RECENSIE: A Tale Of Golden Keys - Shrimp

Shrimp
2018-04-17 Hoe je het ook wendt of keert, zeker in de hedendaagse muziekwereld moet je voldoen aan een paar eisen. Je hebt de keuze tussen geweldig goed zijn, een slim haakje hangen in sommige van je liedjes of een enorme rebel zijn. Althans, als je echt bekend wilt worden en ook bij recensenten wil opvallen

A Tale Of Golden Keys voldoet aan geen enkele van deze eisen. De Duitse jongens hebben een uitermate braaf voortkomen en dat klinkt door in hun tweede album Shrimp. Dit is een verzameling van tien brave luisterliedjes waar met fijn gedoseerde stem wordt gezongen over evenwichtige muziek, waarin de piano vaak ongemerkt de hoofdrol opeist, mede door de perfecte productie.

Opvallend is dat de mannen ervoor hebben gekozen om bijvoorbeeld in openingstrack ‘Punk Rock Hit’ de bas nogal stevig door te versterken, waardoor de luisteraar verward opkijkt of hier niet toch een poging is gedaan om een poprockalbum te maken. Iets wat de stem van zanger Hannes Neunhoeffer totaal niet ondersteunt en gelukkig ook niet wordt doorgezet op de rest van de plaat. Al het tempo omhoog gaat, blijft het spel gelukkig subtiel.

Het album kenmerkt zich dan ook vooral door melancholie, door berusting en balans. Met kleine pareltjes, zoals het pianoloopje in ‘Gospel’ en het optimistische gitaarspel in ‘Open the Door’.

Tegelijk moet je concluderen dat wat de mannen doen niet bepaald boven het maaiveld uitsteekt. Bands als het bekende Kings of Convenience en het Belgische Marble Sounds maken hetzelfde, maar dan nog net wat beter. Je vraagt je daarom ook af waarom de mannen dit album in tien dagen hebben geschreven, en niet iets langer hebben gepuzzeld op een verrassing of een versterking. Had ergens een blazer of een harmonica geen idee geweest? Had er niet iets meer verband kunnen zijn tussen de liedjes?

Doch, Shrimp is een mooie luisterplaat, waar je met genoegen naar kunt luisteren. Het is de vraag hoe lang hij je echter bijblijft, en dat is een stevig manco.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:A Tale Of Golden Keys Label:Dying Giraffe Recordings
Cover The Men (USA) - Drift

The Men (USA) - Drift The Men uit Brooklyn, New York schept er een duivels genoegen in om de...

Cover Ghost - Ceremony And Devotion

Ghost - Ceremony And Devotion Papa Emeritus III, voorganger van Ghost , is aan het einde van zijn termijn....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT