RECENSIE: Queen Of The Meadow - A Room To Store Happiness

QOTM
2018-12-03 Het verhaal van de uit Bordeaux afkomstige singer-songwriter Helen Ferguson lijkt onwaarschijnlijk. Ze was al zevenentwintig toen ze voor het eerst een gitaar in handen kreeg. Met hulp van haar gitaarleraar Julien Pras kreeg ze het instrument al snel onder de knie en begon ze liedjes te schrijven. Het leverde haar zeven jaar later een eerste plaat op en gesterkt door de goede kritieken smaakte dat naar meer. De laatbloeier heeft dan nu een tweede album op ons losgelaten, ook weer onder de naam Queen Of The Meadow. Deze plaat, A Room To Store Happiness getiteld heeft ze wederom opgenomen met diezelfde Julien Pras, die inmiddels ook haar levenspartner is. Samen spelen ze alle instrumenten op dit album dat we kunnen omschrijven als een licht psychedelisch folkalbum.

Net als op haar eerste album gaat onder de dromerig klinkende muziek en de lieflijke songtitels een duistere laag schuil. Ze bezingt haar periode na het debuutalbum waarin ze geestelijk even van het pad af raakte, onder anderen in de redelijk uitbundige, soms licht hysterische, opener ‘Withdrawn’. Haar innerlijke demonen gooit ze op A Room To Store Happiness wel volledig van zich af, maar zelfdestructie en innerlijke strijd blijven haar bezig houden. Het intrigeert daarom alleen al en verklaart de onheilspellende kant van de plaat. Het klinkt in elk liedje, hoe lief ook, telkens weer door. Overigens is de titel van de plaat terug te voeren naar het kantoortje van de opa van Ferguson, waar ze naar eigen zeggen de mooiste momenten van haar leven meemaakte.

Hoe dan ook het levert tien fraaie miniatuurtjes op die ondanks de mooie stem van Ferguson soms ook wat minder boeiende momenten oplevert, maar het merendeel van de songs zijn de moeite waard, zeker waar de dreiging goed voelbaar is zoals in ‘Ashes Adele’, ‘Empty Room’ en het intieme ‘Heavenly Start’.

Het is te hopen dat Ferguson met A Room To Store Happiness al haar demonen van zich af heeft gegooid en dat het schijven van liedjes helend heeft gewerkt. Het heeft in ieder geval een genietbaar album opgeleverd dat zeker niet ieders kopje thee zal zijn. Daarvoor is het bij vlagen net iets te ontoegankelijk en grimmig.
Recensent:Jan Didden Artiest:Queen Of The Meadow Label:Tiny Room Records
Cover The Breath - Let The Cards Fall

The Breath - Let The Cards FallIerse folkies, het levert vaak muziek op waar je in kunt zwelgen. U kent het...

Cover Saint Sister - Shape Of Silence Senor

Saint Sister - Shape Of Silence Wanneer je voor het eerst Shape Of Silence van Saint Sister onder je neus...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT