RECENSIE: Ady Suleiman - Memories

Suleiman
2018-08-05 Ady Suleiman doet de naam van zijn debuutplaat eer aan. Op Memories neemt de Engelse zanger ons mee op een trip down memory lane. En Suleiman valt maar gelijk met de deur in huis: ”I remember when we were fucking”, zingt hij op ‘I Remember’. Dat je het maar even weet, Suleiman is het niet vergeten, en is bereid om zelfs over zijn meest intieme ervaringen een nummer te maken.

De herinneringen die de Brit bezingt op deze plaat, klinken eigenlijk allemaal nostalgisch. Dit omdat zijn stem zo soulvol is en hij zich zowel vocaal als muzikaal met recht een neo-soul artiest mag noemen. Memories klinkt ritmischer dan de traditionele soul, maar bevat wel de nodige blaasinstrumenten om toch nog tot de soul gerekend te kunnen worden. Dit is soul á la 2018. En daar heeft Suleiman op de meeste nummers een feel-good draai aan gegeven, je kunt de lach op zijn gezicht al bijna horen. Een uitspringer is ‘Serious’ dat, ondanks de titel, juist een ontzettend vrolijk, opzwepend en zomers nummer is geworden, dit zou zomaar een hitje kunnen worden. Niet alleen uptempo nummers gaan Suleiman gemakkelijk af. Ook een ballad zoals ‘If I Die’ wordt door hem ietwat slepend en met zoveel gevoel gezongen dat je gaat gloeien van binnen.

Op de meeste nummers op Memories wordt Suleiman muzikaal begeleid door een heel arsenaal aan instrumenten, maar er is een uitzondering. Suleiman bewijst een vocale alleskunner te zijn: of het nu gaat om uitbundige uptempo nummers, intense ballads of juist kleine ingetogen liedjes, hij kan het allemaal. Neem bijvoorbeeld ‘Longing For Your Love’ dat muzikaal aandoenlijk klein is gebleven. Suleiman verlangt weliswaar naar de liefde, maar doet dit zonder wanhopig te klinken: geen dramatische en intense uithalen waar geen einde aan lijkt te komen. Nee, op dit nummer gaan de teksten niet verloren aan de uithalen. En dat Suleiman waarde hecht aan de teksten blijkt wel uit het feit dat hij bijna zes jaar over het maken van dit debuut heeft gedaan. Zijn perfectionisme heeft echter wel een pareltje opgeleverd.

In het muzikale landschap van tegenwoordig lijkt weinig plaats te zijn voor de traditionele stijlen. Maar met Memories bewijst Suleiman dat de soul absoluut niet verdwenen is. En met deze hedendaagse twist die hij er aan weet te geven, geeft hij de soulmuziek een nieuwe boost. Het feit dat Suleiman zes jaar de tijd nam om tot dit debuut te komen, is de kwaliteit van de nummers absoluut ten goede gekomen. Het zou echter zonde zijn om nog zes jaar te moeten wachten op het tweede album. Hopelijk heeft Suleiman nu de smaak van het muziek maken te pakken, want de smaak van het luisteren te pakken krijgen met deze plaat, is absoluut een eitje.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Ady Suleiman Label:Bertus
Cover Whyte Horses - Empty Words

Whyte Horses - Empty WordsEr zijn van die platen die gelijk vanaf de eerste seconden er volledig in...

Bakersongs

Bakersongs - Words/In A Dream Het eerste dat opvalt wanneer je de achterzijde bekijkt van Words/In A Dream...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT