Uitmarkt in Amsterdam wordt 'De Opening' met wisselende gaststad

Dolf Jansen
Uitmarkt in Amsterdam wordt 'De Opening' met wisselende gaststad
Door sjoertb op 24 juli 2023 - 13:33 1 Na 45 jaar stopt de 'Uitmarkt' in Amsterdam als start van het culturele seizoen. Er komt in 2024 een landelijke opvolger: De Opening, met een wisselende gaststad.

De Uitmarkt vond zijn oorsprong in 1978 op het Leidseplein, als een gezamenlijk initiatief van de culturele sector om het nieuwe seizoen gezamenlijk te verwelkomen. Destijds was het een aantrekkelijke manier om het publiek te laten zien welke concerten, voorstellingen en tentoonstellingen in het verschiet lagen. Echter, in de huidige tijd met internet en sociale media is deze behoefte eigenlijk niet meer aanwezig.

Vanaf dit jaar zal er geen Uitmarkt meer plaatsvinden op het Museumplein tijdens het laatste weekend van augustus. De Uitmarkt, die altijd bekend stond om de marktkraampjes, gratis concerten en voorstellingen, en de bruisende sfeer midden in de stad, zal niet meer in zijn traditionele vorm worden georganiseerd. Na twee jaren zonder festiviteiten vanwege de coronapandemie en een editie vorig jaar die zwaar bekritiseerd werd, heeft de organisatie besloten om niet langer op dezelfde manier door te gaan met deze traditionele opening van het culturele seizoen.

Vanaf volgend jaar komt er een landelijke versie van De Opening, met een roulerende gaststad, zoals bij de Sinterklaasintocht of Koningsdag. Optredens in die stad zullen door de NTR worden uitgezonden.

Artiesten als Dolf Jansen (foto), Thijs Boontjes, Willeke Alberti en meer zijn op 25 agustus en 26 augustus nog te zien bij de laatste Uitmarkt in Amsterdam.

Altijd op de hoogte van al het festivalnieuws?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Untold Festival

IMAGINE DRAGONS, MARTIN GARRIX, ARMIN VAN BUUREN EN...De line-up van Untold Festival 2023 is rond. Op het festival in Roemenië...

Breda Barst

PSYCHONAUT, AN EVENING WITH KNIVES, PREDATORY VOID... Breda Barst heeft het programma bekendgemaakt dat gaat plaatsvinden in De...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.