RECENSIE: Jurgen Burdorf - Picking Up Steam

Burdorf
2018-07-07 Jurgen Burdorf is een nog niet een heel bekende muzikant, toch heeft de Nederlandse gitarist met de Duitse naam in korte tijd drie albums uitgebracht. Picking Up STeam is de derde plaat van de gitarist die een voorliefde heeft voor rock, jazz en modern klassiek. Het album is er echt eentje voor liefhebbers van instrumentale gitaarmuziek. Doordat Burdorf een lekkere dosis rock aan zijn jazzy licks knoopt is Picking Up Steam een album dat zelfs op sommige momenten ook bij liefhebbers van Joe Satriani, Steve Vai of Steve Lukather in de smaak zal vallen. In zijn bio zegt Burdorf (1980) dat hij op negenjarige leeftijd gitaar is gaan spelen door naar Mark Knopfler te luisteren. Toen hij het instrument eenmaal onder de knie had ging er een wereld voor hem open. Hij deed dan ook een behoorlijk aantal uiteenlopende klussen, maar heeft de laatste jaren vooral tijd gereserveerd om zijn eigen muziek op te nemen.

Dat Burdorf veel kan op zijn gitaar laat deze, in de beroemde Wisseloord studio opgenomen, plaat horen. Hij heeft daarbij de hulp gekregen van Tico Pierhagen(keyboards), Hugo den Oudsten(bas) en Willem Smid(drums). Het album klinkt kraakhelder en doordat de songs redelijk puntig zijn heeft Burdorf al snel je aandacht gewonnen. De opener, ‘Pickig Up Steam’ heeft een echte southern rock feel, the Allmann Brothers zijn in dit nummer nooit ver weg en in het hierna volgende ‘Step On It’ heeft, mede door het Latijnse ritme, Santana model gestaan, waarna de stevige rock door middel van ‘Tools And Enemies’ het heft even in handen neemt. Na deze strakke songs wordt het even wat rustiger en vooral meer jazzy (‘Season Of The Soul’ en ‘The Plot Thickens’). Opvallend is het lekker tegendraadse ‘Danger And Play’, dat goed laat horen dat de medemuzikanten van Burdorf geen koekenbakkers zijn. Het album eindigt met twee tracks die volkomen met elkaar contrasteren. Zo is ‘Telescope Of Truth’ een loungy shuffle, terwijl het afsluitende ‘Watching The Grass Grow’ een huppelende countrytrack is waarbij je de rednecks al van hun rodeopaarden ziet stuiteren.

Burdorf is een zeer begenadigd gitarist die liefhebbers van instrumentale gitaarmuziek ongetwijfeld gaat betoveren. Dat dit soort muziek niet geheel aan uw recensent is besteed, wijten we maar aan cultuurbarbarisme en doet helemaal niets af aan de kwaliteit van dit album. Trek uw conclusie zelf.
Recensent:Jan Didden Artiest:Jurgen Burdorf Label:Eigen Beheer
Cover Air Waves - Warrior

Air Waves - WarriorHet Amerikaanse Air Waves is de groep rond zangeres Nicole Schneit. Met...

Hinds

Hinds - I Don't Run Qua artwork zit het met Hinds wel goed. De ietwat korzelige foto die de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT