VNPF: Veel publiek voor podia en festivals in 2022 maar ook kostenstijgingen

Jera On Air metal in de war boos verdrietig treurig tegenslag sad sfeer
VNPF: Veel publiek voor podia en festivals in 2022 maar ook kostenstijgingen
Door sjoertb op 27 juli 2023 - 12:22 1 In 2022 ontvingen poppodia en -festivals weer veel publiek, maar kostenstijgingen brengen zorgen met zich mee. Zo meldt branchevereniging Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) op basis van cijfers van 48 poppodia en 55 popfestivals. Ondanks dat er in het eerste kwartaal van 2022 nog strikte coronamaatregelen van kracht waren waren er bij podia en festivals in totaal 7,6 miljoen bezoeken in 2022, vergeleken met 8,6 miljoen bezoeken in 2019.

Opvallend was dat er in 2022 meer werkgelegenheid was bij de poppodia dan in 2019. Echter, de hoge kostenstijgingen voor de podia, waaronder personeelskosten, huisvesting, inkoop van horeca en programma, veroorzaakten problemen, aangezien de gemeentelijke subsidies niet evenredig werden verhoogd.

De kosten voor de poppodia stegen in 2022 met 8% ten opzichte van 2019, ondanks de beperkende coronamaatregelen in het eerste kwartaal van dat jaar. Naast de nasleep van de pandemie hadden de VNPF-leden te maken met een hoge inflatie. Dit resulteerde in aanzienlijk hogere kosten voor energie, personeel, horeca inkoop en artiesten, die in 2023 nog steeds stijgen. Hoewel de gemeentelijke subsidies wel enigszins toenamen in 2022, waren ze niet voldoende om de stijgende kosten het hoofd te bieden.

VNPF benadrukt het volgende: Adequate en gepaste subsidiering van het gesubsidieerde deel van onze sector blijft van levensbelang. Ook niet gesubsidieerde organisaties hebben de overheid nodig als samenwerkingspartner en facilitator.

Dit soort nieuws elke week in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



LeffingeLeuren 2019

ALAIN JOHANNES, RENDEZ-VOUS, HENGE EN MEER NAAR...De organisatie van het Vlaamse festival LeffingeLeuren heeft nieuwe namen...

Paaspop 2022 sfeer René Obdeijn

CLUBS IN GENT ORGANISEREN FESTIVAL DISCOTHECA Op zaterdag 2 september vindt ' Discotheca - Legendary Clubs Open Air '...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.