RECENSIE: The Space Age Travellers - @ventures In The Shadows

Space Age T
2019-03-31 Velen zullen de wenkbrauwen bij voorbaat al fronsen wanneer blijkt dat het album van The Space Age Travellers geheel instrumentaal is opgenomen en als zodanig is uitgebracht. Maar liefst vijftien tracks zijn er op @ventures In The Shadows te vinden en alle instrumenten die bij de totstandkoming ervan gebruikt werden zijn slechts bas, gitaar en drums. Het idee voor deze gewaagde aanpak is afkomstig van songwriter/gitarist BJ Baartmans die hiermee de aandacht heeft gevestigd op zijn grote helden. De mannen die hem voornamelijk beïnvloed hebben zijn bekende gasten zoals Ry Cooder, Link Wray, Marc Ribot, Wes Montgomery, James Burton, Django Rheinhardt, Dick Dale en Jeff Beck. Uiteraard is ook de muziek van The Shadows en The Ventures bepalend gebleken. Je ziet deze twee namen natuurlijk niet voor niets terug in de albumtitel. De liefhebbers van deze 6-string-specialisten moeten dus even opletten want je hoort de hierboven genoemde meesters allemaal voorbijkomen in het spel van Baartmans. Dale’s ‘Pipeline’ heet op dit album ‘Phoneline’ en is tevens de anderhalve minuut durende swingende opener. Wie ooit had gedacht dat surfmuziek in deze tijd niet meer mogelijk zou zijn komt bedrogen uit. Het klinkt zowaar zelfs ietwat eigentijds. De clip die op Youtube te zien is van ‘347 Street Scene’ bevat zelfs beelden van het moderne straatleven zoals zich dat ’s nachts afspeelt ergens in een Braziliaanse stad. Naast die surfstijl zijn er ook invloeden uit de rock, country en de jazz maar ook blijkt er inspiratie te zijn gehaald uit de filmmuziek van Morricone.

Je moet trouwens niet eens vreemd opkijken wanneer je The Space Age Travellers met ‘Space Age Rumble’ tegenkomt op de soundtrack van een film. Deze regelrechte ‘neo-surf-ode’ aan de muziek van de eigenzinnige Link Wray ligt heerlijk in het gehoor, duurt niet langer dan drie minuten en bevat een bijzonder authentiek geluid dat zo afkomstig lijkt uit de jaren vijftig. Met het ingenieuze ‘Rollercoaster’ en het exotische ‘Havana Blue’ laat Baartmans, die regelmatig genoegen moest nemen met een rol aan de zijlijn als producer of sessiemuzikant, zien over een unieke en bovenal uitzonderlijke techniek te beschikken. Een rol op de voorgrond met in zijn kielzog de solide begeleiding van drummer Sjoerd van Bommel en bassist Gerco Aerts lijkt hem uitstekend af te gaan. De strakke snarenspanning die het ‘twang-geluid’ veroorzaakt is tegenwoordig zelden nog ergens te horen. Mooi dus dat Baartmans de luisteraar meeneemt op een reis naar de ‘Costa California’ waar het warme gitaargeluid de temperatuur daadwerkelijk doet toenemen. Voor het grote publiek is het misschien allemaal iets teveel van het goede, maar voor de fijnproevers en de liefhebbers van al die genoemde invloedrijke gitaristen is @ventures In The Shadows zonder enige twijfel absoluut de moeite van het beluisteren waard.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:The Space Age Travellers Label:Continental Record Services
Milligan

Malford Milligan & The Southern Aces - Life Will Humble YouHier zal de naam Malford Milligan niet meteen bij iedereen een belletje doen...

Cover The Yearlings - Skywriting

The Yearlings - Skywriting Lange tijd was het stil rond The Yearlings . Het Utrechtse bandje speelde...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT