Waarom veel festivalbands niet te horen zijn op de radio

Sziget 2023 sfeer
Waarom veel festivalbands niet te horen zijn op de radio
Door RobZ op 02 oktober 2023 - 12:09 1 Misschien is het je nooit opgevallen of heb je er niet op gelet. Op festivals zijn bands razend populair maar op de radio hoor je ze amper. Zijn de radio dj’s in slaap gevallen, of is de muziek die wordt gemaakt door succes artiesten gewoon beter? Er is een eenvoudige verklaring voor te geven die we je gaan proberen uit te leggen.

Volgens dj’s van radiozenders zit 80% van de luisteraars niet te wachten op alternatieve muziek. Daarom wordt de muziek niet in de playlist opgenomen. Er wordt wel geprobeerd om af en toe een alternatief nummer te draaien, maar dan weer een succes artiest om geen luisteraars te verliezen. Draai je alleen alternatieve muziek dan ben je snel alle luisteraars kwijt, iets wat je als zender natuurlijk niet wilt volgens radio dj’s.

Festivals trekken veel fans
Het is best vreemd omdat alternatieve bands op festivals veel bezoekers trekken. Helaas werkt het op de radio minder goed. Omdat de nummers van de meeste festivalbands repeterend zijn, kom je op een festival in een flow. Hoor je echter zo’n nummer los op de radio, komt het minder over en irriteert het snel voor de luisteraar. Luisteraars gaan dan liever bij een online casino een game spelen met de kans een hoofdprijs te winnen.

De grote artiesten weten zowel op de hitlijsten als de festivals toe te slaan. Een goed voorbeeld hiervan is Bruno Mars, die Pinkpop in 2013 omver blies. Kendrick Lamar wist jarenlang uit te blinken op podia over heel de wereld. Het is zeldzaam dat een alternatieve festival act ook een radio hit scoort. Artiesten wagen ook niet veel deze sprong, omdat voorgangers er geen succes mee hebben geboekt.

Breng de nummers langzaam
Ondanks dat sommige nummers hard en grof zijn trekken luisteraars het goed. Tape Toy is ook een artiest met niet alledaagse nummers, toch weten luisteraars de nummers wel te waarderen. Je kunt sommige nummers zeker brengen, maar dat moet dan wel op een langzame manier worden gedaan. Je moet als het ware de luisteraar kennis laten maken met alternatieve muziek.

Op de radiozenders is een lichte verschuiving van muziek te zien. Behalve Guns N’ Roses worden er nu meer alternatieve bands gedraaid. Ben je een liefhebber van dit soort muziek is dit een leuke en goede ontwikkeling. Volgens de programmeurs van verschillende festivals zijn er meerdere manieren om door te breken. Zolang de muziek langzaam wordt gebracht, is de kans groot dat het brede publiek de muziek in de toekomst zal omarmen.

Labels bepaalden de koers
Voorheen bepaalden labels grotendeels de koers van de artiesten. Vandaag de dag maakt een artiest in overleg met zijn management deze keuzes zelf. Sommige artiesten gaan er vol voor om in livescene op te treden met groot succes tot gevolg. Via andere wegen dan het label worden de artiesten aangetrokken, de sociale omgeving blijkt daar een grote rol in te spelen. Mensen staan vooraan bij festivals voor groepen als Tame Impala, de scène die rond de band hangt vinden mensen interessant en identificeren zich ermee. Een vriend of familielid heeft uiteindelijk meer invloed dan een radiozender.

Dit soort nieuws elke week in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbriefEurosonic Noorderslag 2018 ESNS

ESNS24 VOEGT DIVERSE EUROPESE ACTS TOE AAN LINE-UP Eurosonic Noorderslag 2024 heeft zojuist zijn line-up uitgebreid met een...

Encoremelkwegnws

ENCORE FESTIVAL MAAKT TERUGKEER NAAR MELKWEG IN... Encore Festival keert na 5 jaar afwezigheid terug naar Melkweg voor een...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.