RECENSIE: Anjani - Blue Alert

Anjani - Blue Alert
2007-05-21 Wanneer je je als zangeres tot een protegé van niemand minder als Leonard Cohen mag rekenen, schept dat bij voorbaat al hoge verwachtingen. De op Hawaï geboren zangeres Anjani mag zich zelfs tot de muzikale vriendenkring van Mister Cohen rekenen. Al in de jaren tachtig verzorgde zij de backing vocals voor Cohen en daarna heeft de zangeres nog vele malen aan de zijde van Cohen gestaan, zowel in de studio als tijdens diens wereldtournees. In 2000 vond Anjani het tijd worden om ook een solocarrière op poten te zetten, dat resulteerde toen in haar titelloze debuut.

Blue Alert is haar laatste wapenfeit, dat al in 2006 uitkwam en nu ook officieel in Europa wordt uitgebracht. De samenwerking met Leonard Cohen is allerminst verbroken nadat Anjani haar solocarrière startte. Ook op dit album is de hand van Cohen weer duidelijk zichtbaar. Hij zorgde voor de productie en schreef samen met Anjani alle nummers. Het resultaat mag er hoe dan ook zijn. Anjani beschikt over een sprookjesachtige en loepzuivere stem. Anjani begeleidt zichzelf meestal op piano en slechts sporadisch worden er andere instrumenten ingezet.

Het geheel is duidelijk tot stand gekomen vanuit een jazzy invalshoek. Dit is de ultieme muziek voor in een jazzbar, het is dan ook niet verwonderlijk dat juist op dergelijke locaties Anjani jarenlang optredens verzorgde. Alle nummers, zonder uitzondering, zijn bijzonder smaakvol en simpel gearrangeerd. Alleen de piano en de stem van Anjani doen hun werk. Productioneel klinkt het allemaal heel gelikt en dat is dan misschien ook het enige minpuntje, er ontbreekt elke vorm van rauwheid. Hierdoor verwordt de muziek al snel tot achtergrondmuziek en mist het de urgentie om 10 nummers lang geboeid te blijven luisteren.

Titelsong en opener ‘Blue Alert’ is meteen een nummer van een prachtige schoonheid, de hand van Cohen is meteen te herkennen, met name op tekstueel gebied. Boven het album had daarom best Anjani & Leonard Cohen mogen staan. Met name de simpelheid en sobere muzikale omlijsting geven het geheel een tijdloosheid, die we van Leonard Cohen gewend zijn. En natuurlijk mogen we Anjani ook niet tekort doen. Zij beschikt over een fluwelen stem, die redelijk uniek is en begeleidt zich daarnaast zelf uiterst doeltreffend op piano. Blue Alert zou wel eens, in het kielzog van iemand als Norah Jones, de grote doorbraak van deze nachtegaal kunnen betekenen.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Anjani Label:Columbia
Patti Smith - Twelve

Patti Smith - TwelveZestig jaar oud is ze inmiddels, rock icoon Patti Smith , en na meer dan...

Battles - Mirrored

Battles - Mirrored De Amerikaanse band Battles is in Nederland niet bepaald een begrip. Toch...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT