RECENSIE: Travellin' Blue Kings - Wired Up

TBK
2019-05-24 Om nu te spreken van een heuse ‘supergroep’ gaat wellicht wat ver maar dat de Travellin’ Blue Kings een prachtig samenraapsel is van bijzonder getalenteerde roots- en bluesmuzikanten uit de Lowlands staat onomstotelijk vast. Zanger en harmonicaspeler Stephan kwamen we al eens tegen in het razendswingende gezelschap The Electrophonics, bassist ‘Walkin’ Winne en gitarist ‘Little’ Jimmy timmerden succesvol aan de weg met Howlin’Bill in Europa en drummer Marc Gijbels mepte er als een bezetene op los bij The Rhythm Bombs, een van de meest rauwe en gedreven bluesbands uit de Belgische blues. Dat er maar weinig tijd voor nodig was om het album Wired Up op te nemen en uit te brengen is niet echt verrassend te noemen. Deze ervaren muzikanten hebben namelijk een bizar groot aantal speelminuten in de ledematen en hebben bovendien het bluesbloed door de aderen stromen. Daarnaast is er duidelijk een klik tussen deze mannen die het samenspelen behoorlijk soepel heeft doen verlopen.

Verrassend is echter wel de gebodene muzikale kwaliteit van de elf zelfgeschreven composities. Met veel bravoure dendert het viertal door de Texaanse roots in het wilde ‘I Don’t Wanna Stop’ en de zompige Louisiana swamps van ‘Your Being’, om vervolgens heerlijk shuffelend via ‘I Cannot Believe’ te belanden bij de Britse slowblues van ‘I’m A Good Man’, op een wijze die niet zou misstaan tussen het betere werk uit de beginperiode van bijvoorbeeld Fleetwood Mac. De pompende boogie-klanken en de loepzuivere shuffles vliegen je als het ware om de oren. Je zou haast vergeten dat deze Travellin’ Blue Kings voornamelijk uit de Vlaamse klei zijn getrokken.

Voor een scheurende harmonicapartij of een paar venijnige gitaarriffs met bijbehorende puntige solo’s hoef je duidelijk niet helemaal de grote oceaan over te vliegen. Deze ‘bluesreizigers’ zijn namelijk zeer binnenkort hier op diverse festivals te vinden, waaronder het grote Blues Peer. Benut de mogelijkheid om daar bij te zijn en ze live mee te maken want juist op een podium zie je dit gezelschap pas echt goed tot zijn recht komen. Bovendien beschikt de band over een sterk en nu al omvangrijk repertoire, deze elf tracks uiteraard meegerekend, waarmee je zonder meer voor de dag kunt komen wanneer je oog in oog staat met een publiek.

Wanneer we Wired Up in het kort zouden moeten omschrijven kunnen we niets anders dan concluderen dat dit album een registratie is geworden van een intrigerende en uiterst veelzijdige bluestrip, waarbij het plezier centraal staat en waarin de kunde, passie en gedrevenheid van de muzikanten van een zeer hoog niveau zijn.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Travellin' Blue Kings Label:Naked-Records
Cover Seven Stars Over Sicily - And Here Comes The Night

Seven Stars Over Sicily - And Here Comes The NightSoms kan het enige tijd duren voordat een album op het bureau van een van de...

Cover Doe Paoro - Soft Power

Doe Paoro - Soft Power Doe Paoro debuteerde ooit met een op Tibetaanse muziek geïnspireerde plaat,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT