RECENSIE: Avenged Sevenfold - The Stage

Sevenfold
2018-03-30 In de hall of fame van Avenged Sevenfold staan het rauwe debuutalbum Sounding the Seventh Trumpet, succesplaat Nightmare en het iets minder enthousiast onthaalde Hail to the King. The Stage schuift in 2016 bij dit rijtje aan, maar doet dat vrij stilletjes. Extra promotie komt pas ruim een jaar later met The Stage Deluxe Edition, waarop de band elf extra nummers introduceert.

Op de eerste cd treffen we het originele album uit 2016 aan. ‘The Stage’ is een klassiek Avenged Sevenfold nummer à la Nightmare, waarin de lange instrumentale intro wordt opgevolgd door de kunsten van de vingervlugge Synyster Gates. Pas als M. Shadows zijn mond opentrekt wordt je eraan herinnerd dat de band al heel wat jaren mee gaat. Met geforceerde stemkracht vertelt de zanger op dit album elf verhalen over artificial intelligence, een perfect thema voor doomsday-achtige geluiden. ‘Creating God’ is een tekstueel en muzikaal pareltje. Het nummer gaat over de vraag of we wel weten wat we aan het creëren zijn met onze constante technische groei. Het doek valt na ‘Exist’, een groots, kosmisch nummer van een kwartier lang. De populaire wetenschapper Neil DeGrasse Tyson leent zijn stem aan dit nummer. Al met al heeft Avenged Sevenfold met The Stage een samenhangend conceptalbum te pakken.

De deluxe cd opent met ‘Dose’, de enige nieuwe Avenged Sevenfold-original tussen de extra liedjes. De rest zijn covers en live-versies, opgenomen door Joe Barresi, die eerder samenwerkte met Queens of the Stone Age en Tool. Op ‘Malagueña Salerosa’ zingt M. Shadows voor het eerst in het Spaans. Het resultaat is een beetje komisch. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe Avenged Sevenfold zou klinken als het een Mariachi band was, dan is je vraag nu beantwoord. Noemenswaardig zijn de twee gewaagde covers ‘Wish You Were Here’ en ‘God Only Knows’. Waarom kiest de band ervoor om juist twee kwetsbare en legendarische liedjes te coveren? Avenged Sevenfold is van nature een spektakelband; je zet hun muziek op als je met 160 kilometer per uur over de Duitse snelweg sjeest. Deze covers pakken daarom niet helemaal goed uit. De luisteraar wordt gelukkig nog wel getrakteerd op vier prima live-opnames uit Londen.

Na Hail to the King leek Avenged Sevenfold langzaam over de datum te gaan, maar met The Stage herpakte de band zich weer. Het album werd in 2016 onaangekondigd de wereld ingegooid en bleef daar een beetje onopgemerkt liggen. Door de promotie rondom de deluxe versie krijgt The Stage wat meer welverdiende complimentjes. Logisch dus dat de band ervoor koos om het opnieuw uit te brengen, maar er zijn nogal wat merkwaardige keuzes gemaakt op de deluxe cd. Het thema artificial intelligence valt door de bizarre covers in het water (Avenged Sevenfold doet The Beach Boys. Really?). Ondanks dat de deluxe cd het puntengemiddelde naar beneden haalt verdient Avenged Sevenfold met dit album een prima score.
Recensent:Joëlle Koorneef Artiest:Avenged Sevenfold Label:Capitol Records
Cover Blackberry Smoke - Find A Light

Blackberry Smoke - Find A LightHet uit Atlanta afkomstige Blackberry Smoke brengt met Find A Light zijn...

Cover Legend Of The Seagullmen - Legend Of The Seagullmen

Legend Of The Seagullmen - Legend Of The Seagullmen Een aantal rockgrootheden en een regisseur bundelen hun krachten, wat moet je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT