. In Frankrijk zijn namelijk alle (indoor) concerten, evenementen en festivals met een capaciteit van meer dan 1000 bezoekers verboden door de minister van gezondheid Olivier Véran. In Denemarken, Duitsland en Oostenrijk is zo'n verbod er niet, maar adviseert de overheid dit soort events wel af te gelasten of verplaatsen.

Dit zal ongetwijfeld een flinke impact hebben op de tourschema's van artiesten die door Europa touren. Zelfs als in Nederland en België alle concerten en festivals door blijven gaan.


In dit bericht houden we je op de hoogte van al het Corona-nieuws rondom concerten en festivals:

- Het Parktheater in Eindhoven laat weten al hun voorstellingen tot en met 16 maart te annuleren. Het theater gaat op zoek naar nieuwe datums.

- Het concert van Papa Roach / Hollywood Undead op 14 maart in 013 is afgelast. Er wordt op zoek gegaan naar een nieuwe datum. Concerten in de kleinere Next Stage (Band with Benefits, Samantha Fish en Vato Gonzalez) gaan vooralsnog door. Een update van 013 vind je hier.

- Na het 'advies' van vanmiddag, verbiedt de Belgische regering nu alle indoor evenementen met meer dan 1000 bezoekers. Geen grote concerten en festivals meer dus voorlopig. Het verbod geldt tot ten minste 31 maart. Evenementen in Vorst Nationaal, AB en La Madeleine worden dus verplicht geannuleerd, als die meer dan 1.000 bezoekers trekken.

- Het concert van Agnes Obel dat op 13 maart in 013 zou moeten plaatsvinden wordt verplaatst naar vrijdag 7 augustus. Gekochte tickets blijven geldig.

- Volgens TMZ gaat Coachella (en Stagecouch) definitief niet door in april. Beide festivals worden uitgesteld naar oktober.

- De provincie Brabant verbiedt alle concerten en festivals komende week. Ook voetbalwedstrijden gaan niet door. Dat werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie waarbij de burgemeesters van Den Bosch, Tilburg en Eindhoven spraken. Op deze Podiuminfo pagina vind je onze complete Noord-Brabant agenda. Waarschijnlijk heeft dit verbod gevolgen voor al deze concerten en cabaretvoorstellingen tot en met 16 maart.

- De Belgische regering adviseert om evenementen boven de 1.000 mensen af te gelasten. Studio Brussel meldt dat Premier Sophie Wilmès en Minister van Volkgezondheid Maggie De Block op een persconferentie hebben gezegd dat ze in België in versterkte fase twee blijven om de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk te vertragen. De regering adviseert om evenementen die binnen plaatsvinden van boven de 1.000 mensen af te gelasten.

Dit advies zal een gevolg hebben op geplande concerten en evenementen in de verschillende concertzalen van ons land. Zij hebben voorlopig nog niet gereageerd. Duitsland, Denemarken, Oostenrijk hebben een dergelijk (dwingend) advies ook van kracht. In Frankrijk is een verbod op evenementen met meer dan 1000 man actief. In Italië is het complete openbare leven komende weken stilgelegd.

- Santana cancelt zijn gehele Europese tournee. Het is de bedoeling alle shows in een later stadium in te halen. Dit betekent geen concerten in Sportpaleis op 24 maart en 31 maart in de Ziggo Dome. Santana laat weten: "It is with great disappointment that I have to inform our fans that we are cancelling our upcoming Europe Tour. Many countries have made the decision to restrict public gatherings in excess of 1,000 people to curb the potential spread of Coronavirus (COVID-19). While we deeply regret this unfortunate circumstance, the safety of our fans is the main priority for the Santana Organization. We will keep you all informed of new performance dates as they are made, and will make every effort to return to Europe soon. Thank you all very much for your understanding."

- Het Kingsworld Festival in Den Haag trekt de stekker eruit vanwege het coronavirus. Het risico dat de overheid op een later moment het festival dwingt het festival af te zeggen is volgens de organisatie te groot. Het festival zou op 27 april plaatsvinden in het Cars Jeans stadion met onder andere Jebroer, Lafuente en Dave Roelvink.

- Richard Marx, die op 7 april in het Delamar theater en op 8 april in Muziekgebouw Eindhoven zou spelen, verplaatst zijn Europese tournee vanwege 'de huidige wereldwijde gezondheidscrisis en onvoorspelbare reisomstandigheden over de hele wereld' naar het najaar van 2020.

- De Amerikaanse band Plain White T's, die op 29 maart in de Melkweg zouden spelen, gaat niet op tournee vanwege Corona. Hun hele UK en Europese tournee gaat niet door. De band zegt te hopen snel een nieuwe tournee te kunnen plannen.

- De Britse comedian Ed Gamble gaat niet op tour vanwege Corona. Dit betekent o.a. een streep door zijn optredens in Eindhoven, Antwerpen en Amsterdam.
Zelf zegt hij: I’m very very sorry to announce that I will be rescheduling the European dates below. I am in a high risk group with this whole coronavirus kerfuffle (type 1 diabetic, don’t think I’ve ever mentioned it), so have been advised to stay at home.

- De rapgroep IAM cancelt hun Europese tournee. Dat betekent een streep door de conerten op 23 april in Ancienne Belgique en 25 in de Rockhal.

- De Italiaanse pianist en componist Ludovico Einaudi stelt zijn gehele tournee uit. Zijn management stelt: "De huidige medische noodsituatie heeft het leven de twee voorbije weken grondig op z’n kop gezet en treft almaar meer landen. Daardoor nemen ook de onzekerheid en problemen rond Ludovico Einaudi’s Europese tournee van maart toe. Verscheidene landen verstrengen de toegangs- en doorreisregels, vluchten worden afgelast of uitgesteld, theaterzalen sluiten de deuren en quarantainemaatregelen worden onaangekondigd van kracht. Daarnaast moet een twaalfkoppige groep ook aan de eigen gezondheid en die van anderen denken, overeenkomstig met de richtlijnen van gezondheidsinstanties. Daarom werd in overleg met de lokale promotoren beslist om de tournee enkele maanden uit te stellen, tot wanneer de veiligheid en rust is teruggekeerd. Zodra deze storm is gaan liggen, komen we terug om de muziek samen des te uitbundiger te vieren. Bedankt iedereen."

Einaudi zou 24 t/m 26 maart optreden in achtereenvolgens Capitole, Gent, Muziekgebouw Eindhoven en De Doelen in Rotterdam.

- Foals heeft hun nummer 'Wash Off' voorzien van een videoclip waarin getoond wordt hoe je goed (en minimaal 20 seconde lang) je handen wast. We moedigen iedereen aan dit voorbeeld te volgen.


- Diverse media melden dat er in Amerika wordt nagedacht over het verplaatsen van Coachella naar oktober. Dit natuurlijk vanwege de uitbraak van het Corona-virus. Coachella is een enorm festival dat over twee weekenden in april (10 - 12 april) en (17 - 19 april) plaats moet vinden. Het heeft onder andere Rage Against the Machine, Travis Scott en Frank Ocean op het affiche staan.

- Madonna zou op 10 en 11 maart (voor haar doen) intieme shows geven in Parijs. Deze komen vanwege het Franse verbod op (grote) concerten te vervallen.

- Pearl Jam verplaatst vanwege Corona hun Noord-Amerikaanse 'Gigaton' tournee. Pearl Jam zou van 18 maart tot 19 april 17 concerten geven. Deze worden naar een latere datum verplaatst.

- De prog-supergroep Sons of Apollo stelt hun tournee naar Europa, Rusland en Ukraine uit vanwege het Corona-virus. De band zou optreden op het Prognosis festival in de Effenaar op zaterdag 21 maart.

- De Amerikaanse band Sebadoh, die vandaag in Bitterzoet zou spelen, lijkt vanwege de uitbraak van het Corona-virus af te zien van hun tournee.

Als er meer concerten of festivals worden afgelast, dan lees je dat natuurlijk op Festivalinfo en Podiuminfo!

Photo by CDC on UnsplashEurovisie Songfestival 2020 news

DJ AFROJACK GEEFT SAMEN MET GLENNIS GRACE OPTREDEN...Het is nog twee maanden wachten tot de Eurovisie Songfestival-gekte weer...

Bevrijdingsfestival Overijssel news

DERTIGSTE EDITIE BEVRIJDINGSFESTIVAL OVERIJSSEL... Dit jaar viert Nederland 75 jaar vrijheid, nadat het op 5 mei 1945 officieel...

REACTIES

geen avatar
di 10 mrt 2020 05:39

Diebythesword Pearl Jam stuurde mij een mailing dat ze niet op US festivals in het voorjaar spelen. Kon wel eens in rap tempo meer worden de afgelastingen.

 2
Avatar RobZ
di 10 mrt 2020 11:11

RobZ Dank! Hebben we toegevoegd aan dit nieuwsoverzicht. Als je meer nieuws tegenkomt, dan houden we ons aanbevolen :)

Diebythesword schreef:
Pearl Jam stuurde mij een mailing dat ze niet op US festivals in het voorjaar spelen. Kon wel eens in rap tempo meer worden de afgelastingen.

 1
geen avatar
wo 11 mrt 2020 07:41

Diebythesword Frankrijk en de stad Brussel verbieden samenkomsten van meer dan 1000 mensen, clubconcerten blijven buiten schot hierdoor. Berlijn cancelt alle opera en klassieke voorstellingen, tot en met de week na Pasen. Clubconcerten gaan (voorlopig) nog wel door, maar voor mezelf, denk niet dat Desertfest (weekend 2/3 mei) in Berlijn doorgaat, zeker als de bands gaan afhaken. Zou wel ironisch zijn als je als doom metal band afhaakt wegens een (lichte) pandemie.

 1
Avatar metalupyourass
wo 11 mrt 2020 09:29

metalupyourass Niet alleen de indoor evenementen voor +1000 aanwezigen in gewest Brussel tot eind maart, ook Sportpaleis en Lotto Arena gaan voor minstens 2 weken toe.

 0
Avatar skabuoy
wo 11 mrt 2020 22:04

skabuoy Ik had eerder al gezien dat Sebadoh niet kwam, en kwam er gisteren achter dat Jake La Botz zaterdag ook niet speelt in Paradiso. Uit pure nieuwsgierigheid heb ik toen door de agenda's van Paradiso en Melkweg gebladerd, Best nog wat shows gecancelled, en op een Zuid-Afrikaanse band na, allemaal Canadese/Noord-Amerikaanse artiesten.

 0
Avatar RobZ
do 12 mrt 2020 10:16

RobZ We waren hier verder gegaan met het overzicht van afgelaste shows: https://www.festivalinfo.nl/news/48100/Overzicht-gevolgen-uitbraak-Corona-voor-concerten-en-festivals/

skabuoy schreef:
Ik had eerder al gezien dat Sebadoh niet kwam, en kwam er gisteren achter dat Jake La Botz zaterdag ook niet speelt in Paradiso. Uit pure nieuwsgierigheid heb ik toen door de agenda's van Paradiso en Melkweg gebladerd, Best nog wat shows gecancelled, en op een Zuid-Afrikaanse band na, allemaal Canadese/Noord-Amerikaanse artiesten.

 0
geen avatar
zo 15 mrt 2020 22:02

eatsleeprave.. Klote dit, ik denk heus niet dat wij allen het loodje zullen leggen, was zeer relaxted was op vakantie, maar daar merkte je het ook, de stress, de leegte.

Ga in Juni naar Rammstein in Wales, vrees dat ze het aflassen kan 900$ hotelkosten vergeten en de boot ook. Mooi kut, je gaat ook nergens meer kaarten voor halen, straks lassen ze het af.

De stadsschouwburg komt wel goed, is wel te regelen. Maar grote eenmalige evenementen met hotel voorzieiningen? Wie het weet mag het zeggen, geeft mij toch wat stress.

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.