Sigarettenproducenten blijven festivals sponsoren

Door Marz667 op 24 juni 2008 - 11:34 1 Wettelijk is het dan verboden, maar toch blijven de sigarettenproducenten volgens Volksgezondheid de zomerfestivals sponsoren, onder het mom van verkoop. "Ze maken echter zoveel verlies aan die standjes, dat je hun aanwezigheid alleen maar als sponsoring kan beschouwen", stelt Paul Van den Meerssche, hoofd tabakscontrole, in Het Laatste Nieuws.

Zijn inspectie heeft tot nu toe al acht administratieve boetes van telkens 55.000 euro opgelegd. De tabaksindustrie weigert die te betalen.

Op Werchter bijvoorbeeld investeerde een fabrikant 135.000 euro in zijn stand, met de verkoop van sigaretten maakte het bedrijf er amper 11.000 euro omzet. Netto een verlies van 124.000 euro of 92 procent. Uit de cijfers van Volksgezondheid blijkt dat die praktijk de regel is.nieuwsdivers3.gif5

NIEUWS: ZWARTE CROSS, WERFPOP, LOKERSE FEESTEN,...Naast al het grote-namen-nieuws, zijn er vaak ook leuke kleine toevoegingen....

Lowlands 200651

LOWLANDS KOMT MET EDITORS EN BARCODE CHECK! Lowlands 2008 mag dan wel twee maanden van te voren stijf uitverkocht zijn,...

REACTIES

Avatar rockday1984
di 24 jun 2008 11:52

rockday1984 ik vin het onzin maar heb is belgie he:P maar in nederland gaat het ook gebuuren kijken wqat er op ll gebuurd

 0
Avatar Poenzkie
di 24 jun 2008 12:50

Poenzkie Leuk man mazen in de wet. In princiepe is er geen regel tegen verlies draaien dus...

 0
Avatar Esje
wo 25 jun 2008 18:33

Esje ja...kanker krijgen van roken is not done, maar we willen natuurlijk wel onze centjes verdienen, eh

 0
Avatar Esje
wo 25 jun 2008 18:33

Esje buiten mag je toch nog wel roken, he??

 0
Avatar Kwadi
wo 25 jun 2008 20:06

Kwadi Serieus, dood aan volksgezondheid.
Wat een kankerlijers zijn het toch he.

 0
Avatar Obey-Your-Master
wo 25 jun 2008 23:06

Obey-Your-Ma.. wat is dat toch steeds met dat roken.. vraagje: roken op Graspop is toch gewoon overal toegestaan? xD dat we niet krijge: ja met die peuk kom je de tent niet in!!

 0
Avatar Marz667
do 26 jun 2008 09:26

Marz667 Obey-Your-Master schreef:
wat is dat toch steeds met dat roken.. vraagje: roken op Graspop is toch gewoon overal toegestaan? xD dat we niet krijge: ja met die peuk kom je de tent niet in!!

Sterker nog, in België is het rookverbod al een tijdje gaande :) Maar blijkt dat ze daar niet streng zijn, ben benieuwd hoe het hier gaat...

 0
Avatar Paul_Banks
vr 27 jun 2008 10:59

Paul_Banks Obey-Your-Master schreef:
wat is dat toch steeds met dat roken.. vraagje: roken op Graspop is toch gewoon overal toegestaan? xD dat we niet krijge: ja met die peuk kom je de tent niet in!!


Het is vrij eenvoudig en al minstens 10 jaar aan de gang. Vroeger was er een slogan; "roken? Dat lossen we samen wel op!" Ofwel niet-rokers met bijvoorbeeld astma verzochten rokers of ze daar rekening mee wilde houden. Maar wat gebeurde er? Sommige niet-rokers stonden er op dat het gehele bedrijf rookvrij werd, omdat zij er last van hadden. Of als iemand er echt last van had dan bleven rokers gewoon stug doorroken onder het mom van "je moet niet zo zeuren" Uiteindelijk is dit allemaal voor de hoogste rechter geweest en draaide het er uiteindelijk op uit dat openbare gebouwen rookvrij moesten worden en reclame moest flink inboeten (Wie herinnert zich de Malboro man nog? Of Mild Seven als sponsor van Benetton?) Echter zitten er natuurlijk haken en ogen aan zo'n verbod, vandaar dat je nu allemaal belachelijke situaties krijgt (zoals geen tabak roken in een coffeeshop, het Ruwaard van Putten ziekenhuis die meldt dat je op de parkeerplaats in je eigen auto niet mag roken), maar alles zal zich langzaam vormen tot voor iedereen acceptabele omgangsregelingen (dus wel roken op de parkeerplaats bij het ziekenhuis, maar niet pal voor de ingang) en dan is het uiteindelijk toch samen opgelost alleen moest er een hoop gevloek, gescheld en rechtzaken aan te pas komen.

 0
Avatar Soeperman87
za 28 jun 2008 00:29

Soeperman87 Het beleid gaat echt te ver... Kilometers, dagen, weken, maanden, jaren, eeuwen TE VER! Laten we vooral respect voor elkaar hebben, dat heb ik ook. Alleen minister Ab Klink mag wat mij betreft een flinke nicotine injectie krijgen.

 0
Avatar Paul_Banks
za 28 jun 2008 10:31

Paul_Banks Denk niet dat Ab Klink te ver gaat, hij kan er immers ook niet zo veel aan doen, want Europese richtlijnen, het is alleen compleet onduidelijk wat er nu op 1 juli gaat gelden. Voor openbare gebouwen binnen is het wel duidelijk, maar mag je bijvoorbeeld net als in New York ook niet meer op de terassen roken? (na het opeens niet meer mogen roken in festivaltenten vraag ik me af of dit dan nog wel mogelijk is). En wat geldt er bijvoorbeeld in sportkantines waar vrijwilligers staan, dat is immers geen personeel en daarvoor is toch die regeling in het leven geroepen?

Briljante spot is er op televisie, maar fijner zou zijn om te verwijzen naar een website met het hoe en wat. Duidelijkheid is wat ik mis.

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.